Σύμφωνα με τους Ιάπωνες όλοι έχουμε το ΙΚΙΓΚΑΙ μας, δηλαδή έναν λόγο, έναν σκοπό ύπαρξης, αρκεί να το βρούμε και να το ακολουθήσουμε. Το Ικιγκάι είναι ένα από τα μυστικά για μακρά, νεανική και ευτυχισμένη ζωή, σαν αυτή των κατοίκων της Οκινάουα, του νησιού με τον μακροβιότερο πληθυσμό στον κόσμο στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Το πως, το που και ποιο θα είναι το δικό μας ΙΚΙΓΚΑΙ είναι καθαρά προσωπική μας υπόθεση. Πρέπει να αναζητήσουμε βαθιά μέσα μας, να κάνουμε πολλές και επίμονες ερωτήσεις στον εαυτό μας, να δοκιμάσουμε καινούρια πράγματα, μέχρι να βρούμε το δικό μας σκοπό στη ζωή. Αυτόν που θα μας γεμίσει χαρά και θα μας χαρίσει ισορροπία και πληρότητα στην καθημερινότητά μας.
Πρώτα από όλα πρέπει να βρούμε ποιο είναι το πάθος μας, αυτό που μας αρέσει να κάνουμε περισσότερο, να ανακαλύψουμε τα ταλέντα μας και κατόπιν το μέσο για να το εκφράσουμε.
Στη φιλοσοφία του ΙΚΙΓΚΑΙ, δεν υπάρχουν “στεγανά”, τίποτα δεν είναι απομονωμένο από τα άλλα. Όλα συνδέονται: η προσωπική – οικογενειακή και η επαγγελματική μας ζωή, η δουλειά που θα μας προσφέρει τα προς το ζην και το πάθος μας. Αν καταφέρουμε να τα συνδυάσουμε όλα αυτά, είτε από μόνοι μας είτε χρησιμοποιώντας τη βοήθεια ενός μέντορα που θα μας βοηθήσει
να βρούμε τον τρόπο να ζούμε ισορροπημένα, να έχουμε έναν λόγο να σηκωνόμαστε από το κρεββάτι κάθε πρωί, τότε συγχαρητήρια έχουμε βρει το ΙΚΙΓΚΑΙ μας και, Θεού θέλοντος, είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε τα εκατό και πλέον χρόνια της ζωής μας! Για όσους, έχουμε πάθος με τα ταξίδια, υπάρχουν τρόποι για να ακολουθήσουμε το Ικιγκάι μας. Εμείς προτείνουμε τρείς από αυτούς, εσείς θα βρείτε τους υπόλοιπους…
Ταξίδια στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο
Το ταξίδι ανοίγει πνευματικούς ορίζοντες, γεμίζει τον άνθρωπο με εμπειρίες ζωής, τον βελτιώνει ψυχικά και σωματικά. Μέσα από τα ταξίδια γνωρίζουμε άγνωστους για εμάς πολιτισμούς, βιώνουμε από κοντά την κουλτούρα διαφορετικών λαών, αποκτούμε γνώσεις μέσα από την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους διαφορετικούς από εμάς. Μαθαίνουμε να επικοινωνούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους ανθρώπους που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, δεν έχουν τα ίδια ήθη και έθιμα. Αν ανήκουμε στην κατηγορία που έχουμε λύσει το βιοποριστικό μας πρόβλημα και δεν έχουμε σοβαρές οικογενειακές υποχρεώσεις, τότε μπορούμε να ετοιμάζουμε βαλίτσες για τον γύρο του κόσμου και “όπου γης και πατρίς”. Οι υπόλοιποι, βάζουμε στόχο να κάνουμε ένα με δύο μεγάλα ταξίδια το χρόνο, αν οι οικονομικές απολαβές από τη δουλειά μας το επιτρέπουν ή φτιάχνουμε μία λίστα με τα ονειρεμένα μέρη (bucket list) που θέλουμε να επισκεφθούμε όταν συνταξιοδοτηθούμε και παράλληλα, κάνουμε το “κομπόδεμά” μας.
Ταξίδια και Εθελοντισμός
Για όσους, όμως, θέλουμε να είμαστε ενεργοί πολίτες και δεν μας αρκεί απλώς να ταξιδέψουμε σε όλον τον κόσμο αλλά θέλουμε παράλληλα να προσφέρουμε στο γενικό καλό ως εθελοντές, υπάρχουν πολλά προγράμματα από μη κυβερνητικούς οργανισμούς και όχι μόνο, που μας δίνουν την ευκαιρία να το πράξουμε. Προγράμματα που προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος,
την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την εκπαίδευση και την κοινωνική πρόνοια. Οι εθελοντές ταξιδεύουν με χαμηλό κόστος, τους παρέχεται σίτιση και διαμονή και μπορούν να συνδυάσουν εργασία και διακοπές μαζί. Όπως λέει και ο σοφός λαός: “Κάνε το καλό και ρίξτο στο γυαλό”. Εργασία και ταξίδια Το να κάνουμε το χόμπι μας επάγγελμα μοιάζει ιδανική περίπτωση, κυρίως για όσους βρισκόμαστε στη φάση της ζωής μας που αναζητούμε τον επαγγελματικό μας προσανατολισμό. Υπάρχουν πολλά επαγγέλματα που προϋποθέτουν συνεχή μετακίνηση ή
σε τακτική βάση από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας μας σε κάποιον άλλον: τουριστικός συνοδός, οδηγός τουριστικού λεωφορείου, ιατρικός επισκέπτης, πωλητής και για τους πιο τολμηρούς πιλότος και αεροσυνοδός. Για όσους πάλι έχουμε έφεση στο γράψιμο μπορούμε να γίνουμε ταξιδιωτικοί μπλόγκερς, γυρίζοντας όλον τον κόσμο και γράφοντας για τις εμπειρίες μας.
Ας μην ξεχνάμε, όμως, αυτό που θα δώσει νόημα στη δική μας ζωή είναι μοναδικό για τον κάθε έναν από εμάς και δεν είναι απαραίτητο να μείνουμε πιστοί σε έναν σκοπό για όλο μας το βίο. Όπως, οι άνθρωποι αλλάζουμε και εξελισσόμαστε, έτσι αλλάζει και εξελίσσεται και το Ικιγκάι μας. Γι’ αυτό, ας μην το καθυστερούμε άλλο, το ταξίδι στην ευτυχία μόλις άρχισε…
INFO: Έρευνα Ιατρικής Σχολής της Ιαπωνίας (Iwate Medical University) που ξεκίνησε το 1988 και ολοκληρώθηκε στις αρχές της νέας χιλιετηρίδας απέδειξε ότι η ύπαρξη ενός θετικού ψυχολογικού παράγοντα όπως είναι το Ικιγκάι, συνδέεται με την μακροζωΐα. Στην έρευνα συμμετείχαν 30.155 άντρες και 43.117 γυναίκες από 40 – 79 ετών. Σε μία παρατήρηση με βάθος χρόνου τα 12,5 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν βρει το Ικιγκάι τους είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και εμφάνισης σοβαρών ασθενειών όπως
των καρδιαγγειακών.