Αφρώδης οίνος: Ο Βασιλιάς των γιορτών

Στις γιορτινές ημέρες που πλησιάζουν είναι πιο συνηθισμένο ν’ ανοίγουμε ένα αφρώδες κρασί. Στις υπεραγορές και στις κάβες είναι μεγάλη η ποικιλία, ξεκινώντας από πολύ προσιτές τιμές, ώστε να μπορούμε ν’ απολαύσουμε αυτήν την πολυτέλεια, χωρίς να σπαταλήσουμε μια περιουσία.

Αφρώδη κρασιά παρασκευάζουμε είτε με την παραδοσιακή μέθοδο (δευτερογενή ζύμωση στη φιάλη) είτε με τη δευτερογενή ζύμωση σε κλειστή δεξαμενή. Με την πρώτη μέθοδο οινοποιούμε τη σαμπάνια, τον αφρώδη οίνο που παράγεται στην Καμπανία της Γαλλίας και με τη δεύτερη τα Προσέκο (Prosceco), Άστι Σπουμάντε (Asti Spumante) και τα Σεκτ (Sekt).

Ανάλογα με τη σακχαροπεριεκτικότητα τους, τα αφρώδη μπορεί να είναι ξηρά, ημίξερα, γλυκά και να συνοδεύουν αναλόγως τα πρώτα, τα κυρίως αλλά και τα επιδόρπια πιάτα στο γιορτινό μας τραπέζι.

Έτσι ένα αφρώδες χωρίς σάκχαρα, θα συνοδεύσει αρμονικά θαλασσινά (στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές), ψάρια (λιθρίνια, μπαρμπούνια) και πουλερικά.

Τα ροζέ αφρώδη θα συνδυαστούν με πάπια, ασιατική κουζίνα, σουφλέ τυριών και κρεμώδη γλυκά (μιλφέιγ ή κρεμ μπρουλέ). Οι σαμπάνιες παλαίωσης, τέλος, με τάρτες φρούτων, κέικ, φράουλες.

Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί κατά το άνοιγμα του αφρώδους οίνου. Έτσι, αφού αφαιρέσουμε το αλουμινόχαρτο και το σύρμα, ξαπλώνουμε τη φιάλη κατά 45ο , κρατώντας τη από τη βάση και έχοντας το χέρι μας πάνω στο φελλό, τον απομακρύνουμε, χωρίς να στρέφουμε το μπουκάλι σε κανέναν.

Σε θερμοκρασία 6οC (για τα νεότερα) 10-12oC (για τα παλαιωμένα), τα αφρώδη θα τα απολαύσουμε σε κολωνάτα ποτήρια τουλίπα ή φλουτ (Flute) γεμίζοντάς τα έως τη μέση του ποτηριού.

Είτε, λοιπόν, επιλέξουμε μία σαμπάνια, είτε ένα ελληνικό αφρώδες από ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο, Ασύρτικο, Ντεμπίνα, Μοσχάτο (έχουμε δύο εξαιρετικές ζώνες ονομασίας προέλευσης, το Αμύνταιο και τη Ζίτσα) σημασία έχει να το απολαύσουμε με καλή παρέα και καλή διάθεση.

Χρόνια Πολλά!
Αντιγόνη Καραμβάλη
Οινολόγος