Διακόσια χρόνια αδούλωτης Ελληνικής Ψυχής ….

1821 – 2021

Το 1821, ο Ελληνισμός απέδειξε ότι παρά την πολύχρονη υποδούλωση, παράμενε ζωντανός και άγρυπνος, αναζητώντας την κατάλληλη στιγμή για να ανάψει τη φλόγα που θα οδηγούσε το Έθνος στην ελευθερία. Αυτή την αδούλωτη ελληνική ψυχή που πριν από διακόσια χρόνια, “ύψωσε το ανάστημά της” και κατάφερε να εκπληρώσει έναν άσβεστο – επί τετρακόσια χρόνια – πόθο, τιμούμε στις 25 Μαρτίου. Όταν ενώσαμε τις δυνάμεις μας και αγωνιστήκαμε απέναντι στον Οθωμανικό ζυγό. Λαμπρό παράδειγμα, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι Έλληνες αν αφήσουμε τις προσωπικές μας διαφορές κατά μέρος και προσηλωθούμε σε έναν κοινό σκοπό, έναν μεγάλο Αγώνα.

 

 …και 183 χρόνια επίσημων εορτασμών

 

Η καθιέρωση της 25ης Μαρτίου, ως εθνικής επετείου έγινε με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα, το 1838, που δημοσιεύθηκε στον Τύπο της εποχής. Δεκαεπτά χρόνια μετά τον “ξεσηκωμό” των Ελλήνων και την ύψωση του λαβάρου της Επανάστασης στη Μολδοβλαχία και από εκεί στην Πελοπόννησο, στη Στερεά Ελλάδα, στα νησιά και σε όλη την επικράτεια, όπου “χτυπούσε” δυνατά η καρδιά του Έθνους.

Ο συμβολισμός στην επιλογή της ημερομηνίας φανερός.

Στις 25 Μαρτίου, εορτάζουμε την Επανάσταση του Έθνους, την ίδια μέρα με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου – “της σωτηρίας ημών το Κεφάλαιον” κατά την Εκκλησία.

 

Η πρώτη, λοιπόν, αυτή γιορτή, το 1838 πραγματοποιήθηκε με κάθε λαμπρότητα και με την ένθερμη συμμετοχή του κόσμου.

Ένα ατελείωτο γλέντι με χορούς “στήθηκε” στην πλατεία του παλατιού – σημερινή πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ καθώς νύχτωνε, η Ακρόπολη φωταγωγήθηκε με τα μέσα της εποχής και στο Λυκαβηττό σχηματίστηκε με φανούς ένας τεράστιος σταυρός με την επιγραφή “Εν τούτω Νίκα”.

 

Η πανδημία δεν μας επιτρέπει να γιορτάσουμε όπως την πρώτη φορά, πριν από 183 χρόνια, κοντά ο ένας με τον άλλον. Το νόημα της ημέρας, ωστόσο, παραμένει δυνατό. Εμείς, ευχόμαστε να γίνει η φετινή επέτειος, αφορμή για να βρούμε τον κοινό στόχο που θα μας ενώσει και όπως και οι Έλληνες του 1821, ας αντλήσουμε κι εμείς έμπνευση και κουράγιο από την μακραίωνη ιστορία μας, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας για να φτιάξουμε την Ελλάδα του μέλλοντος, που θα σταθεί ψηλά στις όποιες προκλήσεις των καιρών.