Αρκαδία – Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Με αφετηρία την Τρίπολη, εξορμήστε στις καταπράσινες πλαγιές του Μαινάλου, που το καλοκαίρι “απλώνει” τη δροσιά του στα παραδοσιακά χωριουδάκια, στα μονοπάτια της φύσης, στα μνημεία που “ξεδιπλώνουν” την ένδοξη ιστορία της Πελοποννήσου και στα βυζαντινά μοναστήρια που στολίζουν κορυφές και απόκρημνα μέρη. Θαυμάστε τη δύναμη του νερού, στο μουσείο υδροκίνησης της Δημητσάνας, ταξιδέψτε στο χρόνο έως την αρχαία Μαντίνεια, την πόλη που ύμνησε ο Όμηρος, προσκυνήστε στην Αγία Θεοδώρα, στη Βάστα Αρκαδίας, με δέντρα ριζωμένα στη σκεπή της και ακολουθήστε το πράσινο που φθάνει στις παραλίες της Κυνουρίας για να γνωρίσετε τα κρυφά διαμάντια της Αρκαδίας.

Ήχοι από κλαρίνο και λαούτο συνθέτουν τη δημοτική παράδοση της περιοχής. Τραγούδια και μουσικές που έχουν τις ρίζες τους στους αγώνες των Ελλήνων, όταν οι Κολοκοτρωναίοι ξεκινούσαν από την καρδιά του Μαινάλου, το Λιμποβίσι, για να πολεμήσουν για την ελευθερία του τόπου, στην Τρίπολη, την Καρύταινα και το Βαλτέτσι. Μην ξεχνάμε, πως εδώ ξεκίνησε στην αρχαιότητα, η βουκολική ποίηση, γνωστή ως “αρκαδισμός”.

Ακολουθήστε τις μυρωδιές της λεβάντας, του κέδρου, της ρίγανης και του θυμαριού από το Μαίναλο έως τον Πάρνωνα, τα χωριά της Βυτίνας, τη Στεμνίτσα και τα αρκαδικά λιβάδια.

Η μοναδική φύση της, είναι ιδανική για όσους θέλουν να “ξεμουδιάσουν” από την καραντίνα, με ποδήλατο βουνού και πεζοπορία στα μονοπάτια του Μαινάλου, με ράφτινγκ, καγιάκ και ράπελ στον Αλφειό και στο Λούσιο ποταμό. Ανατολικά, “ξετυλίγονται” μαγευτικές παραλίες με κρυστάλλινα, ήρεμα νερά, όπως του Τυρού, του Άστρους, του Λεωνιδίου και του Φώκιανου.

Ο πλούτος της αρκαδικής γης αποτυπώνεται στα παραδοσιακά πιάτα της περιοχής. Η κουζίνα της απλή αλλά ιδιαίτερη και γευστική. Κοκορέτσι, σούβλα και κόκορας μακαρονάδα πρωταγωνιστούν σε κάθε ταβέρνα και εστιατόριο από το Λεβίδι, τη Βυτίνα έως τα χωριά της Κυνουρίας. Γευτείτε νόστιμο ψωμί, τον αυθεντικό καγιανά καθώς και τσακώνικες μελιτζάνες. Συνοδεύστε με το φημισμένο κρασί Μαντινείας και για επιδόρπιο επιλέξτε γλυκά του κουταλιού.

INFO Στο γραφικό Λεωνίδιο, στον Τυρό, στην Καστάνιτσα και σε πολλά χωριουδάκια της Κυνουρίας, οι κάτοικοι μιλούν Τσακώνικα. Μια διάλεκτος, που, θεωρείται, ότι προέρχεται από τους αρχαίους Δωριείς. Μάλιστα, ο Γερμανός γλωσσολόγος, Μιχαήλ Δέφνερ, στα τέλη του 19ου αιώνα, απέδειξε ότι οι Τσάκωνες είναι απόγονοι των αρχαίων Λακώνων.