Ο “ΦYΛΑΚΑΣ – AΓΓΕΛΟΣ” ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚHΣ ΛΑΪΚHΣ ΠΑΡAΔΟΣΗΣ
Το νεοκλασικό κτίριο της οδού Σχολείου στην Πλάκα στεγάζει τον πλούτο της λαϊκής μας παράδοσης. Χοροί, μουσικές, τραγούδια και παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα, που με πολύ κόπο και δυσκολίες διέσωσε από τη λήθη, τα ανέδειξε και τα προέβαλλε σε όλη την υφήλιο, η σπουδαία Ελληνίδα Δόρα Στράτου.
Η ίδια, από τα 19 της χρόνια, έζησε μία ταλαιπωρημένη ζωή, “χάνοντας” τον πατέρα της, έχοντας, ωστόσο, χαραγμένα πάντοτε στο μυαλό της τα λόγια του: “Για κάτι που πιστεύεις, η μάχη έχει σημασία. Και η μάχη δεν τελειώνει ποτέ. Η μάχη είναι η ζωή.”
Προερχόταν από μεγαλοαστική οικογένεια με πατέρα τον πολιτικό Νικόλαο Στράτο και παππού τον γνωστό θεατρικό συγγραφέα, Δημήτρη Κορομηλά. Οι γονείς της μερίμνησαν για τη μόρφωσή της και τη μουσική της παιδεία. Τα ακούσματά της δυτικοευρωπαϊκά κυρίως- η ίδια αγαπούσε τον Βάγκνερ ενώ μαθαίνοντας πιάνο γνώρισε και τη μουσική του Μπαχ. Όταν, όμως, τη ρώτησαν, πώς από τον Μπαχ πέρασε στους παραδοσιακούς χορούς, εκείνη απάντησε “Μα, δεν έχει γράψει ο Μπαχ ένα σωρό λαϊκούς χορούς ή μήπως επειδή έχουν ξενικά ονόματα δεν τους λογαριάζουν;”.
Η πρώτη της επαφή με την ελληνική λαϊκή παράδοση έγινε το 1932, ωστόσο, μόλις το 1952, η ιδέα της ξεκίνησε να λαμβάνει “σάρκα και οστά”. Αφορμή στάθηκε αρχικά μία παράσταση γιουγκοσλάβικων παραδοσιακών χορών στην Αθήνα και κατόπιν η πρόταση του τότε προέδρου της Λαογραφικής Εταιρίας, κ. Γιώργου Μέγα, σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας ενός συγκροτήματος παραδοσιακών χορών που να προβάλλει την αφάνταστη ομορφιά και τον πλούτο της δημοτικής μας μουσικής, των χορών και των εκθαμβωτικών κουστουμιών.
Ένα χρόνο αργότερα, ιδρύεται το Σωματείο “Ελληνικοί Χοροί – Δόρα Στράτου”, γνωστό σήμερα ως χοροθέατρο Δόρα Στράτου. Ακούραστη γύριζε σε όλη την Ελλάδα και συγκέντρωνε χορούς, τραγούδια, φορεσιές και κοσμήματα, δημιουργώντας έτσι τη μεγαλύτερη συλλογή στη χώρα. Αναζητούσε να προβάλλει το αυθεντικό. Έτσι επέλεγε τους καλύτερους χορευτές και οργανοπαίχτες για να πλαισιώσουν το συγκρότημα. Στις παραστάσεις της σε Ελλάδα και διεθνώς έφερνε πάντοτε γνήσια παραδοσιακά μουσικά συγκροτήματα και ντόπιους με τις παραδοσιακές τους φορεσιές από κάθε περιοχή.
Η Δόρα Στράτου, έκανε γνωστούς τους παραδοσιακούς χορούς και το λαογραφικό μας πλούτο σε όλον τον κόσμο. Όταν πέθανε σε ηλικία 85 χρονών, το 1988, η Μελίνα Μερκούρη είπε “Ταξιδεύεις τώρα, αφήνοντας πίσω μνήμη ζεστή γυναίκας αντρειωμένης”. Σήμερα άξιος συνεχιστής του έργου της είναι ο Καθηγητής κ. Άλκης Ράφτης, υπό την προεδρία του οποίου, το Σωματείο συνέβαλλε στη γέννηση της ιδέας εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση, ως φόρο τιμής στους ήρωες του ΄21 που έγραψαν με χρυσές σελίδες την ιστορία του Έθνους μας.