Ανατολή (Βόρειο Αιγαίο – Δωδεκάνησα) – ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙEΣ ΤΟΥ HΛΙΟΥ

Περιδιαβαίνουμε σε γειτονιές με αρχοντικά νεοκλασικά κτίρια, εντυπωσιακά σπίτια καραβοκύρηδων, μεσαιωνικά λιθόστρωτα, στενά δρομάκια και παλαιά πέτρινα σπίτια. Στον αμφιθεατρικά χτισμένο παραδοσιακό οικισμό της Σάμου, το Βαθύ, με τα στενά δρομάκια, τα διώροφα σπίτια με κεραμιδένια στέγη, πέτρινες εξωτερικές σκάλες και στεγασμένα μπαλκόνια. Περιπλανιόμαστε στα στενά δρομάκια του εύφορου Κάμπου της Χίου και στις γειτονιές με τα αρχοντικά σπίτια στη Μυτιλήνη, πρωτεύουσας της Λέσβου. Όσες φορές κι αν διαβούμε τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, δεν είναι αρκετές για να θαυμάσουμε τα εντυπωσιακά ιπποτικά κτίσματα, τα γραφικά στενά δρομάκια και τα μικρά σπίτια. Απολαμβάνουμε τη γαλήνη του τοπίου καθώς ανεβαίνουμε από τους Μύλους της Αστυπάλαιας έως το Κάστρο. Ανακαλύπτουμε τις γειτονιές της Χάλκης, της Σύμης, της Καλύμνου, της Κάσου και των Αρκών. “Παρασυρόμαστε” στη γοητεία του διατηρητέου οικισμού του Καστελόριζου, με τα πολύχρωμα σπίτια, τις επιβλητικές εκκλησίες και τα γραφικά δρομάκια.

Εύθυμοι νησιώτικοι ήχοι από τα Δωδεκάνησα, όπως το ροδίτικο γαϊτάνάκι και τραγούδια με μικρασιάτικες επιρροές των νησιών του Βορείου Αιγαίου, ανεβάζουν τη διάθεση μας.

Το άρωμα της μαστίχας από τα μικρά γραφικά μαστιχοχώρια της Χίου απλώνεται σε όλο το Αιγαίο και “δένει” με αυτό του πεύκου και του θυμαριού από τα Δωδεκάνησα.

Θαλασσινά και ψάρια από το απέραντο Αιγαίο, εσπεριδοειδή από τον Κάμπο Χίου, αλίπαστα Καλύμνου, ιδιαίτερα τυριά, όπως το κρασοτύρι της Κω και η Σιτάκα της Κάσου, φρούτα και λαχανικά, όσπρια από τη Νίσυρο και τη Ρόδο, συνθέτουν τον πλούσιο γαστρονομικό θησαυρό των νησιών. Για τις γιορτές ετοιμάζουμε πιάτα με το πατροπαράδοτο χοιρινό, όπως τη Σαμιώτικη πηχτή. Συνοδεύουμε με γιαπράκια (ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο) από τα Δωδεκάνησα, γλυκόπιοτο κρασί Σάμου και ολοκληρώνουμε με την Πλατσέδα, γλυκά πιτάκια με καρύδι από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Πεζοπορία σε μοναδικής ομορφιάς καταπράσινα τοπία που οδηγούν σε γραφικά χωριουδάκια, λίμνες και σπήλαια. Ανεβαίνουμε τα 320 σκαλοπάτια για τη Σπηλιά του Πυθαγόρα στη Σάμο και ανακαλύπτουμε τα καταπράσινα γραφικά χωριά της περιοχής. Εξερευνούμε τα γραφικά χωριά της Βόρειας Χίου μέσα από χωμάτινους δρόμους, γύρω από το βουνό Πελίναιο. Θαυμάζουμε τις φυσικές ομορφιές του Αιγαίου, στις λίμνες Αλυκή και Χοντρολίμνη στη Λήμνο. Ακολουθούμε τα πεζοπορικά μονοπάτια των ηρωικών Ψαρών. Ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων 13 χιλιομέτρων μάς περιμένει στην Κω, για να περιηγηθούμε σε όλο το νησί και να αποκαλύψουμε τις ομορφιές του. Ανεβαίνουμε στους παραδοσιακούς οικισμούς Νικιών και Εμπορειού στη Νίσυρο, με θέα στον εντυπωσιακό κρατήρα Στέφανο.

INFO Ένα αξιοθαύμαστο και αξεπέραστο έργο μηχανικής και τοπογραφίας βρίσκε-ται στη Σάμο από τον 6ο αιώνα π.Χ, που έχει ανακηρυχθεί “Παγκόσμιο Σηραγγολογικό Τοπόσημο” και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για το Ευπαλίνειο όρυγμα, το οποίο παρείχε νερό, με ασφάλεια και υψηλές προδιαγραφές υγιεινής, στην αρχαία πόλη της Σάμου, το σημερινό Πυθαγόρειο. Με αρχιτέκτονα τον Ευπαλίνο από τα Μέγαρα, δύο συνεργεία ξεκινώντας ταυτόχρονα από τις δύο πλευρές του βράχου έφτιαξαν ένα υπόγειο όρυγμα, μήκους 1.036 μέτρων. Τα συνεργεία ξεκίνησαν να λαξεύουν το βράχο από τις δύο πλευρές και συναντήθηκαν με αξιοθαύμαστη ακρίβεια στη μέση της διαδρομής.