Αλέξης Τσίπρας: Το πρώτο βήμα είναι η πολιτική αλλαγή

Συνέντευξη  του  Αρχηγού  της  Αξιωματικής  Αντιπολίτευσης  και  Προέδρου  του  ΣΥΡΙΖΑ   –   Προοδευτική Συμμαχία,   κ. Αλέξη Τσίπρα στο grtraveller

 

Ενόψει των εκλογών που αναμένονται μέσα στο 2023, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Αλέξης Τσίπρας μιλά στο grtraveller, ασκώντας την κριτική του στην παρούσα κυβέρνηση και αναλύοντας το σχέδιο της παράταξής του να οργανώσει “με σοβαρότητα, ασφάλεια και δικαιοσύνη το μέλλον” της χώρας.

Κύριε πρόεδρε ποια είναι η απάντηση στον πολίτη που σας κοιτάζει στα μάτια και ρωτάει « Γιατί ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, γιατί Αλέξη Τσίπρα»;

Ξέρετε, η πολιτική δεν είναι μια υπόθεση που αφορά λόγια και εξαγγελίες αλλά τα βιώματα των ανθρώπων. Όσα βίωσε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών την τελευταία τριετία και όσα βλέπει σήμερα να συμβαίνουν από το εισόδημα του, την ασφάλεια του, την προοπτική των παιδιών του μέχρι και την κατάσταση των θεσμών και της ίδιας της δημοκρατίας μας, συντείνουν στο αυτονόητο συμπέρασμα ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Η νίκη, λοιπόν, του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές είναι το πρώτο κλειδί σε αυτή τη διαδικασία. Άρα, το πρώτο βήμα είναι η πολιτική αλλαγή. Αυτή που θα μας επιτρέψει πρώτον, να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες μιας καταστροφικής διακυβέρνησης της ΝΔ και δεύτερον, θα μας δώσει τη δυνατότητα να οργανώσουμε με σοβαρότητα, ασφάλεια και δικαιοσύνη το μέλλον. Είναι πρόδηλο πια ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο ιστορικών προκλήσεων και ο κόσμος αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς. Από τις γεωπολιτικές αναταράξεις, μέχρι την κλιματική κρίση και την έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων, τα θέματα πάνω στα οποία οφείλουμε να χαράξουμε στρατηγική ως χώρα και ως κοινωνία είναι πολλά και άκρως σημαντικά. Επομένως, μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται το βάρος της ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και ταυτόχρονα διαθέτει τη γνώση και την εμπειρία να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες με τελείως διαφορετικό τρόπο από τον ίδιο κοντόφθαλμο και δογματικό τρόπο με τον οποίο κυβερνά η συντηρητική παράταξη με το κομματικό της κράτος, κάθε φορά που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ποιο θα είναι το δίλημμα των επόμενων εθνικών εκλογών;

Το δίλημμα είναι ανάμεσα στη δημοκρατία και το καθεστώς. Δεν αναφέρομαι σε κάτι θεωρητικό ή βαθιά ιδεολογικό. Μιλώ για τον πυρήνα των δύο αντιλήψεων και πρακτικών που χαρακτηρίζουν σήμερα τις δύο μεγάλες πολιτικές παρατάξεις στη χώρα. Αν βάλει κάποιος σε μια σειρά τις πιο σημαντικές στιγμές της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, θα δει ξεκάθαρα την αντιπαράθεση ανάμεσα σε αυτές τις δύο έννοιες, στην πραγματικότητα ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κόσμους. Μεγάλες κατακτήσεις της δημοκρατικής κοινωνίας, όπως το ΕΣΥ, η κοινωνική ασφάλιση και η δημόσια παιδεία, έχουν στοχοποιηθεί με σκοπό τη διάλυσή τους. Τι τα αντικαθιστά; Οι απευθείας αναθέσεις των 7,5 δις σε ημετέρους, η ληστεία δημόσιων πόρων για να καλυφθεί η τρύπα από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, ο αποκλεισμός δεκάδων χιλιάδων μαθητών από τα ΑΕΙ για να γίνουν η πελατεία των αμφιβόλου ποιότητας κολεγίων που στηρίζονται από την κυβέρνηση. Στον ενεργειακό τομέα τα ίδια; Αντί η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας, η ΔΕΗ, να είναι σήμερα η δικλείδα ασφάλειας για τη χώρα απέναντι στην ενεργειακή κρίση και η εγγύηση για τους πολίτες απέναντι στα κύματα αισχροκέρδειας, η ΔΕΗ ιδιωτικοποιείται και την ίδια στιγμή τα golden boys της μοιράζονται αφειδώς κρατικό χρήμα με τα bonus που μοιράζουν μεταξύ τους. Φυσικά, όλα τα παραπάνω φωτίστηκαν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο από τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αποκαλύφθηκε, δηλαδή, ότι αυτή η καθεστωτική πρακτική που έθετε την κοινωνική πλειοψηφία στο περιθώριο με όλες τις στρατηγικές αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης, έφτασε να απαξιώνει και να απειλεί ακόμα και βασικές αρχές της θεσμικής τάξης και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Με λίγα λόγια, αυτή η υπόθεση έδειξε ότι οι άθλιες πολιτικές που εφαρμόστηκαν στη χώρα είχαν άμεση σύνδεση με άθλιες πρακτικές που οδήγησαν στην επιβολή τους. Άρα σήμερα, η στρατηγική μας επιλογή ως κοινωνία δεν μπορεί να είναι άλλη από τη δημοκρατία όχι μόνο ως αξία αλλά και ως μέσο για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών αυτής της χώρας.

 

“…κάθε νέος και νέα έχει ήδη αντιληφθεί το νόημα των επόμενων εκλογών

γιατί πολύ απλά τα ίδια τους τα βιώματα

τούς έχουν οδηγήσει να το σκεφτούν και να το επεξεργαστούν”

Τι μήνυμα εν όψει των επερχόμενων εκλογών θέλετε να δώσετε στους νέους;

Δεν είμαι της άποψης ότι πρέπει να εξηγήσει κάποιος τη σημασία των επερχόμενων εκλογών στους νέους και τις νέες. Έχω τη γνώμη επίσης ότι το πρόβλημα με τις νέες γενιές δεν είναι ότι είναι απαθείς, δεν συμμετέχουν, δεν ενδιαφέρονται. Αυτές οι απόψεις είναι θεωρητικά και επικοινωνιακά κατασκευάσματα όσων φοβούνται τη γνώμη και την ελεύθερη έκφραση των νέων.

 

 

Με αυτή την έννοια, νομίζω ότι κάθε νέος και νέα έχει ήδη αντιληφθεί το νόημα των επόμενων εκλογών γιατί πολύ απλά τα ίδια τους τα βιώματα τούς έχουν οδηγήσει να το σκεφτούν και να το επεξεργαστούν. Έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα της κρίσης, βίωσαν την Ελλάδα της πανδημίας και σήμερα παλεύουν να σταθούν στην Ελλάδα των ακραίων ανισοτήτων, της απορρύθμισης της εργασίας, της απαξίωσης της δημόσιας παιδείας και της έκρηξης της στεγαστικής κρίσης. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι την απάντηση για το ποιος ευθύνεται για όλα αυτά, τη γνωρίζουν πολύ καλά. Και η πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας μας έχει δείξει ότι οι νέες και οι νέοι όταν έρθει η κρίσιμη ώρα, πάντα παίρνουν την απόφαση τους με γνώμονα ένα πιο δίκαιο και ασφαλές μέλλον για τη δική τους γενιά, αλλά και για τις επόμενες.

 

Ποιοι τομείς χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις;

Θα σταθώ σε αυτούς που πρέπει από την αμέσως επόμενη μέρα να παρέμβουμε ώστε να φανεί η θετική επίπτωση στη ζωή κάθε πολίτη. Η πρώτη είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με την δραστική μείωση των λογαριασμών μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και της μείωσης του κόστους στα καύσιμα και στα τρόφιμα. Δεύτερη είναι η στρατηγική για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και η δικαιότερη φορολογία για μισθωτούς, συνταξιούχους, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. Τρίτη είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους με την ανάκτηση της εργασίας και την επαναφορά του 8ώρου, ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ και νέα γερά θεμέλια στην δημόσια Παιδεία και την κοινωνική πολιτική για ΑμεΑ.

Όλα τα παραπάνω, συγκροτούν ένα πεδίο προτεραιοτήτων ακριβώς για τον χρονικό ορίζοντα που περιγράψατε. Άμεσα. Το γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι τόσο εκτεταμένη η ζημιά που έχει προκληθεί στο βιοτικό επίπεδο της μεγάλης πλειοψηφίας και συνεπαγόμενα, στην κοινωνική συνοχή που η κυβερνητική δουλειά από την πρώτη μέρα πρέπει να είναι από τα πριν επεξεργασμένη, στοχευμένη και άμεσα εφαρμόσιμη. Οι προτάσεις μας, λοιπόν, ικανοποιούν και τις τρεις αυτές προϋποθέσεις.

 

Τι θα κάνετε για να ενισχύσετε το καθαρό εισόδημα των πολιτών;

Διαθέτουμε ένα συνολικό σχέδιο δομικών παρεμβάσεων. Παρεμβάσεις ουσίας και όχι ασπιρίνες. Εκκινώντας από τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα (πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο συντελεστή της Ε.Ε. και την κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Παράλληλα, μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή, 6%. Αυτές είναι παρεμβάσεις που περιορίζουν τις απώλειες. Χρειάζεται, όμως, και μια στρατηγική ενίσχυσης του εισοδήματος. Με την αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ, τη θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Στους συνταξιούχους, προέχει η επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις και η επαναφορά της 13ης σύνταξης που επαναφέραμε το 2019. Ενώ, τέλος, έχουμε συγκεκριμένες ιεραρχήσεις όσον αφορά τη φορολογική δικαιοσύνη με κομβικότερες, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και την αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια.

 

Πώς σχολιάζετε τα μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια;

Δυστυχώς, τα μόνα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια, είναι αυτά που την ενισχύουν και όχι αυτά που την περιορίζουν. Είναι πια σαφές ότι η ελληνική κοινωνία ζει τις συνέπειες της ακρίβειας Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει πια η δικαιολογία των διεθνών αναταράξεων. Φυσικά μας επηρέασαν ως χώρα αλλά δεν εξηγούν το γιατί βρεθήκαμε να έχουμε τον υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό πανευρωπαϊκά. Δεν εξηγούν το γιατί σήμερα έχουμε την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη. Κάποιος μας έδωσε αυτές τις θλιβερές πρωτιές. Είναι ο ίδιος πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του που πανηγυρίζουν για την αύξηση των εσόδων από τους έμμεσους φόρους τη στιγμή που δεν έχει μειώσει ούτε τον ΦΠΑ, ούτε τον ΕΦΚ. Πανηγυρίζουν, δηλαδή, που το κράτος αντί να βάλει φραγμό στην αισχροκέρδεια, συμμετέχει και το ίδιο σε αυτή την αφαίμαξη των εισοδημάτων. Την ίδια στιγμή μάλιστα, ακόμα δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ενέργειας που ανέρχονται στα 2,2 δις. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να είναι προστάτης των καρτέλ αγνοώντας παντελώς τις συνέπειες στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

 

 

Πολλοί Έλληνες βρέθηκαν σε αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν με πολλαπλάσια πρόστιμα. Ποια είναι η επόμενη μέρα για αυτούς;

Μιλάμε για ένα εκρηκτικό πρόβλημα το οποίο έκανε ακόμα μεγαλύτερο ο απαράδεκτος πτωχευτικός νόμος της σημερινής κυβέρνησης, μέσω του οποίου πλέον κινδυνεύουν σπίτια και περιουσίες των ανθρώπων στους οποίους αναφερθήκατε. Η δική μας στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνει ένα μόνιμο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών προς το ευρύτερο Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους κ.λπ.), ώστε να παρέχονται ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις για τους πολίτες. Δεν είναι δυνατό το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται επ’ άπειρον με έκτακτα σχήματα, ενώ είναι προφανές ότι τα ισχύοντα σχήματα των 12 και 24 δόσεων αποδεικνύεται στην πράξη παντελώς αναποτελεσματικά και οδηγούν τον κόσμο, πολύ απλά, να χάνει κάποια στιγμή τις ρυθμίσεις. Το σχέδιό μας, λοιπόν, περιλαμβάνει σταθερές ρυθμίσεις που συνδυάζονται με κίνητρα και ευεργετήματα αλλά και με δικλίδες ασφαλείας, που εξασφαλίζουν τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Ειδικά, όμως, για τα χρέη που γεννήθηκαν από την περίοδο της πανδημίας, για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, το πρόγραμμά μας προβλέπει ρύθμιση με κούρεμα βασικής οφειλής και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις, στο πρότυπο του σχήματος που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Όλα τα παραπάνω φυσικά διέπονται και από τη βασική δικλείδα ασφαλείας, την οποία θα επαναφέρουμε και αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας.

 

Με ποιες πολιτικές θα ενισχύσετε τους αγρότες;

Νομίζω και πάλι πρέπει να δούμε ορισμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα. Όπως η μη καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο όπως είπα πριν και παράλληλα, η ουσιαστική ενίσχυση επιδότησης στην αγορά ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους, η ουσιαστική επιδότηση ενίσχυση στην αγορά λιπασμάτων για τους αγρότες. Τώρα, απαιτούνται και άλλες δομικού χαρακτήρα αλλαγές στα πλαίσια της αναβάθμισης του αγροτικού τομέα ως κόμβου σε μια συνολική διαδικασία αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου. Ενέργειες όπως η μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, τα στοχευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα και οι μικροπιστώσεις αποτελούν ένα κομμάτι αυτής της λογικής. Θα πρέπει επίσης να δώσουμε προοπτική στους Νέους Αγρότες να μείνουν στην ύπαιθρο για να παράξουν, όπως και να επενδύσουμε στη δυνατότητα των ενεργειακών κοινοτήτων, και τη σύνδεση στο δίκτυο για να παράγουν οι ίδιοι οι αγρότες το ρεύμα που καταναλώνουν στις εκτάσεις που καλλιεργούν. Όπως θα πρέπει να υπάρχει και ένας συνολικότερος σχεδιασμός καλλιέργειας εκτάσεων οι οποίες βρίσκονται σε αγρανάπαυση με επιδότηση συντελεστών παραγωγής χωρίς να χαθούν οι επιδοτήσεις του προγράμματος αγρανάπαυσης, καθώς επίσης και ειδικά προγράμματα στήριξης της παραγωγής στη νησιωτική χώρα αλλά και στις ορεινές περιοχές, λόγω του υπερβολικού κόστους παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική για τον αγροτικό τομέα εκκινεί από το γεγονός ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορεί η ελληνική οικονομία να έχει ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, εάν αυτό το παραγωγικό μοντέλο που έχουμε στηρίζεται αποκλειστικά στον τριτογενή τομέα στον τουρισμό τις υπηρεσίες και σε παραγωγή προϊόντων μέσης και χαμηλής προστιθέμενης αξίας.

 

“… τα θέματα πάνω στα οποία οφείλουμε να χαράξουμε στρατηγική ως χώρα

και ως κοινωνία είναι πολλά και άκρως σημαντικά.”

 

Τι αλλαγές θα υποστηρίξετε για να βελτιωθεί ο τομέας της Υγείας στη χώρα μας;

Η κοινωνία σήμερα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ. Για το λόγο αυτόν, έχουμε περιγράψει εδώ και πάνω από ένα χρόνο το σχέδιο για το Νέο ΕΣΥ που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και της εποχής. Η φιλοδοξία μας στο τέλος της τετραετίας μιας προοδευτικής διακυβέρνησης είναι να φτάσουμε στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τις παροχές υγείας και πρόληψης.

Με την αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με 2 δις. ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Και με προοπτική σε βάθος τετραετίας να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την υγεία, που είναι σήμερα στο 7% του ΑΕΠ. Με την αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε να καταπολεμήσουμε το brain drain και με εισαγωγικό μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.

Με τη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ, λόγω συνταξιοδότησης και τη μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας, κάτι που άλλωστε αποτελεί και ηθική υποχρέωση.

 

 

Με την πρόσληψη, όπως σχεδιάζουμε, 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως και άλλων 10.000 σε ορίζοντα τριετίας σε τομείς αιχμής, αλλά και σε υπηρεσίες που μέχρι σήμερα υστερεί το ΕΣΥ. Στην κοινοτική φροντίδα, την Επείγουσα Ιατρική, την Αποκατάσταση, την Ψυχική Υγεία, την Οδοντιατρική περίθαλψη, τη Μετανοσοκομειακή φροντίδα.

Με την ένταξη των υγειονομικών εργαζομένων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών και την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των ΤΟΜΥ που εμείς ιδρύσαμε σε δύσκολες συνθήκες. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα, με εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.

 

“…η κυβερνητική δουλειά από την πρώτη μέρα

πρέπει να είναι από τα πριν επεξεργασμένη,

στοχευμένη και άμεσα εφαρμόσιμη.”

 

Πώς κρίνετε την πολιτική της Κυβέρνησης στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Η κριτική που έχουμε ασκήσει αφορά στο γεγονός ότι από την πλευρά της χώρας δεν αξιοποιήθηκαν σημαντικές ευκαιρίες. Με αφορμή την εκλογή Μπάιντεν είχα μιλήσει τότε για την ανάγκη να υπάρξει από την πλευρά της Ελλάδας μία πρωτοβουλία ενεργητικής διπλωματίας που θα συνδέσει τα ελληνοτουρκικά με μία θετική ατζέντα στα ευρωτουρκικά. Αυτή η πρόταση έγινε πολύ απλά, γιατί αυτή η στρατηγική είναι που αναβαθμίζει τη θέση της χώρας και όχι η λογική του κομπάρσου, που αναμένει παθητικά τις εξελίξεις. Η κυβέρνηση δεν πήρε καμιά απολύτως πρωτοβουλία και αυτή την αδρανή στάση πληρώνουμε και σήμερα. Αντίθετα, εκείνη την περίοδο ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αφήσει τη διπλωματία και να μπει στο παιχνίδι των εξοπλισμών. Όμως, εδώ το ζήτημα δεν είναι η Ελλάδα να μπει σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, αλλά ποια είναι η συνολική στρατηγική στα πλαίσια μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα. Ανεξάρτητα όμως με την πολιτική κατάσταση στη χώρα, ο κ. Ερντογάν πρέπει να γνωρίζει ότι απέναντι στην προκλητικότητα του δεν έχει έναν αδύναμο και απερχόμενο πρωθυπουργό, αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

 

 

«Κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων». Πολιτικός ρεαλισμός ή προεκλογικό αφήγημα ;

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το μοναδικό ρεαλιστικό σχέδιο για την αναγέννηση της χώρας. Ένα πράγμα είναι δεδομένο σήμερα. Με την σημερινή κυβέρνηση και τον συντηρητικό δογματισμό της, τα πράγματα μπορούν να πάνε μόνο χειρότερα. Η διέξοδος λοιπόν, βρίσκεται στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος. Αυτό αν θέλετε είναι και το δίδαγμα από την πρόσφατη διεθνή εμπειρία. Είδαμε πώς τα κράτη, πολλές φορές ανεξαρτήτως αν είχαν ή όχι ταύτιση οι κυβερνήσεις τους με τον προοδευτικό χώρο, δεν βρήκαν άλλους τρόπους για να κρατήσουν όρθιες τις οικονομίες τους και να διαφυλάξουν την κοινωνική συνοχή, παρά να προχωρήσουν σε ενέργειες που εκπορεύονται από τις προοδευτικές ιδέες. Η στήριξη των δημόσιων συστημάτων υγείας, η ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους στην αγορά για την αναχαίτιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, οι κρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος. Αυτά που συμβαίνουν κατά κόρον σε Ευρώπη και Αμερική είναι το πρόγραμμά μας, είναι η προοδευτική στρατηγική για μια Ελλάδα σύγχρονη, δίκαιη και ευρωπαϊκή. Όσοι βλέπουν τον εαυτό τους και τις αξίες τους σε αυτή τη στρατηγική, δεν έχουν παρά να επενδύσουν και να στηρίξουν μια τέτοια προοπτική που θα υλοποιηθεί από μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση.