Ειρήνη Σαρίογλου: Φεστιβάλ Καστελλορίζου – ένας μικρός “πνευματικός φάρος” για ντόπιους και επισκέπτες

Σε πείσμα των καιρών, το Φεστιβάλ Ντοκιμανταίρ Καστελλορίζου συνεχίζει να δίνει δυναμικό “παρών” στο ακριτικό νησί της χώρας μας, μια και ο κόσμος, ντόπιοι και επισκέπτες, το αγκαλιάζουν όλα αυτά τα χρόνια. Οι προκλήσεις, εξαιτίας της πανδημίας, πολλές αλλά όπως τονίζει στη συνέντευξή της στο grtraveller η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, κα Ειρήνη Σαρίογλου, “ο καλός ο καπετάνιος, στη φουρτούνα φαίνεται”.

 

 

Είναι η 6η φορά που διοργανώνετε στο Καστελλόριζο το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, το οποίο παρά την πανδημία συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού με ρεκόρ συμμετοχών, κάθε χρόνο. Ποιό είναι το κάλεσμα του φετινού Φεστιβάλ για τον κόσμο;

Οι παγκόσμιες δυσμενείς συνθήκες , που επέφερε η πανδημία μάς επηρέασαν όλους ανεξαιρέτως. Παρόλα αυτά, πράγματι φέτος είχαμε πολλές συμμετοχές. Συγκεκριμένα, στάλθηκαν 567 υποψηφιότητες από 50 διαφορετικές χώρες, από τις οποίες επιλέχτηκαν οι 27 καλύτερες ταινίες τεκμηρίωσης, που θα αποτελέσουν το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ. Πρόκειται για ντοκιμαντέρ πολύ υψηλού επιπέδου. Φυσικά στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν και ποικίλες παράλληλες δράσεις. Νομίζω ο κόσμος αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα και την ποιότητα της διοργάνωσης, γι’ αυτό και την εμπιστεύεται βοηθώντας την να εξελίσσεται διαρκώς.

Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ εμπλουτίζεται, αλλά αυτό που παραμένει ίδιο είναι ο στόχος μας «να φέρουμε τον κόσμο στο Καστελλόριζο και να μεταφέρουμε το Καστελλόριζο στα πέρατα της οικουμένης»

 

Καλούμε λοιπόν τον κόσμο στο ακριτικό, πανέμορφο νησί μας, το οποίο οφείλει να λάβει τη θέση που του αξίζει σε εθνικό και πολιτιστικό επίπεδο.

 

 

Θα έχει “άρωμα” εθνικής επετείου από τα 200 χρόνια της Επανάστασης του Έθνους;

Φέτος το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας,   Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ανάλογα, ώστε να τιμά την επέτειο των 200ων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Αξίζει να αναφερθεί ενδεικτικά πως θα πραγματοποιηθεί η έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με τίτλο: « Το Αιγαίο στις Φλόγες», η οποία θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Αίθουσα Μεγίστης παρουσιάζοντας αναπαραγωγές από τις Συλλογές και το Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων του μουσείου, με θέμα τον ναυτικό αγώνα των Ελλήνων. Επιπλέον, στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου θα λάβει χώρα θεατρικό αναλόγιο με θέμα την άγνωστη συνεισφορά του Κωνσταντίνου Πολυχρονιάδη στην προβολή της Ελληνικής Επανάστασης, παρουσιάζοντας με αυτόν τον τρόπο και την τελευταία, πρόσφατη έκδοση του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών ( ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.). Η εξαιρετική ταινία του Πάνου Θωμαΐδη, που θα προβληθεί στη Τελετή Έναρξης του Φεστιβάλ αφορά στις Σπέτσες κατά την περίοδο του Αγώνα της Απελευθέρωσης. Επίσης, οι συναυλίες έναρξης και λήξης είναι αφιερωμένες στην έννοια της Ελευθερίας.

Μιλήστε μας για την τελετή έναρξης και λήξης του Φεστιβάλ. Τι θα απολαύσουν οι επισκέπτες;

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ θα προβληθεί η εξαιρετική ταινία του Πάνου Θωμαΐδη: « Σπέτσες 21’, Στο Σταυροδρόμι της Ιστορίας», ενώ η βραδιά θα ολοκληρωθεί με το μουσικό αφιέρωμα «Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα» (Οδυσσέας Ελύτης) με τη σπουδαία ερμηνεύτρια, Μόρφω Τσαϊρέλη, τον συνθέτη- πιανίστα Ανδρέα Αναγνωστόπουλο και τους καταξιωμένους μουσικούς, που θα τους συνοδεύσουν. Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει με τη συναυλία του Βασίλη Γισδάκη (συνεργάτη και ερμηνευτή του Μάνου Χατζιδάκι), καθώς και του μουσικού συνόλου « Αργοναύτες», αφού πρώτα προβληθεί η εξαιρετική ταινία τεκμηρίωσης του Michel Noll (Συνδιοργανωτή του Φεστιβάλ) και του συνεργάτη του David Forbes με τίτλο: «The Cradock Murders» {Νότια Αφρική, Γαλλία, 2010, 52’}.

Ποια είναι για εσάς η μεγαλύτερη πρόκληση για τη φετινή διοργάνωση;

Νομίζω πως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η πανδημία και οι δυσμενείς συνθήκες που εκείνη επέφερε παγκοσμίως. Παρόλα αυτά με πάθος, αγάπη και μεράκι γι’ αυτό που κάνουμε αντιμετωπίζουμε κάθε δυσκολία. Ξέρετε, ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται…

Ο κινηματογράφος μάς ταξιδεύει…Το Φεστιβάλ γίνεται αφορμή να επισκεφθεί ο κόσμος το ακριτικό Καστελλόριζο και ποιες είναι οι εντυπώσεις των επισκεπτών τόσο από το Φεστιβάλ όσο και από το νησί;

Θεωρώ πως αυτό το πανέμορφο νησί, που για χρόνια βρισκόταν μέσα σε μια παρένθεση στους τουριστικούς καταλόγους, δεν έχει λάβει ακόμη τη θέση που του αξίζει. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ ο τόπος αποκτά  ζωντάνια. Η διοργάνωση λειτουργεί ως ένας μικρός «πνευματικός φάρος» για τους ντόπιους και τους επισκέπτες. Κάθε χρόνο γίνεται το έναυσμα, ώστε  Έλληνες και ξένοι, καταξιωμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, αλλά και απλοί επισκέπτες να γνωρίσουν το Καστελλόριζο και την ιστορία του. Αυτό που έχει όμως σημασία είναι μέσα από όλες τις προβολές και τις πνευματικές εκδηλώσεις να προάγουμε το «εμείς» του Μακρυγιάννη.