ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ : Να αποτελέσουμε το «καταφύγιο» για κάθε αδύναμο συμπολίτη μας

  Συνέντευξη της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κας Σοφίας Ζαχαράκη στην Παναγιώτα Σουρτζή

 

 

 

Μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και με ίσες ευκαιρίες για όλους οραματίζεται
η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη,
περιγράφοντας στο grtraveller
τις πολιτικές και  δράσεις που θα αναλάβει το νέο υπουργείο προς αυτήν την κατεύθυνση.
 

 

Έχετε αναλάβει το νέο υπουργείο που κατά δήλωση του πρωθυπουργού, περιλαμβάνει πολιτικές που αφορούν όλους τους πολίτες της χώρας. Πείτε μας λίγα λόγια για το αντικείμενο και τους στόχους του.

 

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δημιουργήθηκε, προκειμένου η Πολιτεία να εστιάσει για πρώτη φορά συγκεκριμένα και να δώσει λύσεις σε ζητήματα, που απασχολούν ένα ευρύ φάσμα του κοινωνικού ιστού της χώρας μας.

Για τον λόγο αυτό και εντάχθηκαν υπό τη σκέπη του τρεις Γενικές Γραμματείες, με κύριο αντικείμενο την προαγωγή της κοινωνικής αλληλεγγύης, την καταπολέμηση της φτώχειας, την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής, την ανάδειξη της ισότητας των φύλων και την προστασία των κοινωνικών ομάδων που υφίστανται διακρίσεις.

 

“…στην ελληνική κοινωνία του μέλλοντος οι διακρίσεις

θα αποτελούν παρελθόν και κάθε πολίτης θα απολαμβάνει ίσες ευκαιρίες”

 

Στην ατζέντα μας βρίσκονται σπουδαίες μεταρρυθμίσεις για την ανεξάρτητη διαβίωση των Ατόμων με Αναπηρία, την ουσιαστική ενδυνάμωση του πυρήνα της οικογένειας, την προστασία των γυναικών από φαινόμενα βίας και παρενόχλησης, τη δημιουργία κινήτρων για την πρόοδο της νέας γενιάς, την εξασφάλιση συνθηκών ίσης μεταχείρισης στην εργασία, την προώθηση εθνικών πολιτικών για την Ισότητα ΛΟΑΤΚΙ+ και την Εθνική Στρατηγική Ένταξη των Ρομά. Θέλουμε να καταρτίσουμε εθνική στρατηγική για τη σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, το δημογραφικό. Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε το «καταφύγιο» για κάθε αδύναμο συμπολίτη μας, που μάς έχει ανάγκη.

 

Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις που καλείται το υπουργείο να ανταποκριθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα;

 

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλοί ευάλωτοι συμπολίτες μας, που νιώθουν ότι δεν εισπράττουν τη δέουσα μέριμνα από την Πολιτεία. Το συναίσθημα αυτό πηγάζει από προκλήσεις, όπως η εισοδηματική ανισότητα, η κυριαρχία της επαγγελματικής έναντι της οικογενειακής ζωής, το δημογραφικό ζήτημα και η γήρανση του πληθυσμού, οι φραγμοί στην απασχόληση των γυναικών, καθώς και τα φαινόμενα βίας και κακοποίησης εις βάρος τους.  Έχουν “φωλιάσει” καλά στο εσωτερικό της κοινωνίας οι διακρίσεις που εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να διχάζουν τους ανθρώπους. Δικό μας χρέος είναι να ανταποκριθούμε με παραγωγικές πολιτικές, αντιμετωπίζοντας δίκαια όλους τους πολίτες.

 

Ας σταθούμε σε κάποιες από αυτές τις προκλήσεις. Τι δράσεις θα αναλάβει το υπουργείο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος και κυρίως για τη στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών;

 

Μια πρόκληση μεγάλης εθνικής σημασίας, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι και το δημογραφικό πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό και με τη νεοσύστατη Γενική Γραμματεία και ενώνοντας δυνάμεις με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς θα εκπονήσουμε ένα αναλυ

Παράλληλα, με την εφαρμογή καινοτόμων στεγαστικών προγραμμάτων, τη συνεχή στήριξη των εργαζομένων γονέων με την αύξηση των αδειών, τη μέριμνα για κάθε οικογένεια με τα μέτρα που ήδη έχουν νομοθετηθεί με το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης, τη δημιουργία μονάδων μέριμνας για βρέφη και νήπια εντός μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, την υλοποίηση του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς» και τη στρατηγική για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τη στρατηγική για τη μακρόχρονη φροντίδα, είμαι αισιόδοξη ότι μπορούμε να χαράξουμε μια πρωτοποριακή δημογραφική πολιτική.

 

“Παιδικοί σταθμοί” μέσα στις επιχειρήσεις. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων να λειτουργήσει θετικά;

 

Η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών στις επιχειρήσεις, μια δράση με ευρωπαϊκό πρόσημο, αποτελεί ακόμα μια απάντηση στο ζήτημα της εξισορρόπησης της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, καθώς και στα εμπόδια που τίθενται στην απασχόληση των γυναικών. Αξιοποιώντας τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης θα παρέχουμε οικονομική υποστήριξη σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις για τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών και νηπίων από 6 μηνών έως 2,5 ετών εντός των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, καθώς επίσης και θα επιδοτήσουμε το μισθολογικό κόστος των βρεφονηπιοκόμων για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος. Θα προχωρήσουμε σε ορθή αξιολόγηση των επιχειρήσεων που δύνανται να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Εκτός από το όφελος των εργαζομένων, ταυτόχρονα δίνουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσφέρουν ποιοτικές και σύγχρονες παροχές στο ανθρώπινο δυναμικό τους και είμαι βέβαιη ότι ολοένα και περισσότερες θα ανταποκριθούν στο καινοτόμο αυτό εγχείρημα.

 

Το χάσμα γενεών είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει το νέο υπουργείο; Αν ναι, πώς θα μπορούσε να γεφυρωθεί;

 

Το Υπουργείο μας δεν πρόκειται να αφήσει εκτός των στοχεύσεών του καμία κοινωνική ομάδα. Επιδιώκουμε αφενός μεν να παρέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κίνητρα στη νέα γενιά να επενδύσει την προσωπική και επαγγελματική επιτυχία της στον τόπο μας, αφετέρου δε να υποστηρίξουμε πολιτικές για την προώθηση της υγιούς και ενεργού γήρανσης. Μπορούμε να προωθήσουμε την ενεργή συμμετοχή των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας, ευαισθητοποιώντας παράλληλα τις νεότερες γενιές για την αξία της καλλιέργειας των αρχών της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της ισότητας ανάμεσα στις γενεές. Θέλουμε να διαμορφώσουμε μια πραγματικά δημοκρατική κοινωνία, όπου οι νέοι και οι ηλικιωμένοι θα έχουν ίσες ευκαιρίες και θα αποτελέσουν ισότιμους φορείς κοινωνικής δράσης. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί και η διασύνδεση των γενεών.

 

Ποιο είναι το όραμά σας για την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας;

Όραμά μας είναι να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε στην ελληνική κοινωνία του μέλλοντος οι διακρίσεις θα αποτελούν παρελθόν και κάθε πολίτης θα απολαμβάνει ίσες ευκαιρίες. Στο επίκεντρο της μέριμνάς μας βρίσκεται το μέλλον της πατρίδας μας, η νέα γενιά και η οικογένεια αλλά και εξίσου όλες οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Από την προστασία μας δεν περισσεύει κανείς.