ΕΛΕΝΑ ΡΑΠΤΗ : Θέλουμε έναν τουρισμό με περισσότερες εναλλακτικές επιλογές

Συνέντευξη της Υφυπουργού Τουρισμού, κας Έλενας Ράπτη
στην Παναγιώτα Σουρτζή

 

Η εδραίωση της Ελλάδας ως κορυφαίου ελκυστικού προορισμού και ταυτόχρονα να αποτελέσει πρότυπο παράδειγμα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης είναι το όραμα της υφυπουργού τουρισμού, κας Έλενας Ράπτη για τα επόμενα χρόνια. Η υφυπουργός με το πλούσιο κοινωνικό και πολιτικό έργο, μιλά για τα σχέδια του υπουργείου όσον αφορά την τουριστική εκπαίδευση και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού καθώς και για τη δράση της στο πρόγραμμα “Ένα στα πέντε” για την παιδική κακοποίηση.

 

κυρία Ράπτη, από τη θέση της Υφυπουργού Τουρισμού, ποιο είναι το όραμά σας για τον κλάδο τα επόμενα χρόνια;

 

Στόχος της Κυβέρνησης, και δικός μου, είναι στα χρόνια που ακολουθούν η Ελλάδα να εδραιωθεί ως ένας κορυφαίος ελκυστικός προορισμός παγκοσμίως, με τουρισμό όλο το χρόνο, και ταυτόχρονα ως ένα πρότυπο παράδειγμα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Καλούμαστε, λοιπόν, να απαντήσουμε σε δύο ζητούμενα. Πρώτον, στο πώς η ελληνική τουριστική ανάπτυξη του μέλλοντος θα οικοδομηθεί με βάση το τρίπτυχο ποιότητα – βιωσιμότητα – ισορροπία. Θέλουμε έναν τουρισμό με περισσότερες εναλλακτικές επιλογές, προσανατολισμένο στην αειφορία, με διάχυση της ανάπτυξης σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Δεύτερον, στο πώς θα θέσουμε τις βάσεις για μία τουριστική εκπαίδευση που θα παρέχει στους εργαζόμενους και τα στελέχη του τουρισμού τα απαραίτητα εφόδια ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας εποχής.

 

 

”  Η αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, εκτός από ανάγκη,

αποτελεί κλειδί για την επιτυχία κάθε προσπάθειάς μας.”

 

Ποια τα σχέδιά σας σχετικά με την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση;

Η αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, εκτός από ανάγκη, αποτελεί κλειδί για την επιτυχία κάθε προσπάθειάς μας. Αυτό το διάστημα συνεργάζομαι με το Υπουργείο Παιδείας για την ενίσχυσή της και την επίλυση χρόνιων ζητημάτων των ΑΣΤΕ. Επίσης, μετά από δεκαετίες, στο Υπουργείο Τουρισμού προωθούμε μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΙΕΚ και παράλληλα εξετάζουμε την περαιτέρω ενδυνάμωση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες μας. Από το 2024, προγραμματίζονται μόνιμες προσλήψεις και για 23 θέσεις διοικητικών υπαλλήλων στις ΑΣΤΕ και τα ΙΕΚ. Επιπρόσθετα, εφαρμόζουμε πειραματικές ειδικότητες στα ΙΕΚ Τουρισμού όπως για στελέχη με εξειδίκευση στους Τομείς Διοίκησης Δωματίων και Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων. Υλοποιούμε διεθνή διαγωνισμό για νέα σύγχρονα συγγράμματα στις ΑΣΤΕ, δρομολογούμε την παροχή πάσου σε σπουδαστές ΙΕΚ και ΑΣΤΕ για τα ΜΜΜ και αξιολογούμε εντός του 2024 εκπαιδευτικές δομές και μονάδες του Υπουργείου Τουρισμού για ολιστικό μετασχηματισμό της παρεχόμενης τουριστικής εκπαίδευσης. Η αναβάθμιση δεξιοτήτων των εργαζομένων στον τουρισμό, είναι επίσης κεφαλαιώδους σημασίας. Ξεκινάμε άμεσα με το μεγαλύτερο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης για εργαζόμενους και πρόσκαιρα ανέργους τουριστικών κλάδων με τουλάχιστον 18.000 συμμετέχοντες. Αξιοποιούμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και προσφέρουμε προγράμματα κατάρτισης σε 7 ειδικότητες με εξ αποστάσεως ασύγχρονη εκπαίδευση και πιστοποίηση.

 

Τι θα λέγατε στους νέους για να σκεφτούν τον τουρισμό ως πεδίο επαγγελματικής / επιχειρηματικής σταδιοδρομίας;

 

Όταν ένας κλάδος είναι δυναμικά αναπτυσσόμενος, δημιουργεί έναν «κόσμο» επαγγελμάτων με παρόν και μέλλον. Οι νέοι πλέον έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν όχι μόνο σε παραδοσιακά τουριστικά επαγγέλματα, αλλά και σε νεότερα που συνδέονται με τον θεματικό τουρισμό και σε πληθώρα δυναμικών και καλά αμειβόμενων τομέων όπως το digitalbooking, το marketing, η πληροφορική, οι κατασκευές – είναι πολύ εύκολο και εν δυνάμει επικερδές να επιλέξουν ένα επάγγελμα που ευθέως ή εμμέσως συμβάλλει ή επηρεάζεται από τον τουρισμό. Οι φοιτητές των ΑΣΤΕ, ήδη απορροφώνται από την αγορά εργασίας σε ποσοστό 80%, εντός του πρώτου εξαμήνου μετά την αποφοίτησή τους. Όμως, υπάρχουν και πάρα πολλές νέες τουριστικές επενδύσεις. Η Ελλάδα είναι από τους πρώτους επενδυτικούς προορισμούς αυτή τη στιγμή. Αυτό σημαίνει διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για προσωπικό και σταθερή επαγγελματική αποκατάσταση.

 

 

Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών

είναι παράγοντας της ασφάλειας των επισκεπτών μας

και αποτελεί προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη

κάθε ελληνικού προορισμού.

 

Και τι θα λέγατε στους ανθρώπους που ταξιδεύουν στην Ελλάδα να ανακαλύψουν. Τι είδους εμπειρίες αλλά και τι είδους κίνητρα μπορούν να τους δοθούν για να επισκεφθούν τους ελληνικούς προορισμούς στο πλαίσιο των ειδικών μορφών τουρισμού που έχουν αναπτυχθεί;

 

Παγκοσμίως, όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες αναζητούν μοναδικές εμπειρίες. Οι ειδικές μορφές τουρισμού εξασφαλίζουν ταυτόχρονα τη στόχευση στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα καθενός αλλά και τη βιωσιμότητα καθώς είναι ήπιες, άρρηκτα συνδεδεμένες με την τοπική ταυτότητα, ιστορία και γεωγραφία και συνδέονται με δραστηριότητες που υπερβαίνουν την τυπική θερινή σεζόν.

 

 

Στην Ελλάδα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κλάδοι στους οποίους έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το οποίο μέχρι τώρα δεν είχαμε αξιοποιήσει πλήρως. Τέτοια παραδείγματα είναι ο θαλάσσιος και καταδυτικός τουρισμός, ο ορεινός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο προσκυνηματικός τουρισμός, ο οινοτουρισμός και βέβαια ο γαστρονομικός τουρισμός και ο αγροτουρισμός, τους οποίους προωθούμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και με σειρά άλλων δράσεων.

 

Πρόσφατα ανακοινώσατε την επίσημη έναρξη της συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τις υποδομές ιατρικής φροντίδας στα νησιά της χώρας. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τους προορισμούς και τους επισκέπτες τους;

 

Ως Υφυπουργός Τουρισμού, αρμόδια για τις Ειδικές Μορφές Τουρισμού και τον Ιατρικό Τουρισμό, συναντήθηκα προσφάτως με τον επικεφαλής του γραφείου στην Αθήνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Joao Breda. Συζητήσαμε για την επίσημη έναρξη της συνεργασίας μας και τον σχεδιασμό, που επιδιώκει να εξασφαλίσει την υγεία των εργαζόμενων στους τουριστικούς κλάδους, την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών στον τουρισμό και τις υποδομές ιατρικής φροντίδας στα νησιά της χώρας μας. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών είναι παράγοντας της ασφάλειας των επισκεπτών μας και αποτελεί προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη κάθε ελληνικού προορισμού.

 

Εκτός από το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού έχετε ενεργή συμμετοχή σε προγράμματα για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Πείτε μας λίγα λόγια για τη δράση σας και τι αποτελέσματα είχατε ως τώρα.

 

Εργάζομαι αδιάλειπτα για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών από το 2013. Στα 10 αυτά χρόνια ως Συντονίστρια της Καμπάνιας «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 900 δράσεις ενημέρωσης για παιδιά και γονείς σε όλη τη χώρα με τα ενημερωτικά εργαλεία της καμπάνιας, που διδάσκουν τον κανόνα του εσωρούχου δημιουργώντας ένα δίχτυ προστασίας για χιλιάδες παιδιά και συνεχίζουμε με την ίδια ένταση. Η συνεργασία μου με το Συμβούλιο της Ευρώπης και προπαντός με τη σημερινή Κυβέρνηση οδήγησε στη σύνταξη του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον σκοπό αυτό με τη συμμετοχή 11 υπουργείων με δεκάδες πολιτικές. Έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί ο ρόλος της Εθνικής Συντονίστριας για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Ανηλίκων, υπό τον οποίο παρακολουθώ και διευκολύνω την υλοποίησή του ΕΣΔ. Το Σχέδιο υπάγεται στον Υπουργό Επικρατείας, υλοποιείται ομαλά και ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζονται και θα αλλάξουν τους όρους πρόληψης αλλά και διαχείρισης των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, εις όφελος των παιδιών.