“Μπιτζίμ Κιουτάχεια: Ένα Αφιέρωμα στην Παράδοση και την Ιστορία” του “ξεριζωμένου” Ελληνισμού

 

Ένα δίτομο λαογραφικό “θησαυρό” για τη μουσικοχορευτική παράδοση και την ιστορία

της ελληνικής κοινότητας στην Κιουτάχεια της Μικράς Ασίας, μέχρι το βίαιο ξεριζωμό της το 1922,

“καταθέτει” η κα Σοφία Αντ. Καραγαβριηλίδου.

 

 


Ο Α’ τόμος του βιβλίου, με τίτλο: “Μπιτζίμ Κιουτάχεια -Η μουσικοχορευτική της παράδοση, οι τόποι και οι άνθρωποι” επικεντρώνεται στη μουσική και χορευτική παράδοση της Κιουτάχειας της Μ. Ασίας, από την οποία κατάγεται και η συγγραφέας. Το βιβλίο αναλύει εκτενώς την πολυποίκιλη μουσική και χορευτική κληρονομιά αυτής της περιοχής, που ξεκινά από τους Βυζαντινούς χρόνους και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

 

Το περιεχόμενο βασίζεται σε ερευνητική εργασία που ξεκίνησε εδώ και τέσσερις δεκαετίες με καταγραφές ανθρώπων της πρώτης γενιάς. Περιλαμβάνει ανάλυση των χορών που χόρευε ο Ρωμαίικος πληθυσμός αυτής της πόλης και αρκετά μεγάλο αριθμό τουρκόφωνων τραγουδιών με τη μετάφρασή τους στα ελληνικά και την καταγραφή της μελωδίας τους σε νότες. Επίσης, ελληνόφωνα τραγούδια που διδάσκονταν στην Αστική Σχολή της πόλης της Κιουτάχειας. Ταυτόχρονα παρουσιάζεται η ένταξη της μουσικοχορευτικής παράδοσης στην κοινωνική ζωή του τόπου και τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτήν. Πλούσιο είναι το φωτογραφικό υλικό από πρωτότυπη φωτογράφιση του τόπου αλλά και των προσώπων κατά την εκτέλεση των χορών. Το βιβλίο συνοδεύεται από ένθετο CD με αυθεντικές ηχογραφήσεις δίχως τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

 

Ο δεύτερος τόμος του βιβλίου, με τίτλο “Μπιτζίμ Κιουτάχεια- Οι Οικογένειες”, είναι αφιερωμένος στη μνήμη των οικογενειών που αποτελούσαν τον πυρήνα της ελληνικής κοινότητας στην πόλη Κοτυαίου – Κιουταχείας της Μ. Ασίας, αποδίδοντας φόρο τιμής, στους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εκπατρισθούν από τη Μικρά Ασία, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922. Ο τόμος αυτός αναδεικνύει την ανθρώπινη αντοχή, την αφοσίωση και την επιμονή των ανθρώπων αυτών, που αφήνοντας τα προ αιώνων πάτρια εδάφη, ήλθαν αποδεκατισμένοι στη νέα τους πατρίδα, αυτή που αποτελούσε γι αυτούς όραμα και την είχαν μέσα στην καρδιά τους, την Ελλάδα. Αγωνίστηκαν για να γίνουν αποδεκτοί, όμως δεν πτοήθηκαν. Σήμερα δέκα δεκαετίες μετά, τους αναγνωρίζεται πλέον η νέα πνοή που έφεραν στον τόπο και η συνεισφορά τους στην εξέλιξή τους. Οι ίδιοι αλλά και οι απόγονοί τους, καταθέτουν εδώ τις μνήμες τους, μαζί με άφθονο φωτογραφικό υλικό, ως ένα μνημόσυνο γι αυτούς που δεν είναι πια μαζί μας.

Το έργο με τίτλο “Μπιτζίμ Κιουτάχεια” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Μύρτος” σε όλα τα βιβλιοπωλεία.