ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ ΣΤΟ GRTRAVELLER  ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΚΥΡΙΚΟ

 

Το όρμα του για τη Δυτική Ελλάδα αλλά και μια ιδιαίτερη ξενάγηση στους αγαπημένους τους τόπους «ξεδιπλώνει» στο grtraveller ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σε μία συνέντευξη γεμάτη αισιοδοξία, δημιουργία και μέλλον.

 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μια συνεχώς αναπτυσσόμενη περιοχή. Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που έχετε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα; 

Μέχρι σήμερα έχουν συμβασιοποιηθεί και εκτελούνται 183 έργα, προϋπολογισμού 319,3 εκ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 44% του συνολικού προϋπολογισμού ενταγμένων έργων (725,6 εκ. ευρώ), τόσο από το εθνικό όσο και από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος. Δηλαδή, για ένα στα δύο ενταγμένα έργα. Επιπλέον, το σύνολο των δημοσίων έργων που είναι ενταγμένα ή και λειτουργικά στην Δυτική Ελλάδα, χρηματοδοτούμενα από το εθνικό και το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος αλλά και από το Ταμείο των Πυροπλήκτων, είναι 852. Με συνολικό προϋπολογισμό 1,6 δις!

 

Ακόμα ένα χρηματοδοτικό «πακέτο» ύψους 40 εκ. ευρώ περίπου κατευθύνθηκε σε σημαντικά έργα υποδομής, μικρότερης εμβέλειας που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Για εμάς ξεχωρίζει η έναρξη των εργασιών στην Πατρών – Πύργου. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, λειτούργησε ως μοχλός πίεσης και ενίσχυσης του δίκαιου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας, για έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, ισχυρός παράγοντας κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, αλλά κυρίως ένας δρόμος ζωής για να πάψουμε να θρηνούμε θύματα.

 

Πέραν των οδικών, στις προτεραιότητες μας υπάγονται έργα αστικής αναζωογόνησης, προκειμένου να επιτευχθεί η αναμόρφωση και η αναβάθμιση των οικισμών σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.

 

Ποιος είναι ο ρόλος της «πράσινης» ανάπτυξης στην Περιφέρεια σας; 

Βασική μας προτεραιότητα είναι να βγάλουμε την Δυτική Ελλάδα από την ενεργειακή απομόνωση. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε κάνει ουσιαστικά βήματα. Πρόσφατα ξεκίνησε η ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης. Πρόκειται για επενδύσεις  ύψους 42,3 εκ. ευρώ που έως το 2023, έρχονται να αλλάξουν το ενεργειακό αποτύπωμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Επίσης, κάνουμε πράξη το μεγάλο συνεργατικό φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζουμε σε έκταση 1.300 στρεμμάτων στην περιοχή του Μεσολογγίου και επιπλέον έχουμε ολοκληρώσει ένα πλήρες σχέδιο ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης, αλλά και κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό:  Δεκαεννέα σχέδια – όσα και οι δήμοι της Δυτικής Ελλάδας – ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί ένα από τα μεγάλα ζητούμενα στις επενδύσεις του σήμερα και του αύριο, είναι η ασφάλεια.

 

Πώς προσπαθείτε να ανατρέψετε το brain drain αλλά και να προσελκύσετε μεγάλες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας;  

H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει χρηματοδοτήσει με πάνω από 4 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» τη χρηματοδότηση σχεδίων έρευνας και ανάπτυξης που αφορούν επιχειρήσεις, που διενεργούν το ερευνητικό τους έργο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επίσης, συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της δράση REBRAIN WESTERN GREECE που στοχεύει στον τεχνολογικό μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας, στην ανάσχεση του φαινομένου brain drain και στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες όπως αντίστοιχα πραγματοποιείται σε κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα διεθνούς εμβέλειας. Η πρωτοβουλία έχει στόχο τη διασύνδεση θέσεων υψηλής εξειδίκευσης και των Ελλήνων επιστημόνων που εργάζονται στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Μια ακόμα σημαντική δράση που υλοποιούμε είναι ο «Περιφερειακός Μηχανισμός Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που χρηματοδοτούμε από ΕΠ Δυτική Ελλάδα 2014-2020. Μέσω του έργου προωθείται η πρόβλεψη των μελλοντικών αναγκών σε νέες θέσεις εργασίας και σε νέες απαιτούμενες δεξιότητες ως συνέπεια του οικονομικού μετασχηματισμού τα οποία θα συμβάλλουν για το σχεδιασμό και την υλοποίηση παρεμβάσεων για την επιμόρφωση των εργαζομένων, την επαγγελματική κατάρτιση, την καταπολέμηση της ανεργίας και την ένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας σε θέσεις με βιώσιμη προοπτική.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του σχεδίου «Δυτική Ελλάδα 2030»; 

Επιδιώκουμε να αλλάξουμε την εικόνα της Δυτικής Ελλάδας, με έργα που αλλάζουν τη φιλοσοφία και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη, την προκοπή, αλλά και την κοινωνική συνοχή. Κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα ταχύτητας ώστε η Δυτική Ελλάδα να μετατραπεί σε μία περιοχή εύκολης πρόσβασης που θα μπορεί να αναδείξει όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

 

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για το επόμενο διάστημα ; 

Ρίχνουμε το βάρος μας σε ουσιαστικές παρεμβάσεις που συνδέονται με κοινωνική προστασία και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τομείς οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δέχονται απανωτά πλήγματα. Υλοποιούμε τη δράση Παροχή Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» με χρηματοδότηση 1,3 εκ., δημιουργούμε νέο κόμβο πληροφόρησης, «koinoniapde», μία ηλεκτρονική πλατφόρμα εξυπηρέτησης, ενημέρωσης και διαδραστικότητας όλων των κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας της Δυτικής Ελλάδας και δημιουργούμε «Μηχανισμό συντονισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Καινοτομίας», με προϋπολογισμό 1,9 εκ. ευρώ. Παράλληλα, δημιουργούμε εργαλεία που διαμορφώνουν ένα νέο, ενδιαφέρον επενδυτικό τοπίο στη Δυτική Ελλάδα.

 

Πώς έχει αναπτυχθεί ο θεματικός τουρισμός στην Περιφέρεια σας;

Έχουμε προσαρμόσει το Σχέδιο Δράσης Τουριστικής Προβολής, διαμορφώνοντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μέσω του σχεδιασμού συγκεκριμένης επικοινωνιακής στρατηγικής χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα εργαλεία marketing τα οποία συνδράμουν στη δημιουργία μιας ιδιαίτερης τουριστικής ταυτότητας και ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, αξιοποιούμε τα σύγχρονα εργαλεία και μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, εφοδιάζουμε την Δυτική Ελλάδα με εφαρμογές χρήσιμες στον επισκέπτη, δημιουργούμε θεματικές διαδρομές και έναν ψηφιακό «ξεναγό». Το υλικό πρόκειται να ενισχυθεί από την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πολυμεσικής διαδικτυακής πλατφόρμας που θα επιτρέπει στους τελικούς χρήστες να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους ανάλογα με τις ανάγκες τους, να αποκτούν πρόσβαση σε άγνωστες πληροφορίες σχετικά με τις διαδρομές, αλλά και να καταγράφουν την προσωπική τους εμπειρία. Για εμάς ο τουρισμός είναι μία ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία που οφείλει να εμπεριέχει και τα ποιοτικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα και φυσικά, την τοπική γαστριμαργική απόλαυση.

 

Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το ωραιότερο σημείο της Περιφέρειας; Ποιες περιοχές θα προτείνατε σε έναν επισκέπτη; 

Θα σας προσκαλέσω να έρθετε στη Δυτική Ελλάδα και να κάνετε ένα μικρό τουρ από τις ακτές του Αμβρακικού και του Ιονίου μέχρι το Θέρμο και την ορεινή Ναυπακτία. Και από εκεί, να περάσετε στην Αχαΐα για να πάτε στα Καλάβρυτα και στην Κλειτορία και μετά, στο Αίγιο, στην Πάτρα, αλλά και την περιοχή της Στροφυλιάς στη Δυτική Αχαΐα. Για να καταλήξετε σε κάποιες από τις υπέροχες ακτές της Ηλείας, στην Αρχαία Ολυμπία αλλά και στο δάσος της Φολόης. Και τότε, εσείς θα μου πείτε ποιο είναι το ομορφότερο σημείο… Αν και νομίζω πως θα δυσκολευτείτε πολύ να διαλέξετε. Όπως και εγώ…

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας «ντόπια» γαστρονομική απόλαυση; 

Τιμώ ιδιαίτερα την κουζίνα του τόπου καταγωγής μου. Δεν το κάνω για τοπικιστικούς λόγους, αλλά γιατί από παιδί έμαθα τα εξαιρετικά ψητά και τις φοβερές πίτες της Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο. Προτείνω να δοκιμάσετε από γαρδούμπα μέχρι γαλατόπιτα και από κολοκυθοκεφτέδες μέχρι αυγοτάραχο…