Γνωρίζετε για τις παραδόσεις της Αμοργού, τους παραδοσιακούς οργανοπαίχτες της Κέας; Έχετε ακούσει για την τέχνη της ξερολιθιάς στη Μύκονο, τη διαχείριση νερού στην Άνδρο, τους κατοίκους της Δονούσας να μιλούν για την ιστορία της; Έχετε επισκεφθεί τα αρχαία λατομεία της Πάρου και ακολουθήσει τα πολιτιστικά μονοπάτια στη Σίκινο; Τα γνωστά και άγνωστα στοιχεία της παράδοσης, του πολιτισμού και της φύσης των Κυκλάδων που συνθέτουν τη μοναδική τους ταυτότητα είναι οι “πρωταγωνιστές” στη νέα πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΠαραδοσιακόπανηγύριστηΣίφνο/ Traditional “panigiri”in Sifnos
Την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά των Κυκλάδων που συνθέτουν τη μοναδική της ταυτότητα, ανέλαβε να ενισχύσει, να αναδείξει, να αποκαταστήσει και να προστατέψει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μέσα από τη νέα της πρωτοβουλία, Cycladic Identity, προσκαλώντας τοπικούς φορείς για υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης προγραμμάτων.
Ψαράς στην Αμοργό/ Fisherman in Amorgos
Η πρωτοβουλία λειτουργεί ως πλατφόρμα προσέλκυσης και κατανομής πόρων σε προγράμματα τα οποία υλοποιούνται από φορείς που δραστηριοποιούνται στα νησιά. Βασιζόμενο στους πυλώνες του Πολιτισμoύ, της Βιοποικιλότητας και της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ως δομικά στοιχεία της κυκλαδικής ταυτότητας, η πρωτοβουλία επιδιώκει να δημιουργήσει έναν ζωντανό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών ώστε να χαρτογραφούνται οι ανάγκες τους και να υποστηρίζονται προγράμματα φορέων που αποσκοπούν στη διαφύλαξη της ταυτότητας αυτής.
Όπως αναφέρει η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Σάντρα Μαρινοπούλου: «Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δεν θα υπήρχε χωρίς τα νησιά των Κυκλάδων και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό. Το Μουσείο μας πρέπει και μπορεί να προσφέρει στις Κυκλάδες, με τρόπο βιώσιμο και ουσιαστικό. Έτσι δημιουργήσαμε την πρωτοβουλία Cycladic Identity. Νιώθουμε την υποχρέωση να είμαστε μέρος των Κυκλάδων, να τις προστατεύσουμε, ώστε να διατηρηθεί η κυκλαδική τους ταυτότητα.»
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, εννέα προγράμματα του Cycladic Identity, σε Αμοργό, Άνδρο, Δονούσα, Ίο, Κέα, Μύκονο, Πάρο και Σίκινο, όπου τοπικοί φορείς, μεταξύ άλλων, καταγράφουν παραδόσεις, προβάλλουν τα πολιτιστικά στοιχεία των περιοχων και πραγματοποιούν εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης μνημείων.
Αμοργός/ Amorgos
Βιολογικές καλλιέργειες στη Σίφνο/ OrganicfarminginSifnos
Τέχνητηςξερολιθιάς/ Art of dry stone walling
Παραδοσιακήκουζίνασεκυκλαδικόπανηγύρι/Traditional food in a Cycladic “panigiri”
Επισκοπή Σικίνου/Monument of Episkopi, Sikinos
ΔημοτικόσχολείοΑμοργού/ Elementary school in Amorgos
ΙερόΑπόλλωναστοΔεσποτικό/Apollo’s sanctuary in Despotiko
Ψαράς στην Αμοργό/ Fisherman in Amorgos
Τα προγράμματα αυτά είναι:
- «Άυλη πολιτιστική κληρονομιά Αμοργός-Καταγραφή Παραδόσεων» της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αμοργού,
- «Παραδοσιακές πρακτικές διαχείρισης νερού στον κεντρικό ορεινό όγκο της Άνδρου: δράσεις καταγραφής, διαφύλαξης ερμηνείας & ανάδειξης» του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου (EKA),
- «Δημιουργία ιστότοπου (website) για τη φιλοξενία, συντήρηση και ανάδειξη του αρχείου προφορικής ιστορίας Δονούσας» του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δονούσας ΠΟΣΕΙΔΩΝ,
- «Το βλέμμα της νεότητας στις Κυκλάδες» της Cinemathesis (Ίος),
- «Καταγραφή παραδοσιακών οργανοπαιχτών της Κέας για τη διάσωση, διατήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής μουσικής ως άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς» της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κέας,
- «Ακούστε την ιστορία..» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών (Κέα),
- «Εξιστορώντας και καταγράφοντας την τέχνη της ξερολιθιάς» της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου,
- «Αρχαία Λατομεία Πάρου- Ευστάθεια και επισκεψιμότητα υπογείων στοών» του φορέα ΑΜΚΕ «Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου» και
- «Μονοπάτια Πολιτισμού στη Σίκινο: Δημιουργία εφαρμογής πλοήγησης και πληροφόρησης» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Η αξιολόγηση των προτάσεων προς χρηματοδότηση γίνεται από την Επιστημονική Επιτροπή του Cycladic Identity που συγκροτείται από τέσσερα μέλη με βαθιά γνώση και κατανόηση των μοναδικών χαρακτηριστικών και αναγκών των Κυκλάδων, λόγω της μακρόχρονης επαγγελματικής τους δράσης στο πεδίο: τους Δρ Δημήτρη Αθανασούλη, Διευθυντή Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Dr Michael Boyd, Senior Research Affiliate, Science and Technology in Archaeology and Culture Research Center, The Cyprus Institute, Δημήτρη Καραβέλλα, Γενικό Διευθυντή WWF Ελλάς και Δρ Αγγελική Κοσμοπούλου, Αρχαιολόγο, Εκτελεστική Διευθύντρια Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης. Στην τελική επιλογή των προτάσεων συμμετέχει η Συμβουλευτική Επιτροπή της πρωτοβουλίας, η οποία παρέχει, από τη σύλληψή της ως ιδέα, σημαντική χρηματοδότηση και συμβάλλει στη χάραξη στρατηγικής.
Η επόμενη περίοδος χρηματοδότησης καλύπτει το έτος 2024 και αφορά προτάσεις που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της δεύτερης πρόσκλησης που απεστάλη στους φορείς τον Σεπτέμβριο. Τα επιλεγμένα προγράμματα θα ανακοινωθούν στις αρχές του νέου έτους.