Δημήτρης Παπαγεωργόπουλος – Ο ερευνητής Νεοελληνικής τέχνης που “διασώζει” Έλληνες εικαστικούς από τη λήθη

Δημήτρης Παπαγεωργόπουλος

Ο ερευνητής Νεοελληνικής τέχνης που “διασώζει” Έλληνες εικαστικούς από τη λήθη

 

Πορτρέτα που εικονίζουν Έλληνες Εικαστικούς συλλέγει τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Δημήτρης Παπαγεωργόπουλος με σκοπό να διασώσει τη μνήμη της μορφής τους μέσα από αυτά. Δεν είναι, ωστόσο, η μόνη συλλογή τέχνης που έχει στην κατοχή του. Από το 1999 έως σήμερα διαθέτει ένα πλούσιο αρχείο από συλλογές έργων τέχνης, μεταλλίων διεθνών εκθέσεων, εικονογραφήσεων και λοιπών αντικειμένων  που αναζητούν να βρουν στέγη σε ένα νέο μοναδικό μουσείο.

 

Ο Δημήτρης Παπαγεωργόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 σε αστική οικογένεια με αγάπη για την Τέχνη. Είναι Ερευνητής Νεοελληνικής Τέχνης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπάλληλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, ανέλαβε από το 2013 τη διαχείριση της Συλλογής Έργων Τέχνης της καθώς και από το 2015 έως το 2019 το χώρο Τέχνης ΣΤΟart, που δημιούργησε, κατόπιν δικής του πρότασης, η εταιρεία. Στο διάστημα αυτό, επιμελήθηκε πάνω από 40 σημαντικές εκθέσεις.

 

Πότε ξεκινήσατε να ασχολήστε με τους Έλληνες Εικαστικούς;

 

Το 1999 ξεκίνησα να συλλέγω βιβλιογραφία που αφορά Έλληνες Εικαστικούς Καλλιτέχνες, αλλά και οτιδήποτε άλλο στοιχείο τους αφορούσε. Η απόκτηση τριών μεταλλίων από Διεθνείς Εκθέσεις της ζωγράφου Πιπίτσας Φιλιππίδη, μου έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσω μια τέτοια συλλογή και έγινε η αιτία για την έρευνα της Συμμετοχής των Ελλήνων Εικαστικών Καλλιτεχνών στις Διεθνείς Εκθέσεις τον 19ο και 20ο αιώνα. Η έρευνα αφορά 2.949 Καλλιτέχνες σε 5.239 εκθέσεις, είναι δε ελεύθερη στους ερευνητές και ιστορικούς μέσω της Academia.edu. Παράλληλα το 2017 ξεκίνησα τη Συλλογή Εικαστικών Πορτρέτων που εικονίζουν Έλληνες Εικαστικούς, με σκοπό της διάσωση της μνήμης της μορφής τους μέσα από αυτά.

 

Πόσα πορτρέτα Ελλήνων Εικαστικών έχετε στη Συλλογή σας;

 

Η μοναδική αυτή Συλλογή, αριθμεί 636 Πορτρέτα από το 1837 έως σήμερα, που προέρχονται από αγορές, ανταλλαγές ή δωρεές από Καλλιτέχνες και Κληρονόμους που πίστεψαν στο έργο μου.

 

Τι άλλο περιλαμβάνει το αρχείο των συλλογών σας;

 

Το αρχείο περιλαμβάνει πέραν της μεγάλης βιβλιογραφίας και των Πορτρέτων, σημαντικά μουσειακά αποκτήματα, όπως το Αρχείο της Ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου, τα δύο βραβεία του Κωνσταντίνου Μαλέα μαζί με αρχειακό υλικό του, το Αρχείο του Ζωγράφου Τάκη Παρλαβάντζα και των εικονογραφήσεών της Μαρίας Ράμφου, 134 μετάλλια Διεθνών Εκθέσεων, το Δίπλωμα και τα πρακτικά της Εταιρίας των Ωραίων Τεχνών επί Όθωνα, Αφίσες, φωτογραφίες, καταλόγους Διεθνών Εκθέσεων και Καλλιτεχνών και λοιπά μουσειακά αντικείμενα του αφορούν την Νεοελληνική Τέχνη.

 

           Η Σοφία Λασκαρίδου από την Θάλεια Φλωρά. Η κορνίζα είναι ξυλόγλυπτη απο την Σοφία Λασκαρίδου.

 

Η Θάλεια Φλωρά απο την Σοφία Λασκαρίδου.

 

Η Ελένη Μπούκουρη-Αλταμούρα, ντυμένη άντρας, ζωγραφίζει την Αγγλίδα ζωγράφο φίλη της Jane Benham Hay.

 

Ο Θεόδωρος Λαζαρής απο τον Θεόφραστο Τριανταφυλλίδη.

 

Το ξυλόγλυπτο κασελάκι της Σοφίας Λασκαρίδου, σκαλισμένο απο την ίδια

 

Η απονομή του Αργυρού Σταυρού των Ιπποτών στον Κωνσταντίνο Μαλέα

 

Πώς σκέφτεστε να αξιοποιήσετε το αρχείο αυτό;

Ολόκληρη η Συλλογή, είναι σήμερα αποθηκευμένη, αναζητώντας χορηγό για τη δημιουργία ενός μοναδικού Μουσείου, ή αγοραστή που θα θελήσει να την αξιοποιήσει σε αυτή την κατεύθυνση.