Αριούσιος Οίνος

Ο Αριούσιος και το Ομηρικό κρασί


Οι περιηγητές θέλησαν να συνδέσουν τον Αριούσιο Οίνο με τον Όμηρο, το μεγαλύτερο ποιητή όλων των εποχών. Στη Χίο, ζητούσαν να προσδιορίσουν τον τάφο του και νόμιζαν πως θα έπρεπε να είχε γεννηθεί στο μέρος παραγωγής του ονομαστού κρασιού της Αρχαιότητας. Αυτό νόμισαν πως θα είχε εμπνεύσει τους αθάνατους στίχους, για να υμνήσει τα «κλέα ανδρών τε θεών». Αυτό πίστευαν πως θα είχε συντελέσει στην εξύψωση της μεγαλοφυΐας του. Ένας κύκλος διανοουμένων θα είχε καλλιεργήσει τη θεωρία για την ύπαρξη του «Οίνου του Ομήρου» ή του «Ομηρικού νέκταρος» ή της «Αμπέλου του Ομήρου», όπως λεγόταν. Η γέννηση του ποιητή στη Χίο ήταν κάτι που κολάκευε τους Χιώτες αφάνταστα και υπήρχαν διαρκείς και έντονες φιλονικίες με πολλές άλλες πόλεις για το ζήτημα αυτό. Οι κάτοικοι της Χίου προσφέροντας στους ταξιδιώτες το εκλεκτό τους κρασί συνόδευαν την προσφορά τους με την υπόμνηση ότι
αυτό ήταν το κρασί που στα παλιά χρόνια είχε γευθεί ο Όμηρος και το είχε ονομάσει «αφρίζοντα αίθοπα οίνον».

Ο Μύθος & Η Ιστορία

Κατά το Χιώτη ιστορικό της αρχαιότητας Θεόπομπο, ο Οινοπίων, που θεωρήθηκε γιος του θεού Διόνυσου, έμαθε στους Χιώτες να φυτεύουν και να καλλιεργούν αμπέλια και να παράγουν το «μαύρο κρασί», ένα από τα πιο αξιόλογα και φημισμένα προϊόντα που παρήγαγε η Χίος στην αρχαιότητα.
Πρώτος και με μεγάλη ακρίβεια ορίζει την περιοχή της Αριουσίας Χώρας ο γεωγράφος Στράβων. Αυτός την τοποθετεί μεταξύ του όρους Πελινναίου και της «Μελαίνης άκρης». Με τα δεδομένα αυτά η Αριουσία Χώρα απλώνεται σε μια περιοχή της Β.Δ. Χίου, όπου δεσπόζει το όρος της Αμανής, η οποία και κατά τους νεότερους χρόνους, υπήρξε οινοφόρος, με παραγωγή εξαίρετης
ποιότητας κρασιού, ιδιαίτερα της περιοχής των Κουρουνίων. «Νέκταρ των θεών» το αποκάλεσαν οι ποιητές, «Ομηρικό κρασί» το ονόμασαν οι περιηγητές στη νεότερη εποχή. Οι Ρωμαίοι, μαζί με τα φώτα του ελληνικού πολιτισμού, «μετέλαβον» και του Αριούσιου οίνου, ενώ η φήμη του εξακολούθησε και κατά τη βυζαντινή περίοδο. Ευρεία υπήρξε η χρήση του στην Ιατρική και αναφέρεται ως αποτελεσματικό φάρμακο, στις στομαχικές παθήσεις ιδιαίτερα.

Η Καλλιέργεια

Στα 90 περίπου στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων της εταιρείας, που απλώνονται στις πλαγιές του όρους της Αμανής, γύρω από τους μικρούς οικισμούς, καλλιεργούνται οι τοπικές ποικιλίες σταφυλιών. Χιώτικο κρασερό και Αγιαννίτης για τα ερυθρά και Μπιγλέρι για τα λευκά, καθώς και οι εξαιρετικές αιγαιοπελαγίτικες Αθύρι και Ασύρτικο. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι, με την ευκαιρία της ίδρυσης του οινοποιείου, περισσότερα
από 300 στρέμματα αμπελώνων καλλιεργούνται στις γύρω περιοχές και την υπόλοιπη Χίο από ιδιώτες καλλιεργητές και με παροχή τεχνογνωσίας από την εταιρεία.

Το Οινοποιείο

Το Οινοποιείο της ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε. βρίσκεται στη θέση «Σοφού», στον οικισμό του Εγρηγόρου στη Β.Δ. Χίο, περίπου 59 χλμ. από την πόλη της Χίου και είναι κτισμένο σε μία προνομιακή θέση με θέα το απέραντο Αιγαίο.
Λειτούργησε για πρώτη φορά το 2008. Η δυναμικότητα του σήμερα είναι 150 τόνοι κρασιού και η δυνατότητα του είναι για 300 τόνους. Είναι κατασκευασμένο με σύγχρονο τρόπο, σε τρία επίπεδα, υμπεριλαμβανομένου και του υπογείου παλαίωσης. Από το 2016 έχει σήμα «Επισκέψιμου Οινοποιείου». Ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στους χώρους παραγωγής του κρασιού, να κατέβει στα κελάρια με τα δρύινα βαρέλια και να δει μια μικρή συλλογή παραδοσιακών αγροτικών εργαλείων και αντικειμένων. Στο χώρο λειτουργεί επίσης και κατάστημα λιανικής πώλησης κρασιών και αντικειμένων που έχουν σχέση με το κρασί. Είναι επισκέψιμο σε όλους τους παραγωγικούς χώρους όλα τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα και τους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, καθημερινά.

Ο Χώρος Γεύσης

Στο χώρο των οινοποιητικών εγκαταστάσεων λειτουργεί η αίθουσα γευσιγνωσίας και οινογνωσίας «Αριουσία Χώρα». Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει οπτικοακουστικό υλικό για την ιστορία του τόπου και του κρασιού, να γευθεί τα κρασιά μας σε συνδυασμό με τοπικές νοστιμιές και να απολαύσει ένα φιλόξενο περιβάλλον, καθώς μπροστά του απλώνεται η εξαιρετική θέα του τοπίου της Β.Δ. Χίου.