ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΡΙΟΓΛΟΥ: ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

 

Το φετινό, έβδομο Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε παρά να είναι αφιερωμένο στην Μικρασιατική Καταστροφή, που συντελέστηκε πριν από 100 χρόνια. Και δεν θα μπορούσε, ο τόπος αυτός να μη θυμηθεί τη Μικρά Ασία, καθώς, η Σμύρνη, η αρχόντισσα της Ιωνίας, υπήρξε για χρόνια πρότυπο πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης για τους Καστελλοριζιούς. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του εμβληματικού, πλέον, για το νησί και όχι μόνο, Φεστιβάλ Καστελλορίζου, κα Ελένη Σαρίογλου, μιλά στο grtraveller για τη φετινή διοργάνωση και μάς προσκαλεί να συνδυάσουμε την αγάπη μας για τον πολιτισμό και τις τέχνες με επίσκεψη στη “Χώρα των Θαυμάτων”, όπως αποκαλεί το ακριτικό νησί.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ζωντανεύει για 7η χρονιά στο ακριτικό νησί. Ποιο είναι το φετινό του θέμα και τι νέο θα απολαύσουν οι επισκέπτες;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που και για φέτος και παρά τις δυσκολίες που συμβαίνουν σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο παντού γύρω μας, θα ζήσουμε και πάλι μια γιορτή Τέχνης και Πολιτισμού στο ανατολικότερο άκρο της χώρας μας. Φέτος, συμπληρώνεται η επέτειος των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ίσως η λέξη επέτειος να ακούγεται ειρωνική, καθώς πάντα φέρνει συνειρμικά στο νου γιορτή και χαρές. Βέβαια, σαν Πολίτισσα και σαν ιστορικός γνωρίζω πολύ καλά πως μόνο αυτή δεν υπήρξε η κατάσταση την αποφράδα εκείνη περίοδο, τον Σεπτέμβριο του 1922. Στους ανθρώπους λοιπόν που βίωσαν τον βίαιο ξεριζωμό από τις πανάρχαιες εστίες τους, επώνυμους και ξεχασμένους από την Ιστορία, αφιερώνεται το φετινό μας Φεστιβάλ, το οποίο διανθίζεται από εκθέσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, ειδικές προβολές και μουσικά αφιερώματα στον ελληνισμό της καθ΄ημάς Ανατολής, στον ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που με τους αγώνες και τις ζωές τους επισφράγισαν πανηγυρικά τη φράση του σπουδαίου ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη «Θυμάμαι, άρα υπάρχω». Όπως γνωρίζετε, χωρίς τους Έλληνες της Μικράς Ασίας η Ελλάδα θα ήταν μακράν φτωχότερη σε όλους τους τομείς. Όσον αφορά τις πρωτοτυπίες της φετινής διοργάνωσης αυτές θα είναι πολλές και ποικίλες, με κυριότερες την ύπαρξη καινούργια σκηνής προβολών αφιερωμένη ειδικά στα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, ύπαρξη νέων βραβείων διεθνούς εμβέλειας, την αισθητή αναβάθμιση του Πανοράματος και τις πολλές και πλούσιες παράλληλες πολιτιστικές δράσεις που θα δώσουν τον παλμό και θα πλαισιώσουν το κύριο κινηματογραφικό αφήγημα του Φεστιβάλ.

 

 

 

Τι, κατά τη γνώμη σας, έχει οδηγήσει στην επιτυχία του Φεστιβάλ, όλα αυτά τα χρόνια;

Το «Πέρα από τα Σύνορα» γεννήθηκε από μια χίμαιρα. Δηλαδή από μια ρομαντική μας πρόθεση και έναν ιδεαλιστικό στόχο σύμφωνα με τον οποίο η ανάδειξη του πολιτισμού και οι ιστορικές μας «οφειλές» σε αυτόν τον τόπο μπορούν και χρειάζεται να βρίσκουν τον δρόμο τους, ακόμα και σε ακριτικά και φαινομενικά άγονα χώματα. Πυξίδα μας σε αυτό το ταξίδι εξαρχής αποτελούσε η υπεροχή της ποιότητας έναντι της ποσότητας, δηλαδή η λογική μιας boutique εντός της οποίας βρίσκονται πρωτίστως αναβαθμισμένα «προϊόντα» παρά πολυπληθή. Άλλωστε, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα boutique φεστιβάλ αποτελούν και τη σύγχρονη και επίκαιρη «τάση». Ως εκ τούτου, η επιμονή και η προσήλωσή μας τόσο στον «boutique» χαρακτήρα του Φεστιβάλ, όσο και η διάθεσή μας για συνεχή ανανέωση έχουν παίξει ρόλους «κλειδιά» στη διατήρηση και διαιώνιση του «Πέρα από τα Σύνορα».

Καλοκαίρι – Καστελλόριζο – Φεστιβάλ. Τι θα προτείνατε σε κάποιον που θέλει να συνδυάσει καλοκαιρινές διακοπές στο Καστελλόριζο και να παρακολουθήσει το Φεστιβάλ;

Το Καστελλόριζο είναι τόσο μαγευτικός τόπος, που κάθε επισκέπτης, θεωρώ, χρειάζεται να βρεθεί στο μέρος αυτό έστω για μία φορά στη ζωή του. Πραγματικά είναι σαν μια άλλη Χώρα των Θαυμάτων η αίσθηση που εκλαμβάνει κανείς στο λιμανάκι του νησιού το πρωί ή στα ήσυχα σοκάκια του το βράδυ. Καθώς λοιπόν η εμπειρία δε μπορεί να είναι παρά αισθητηριακή, θα ήθελα να προσκαλέσω καθέναν που ενδιαφέρεται για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες να παρακολουθήσει το Φεστιβάλ μας και μετά ή πριν να επισκεφθεί τα πάμπολλα υπέροχα αξιοθέατα του νησιού, καθώς το Καστελλόριζο αποτελεί έναν τόπο που δεν μπορεί να τον περιγράψει κανείς με λόγια, αλλά μάλλον να τον ζήσει για να αφουγκραστεί το ταπεινό του μεγαλείο.