Ένα μουσείο κάθε μήνα!

Ξέρατε ότι κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου καθώς και το Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το τελευταίο Σαββατοκύριακο κάθε Σεπτεμβρίου, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη; Αυτό αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να επισκεφθείτε μουσεία, αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους ανά την Ελλάδα και να γνωρίσετε από κοντά τους θησαυρούς της πατρίδας μας. Εμείς προτείνουμε ένα μουσείο κι έναν αρχαιολογικό χώρο για κάθε μήνα του φθινοπώρου.

ΑΚΡOΠΟΛΗ
Ο Παρθενώνας, παγκόσμιο σημείο αναφοράς της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι το πλέον γνωστό μνημείο του Ιερού Βράχου. Εκεί έστεκε το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς, δημιούργημα του γλύπτη Φειδία. Από εκεί ο Άγγλος Έλγιν αφαίρεσε “ζωτικά” σημεία του για να τα μεταφέρει στη γενέτειρά του, όπου βρίσκονται ακόμη και σήμερα. Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για να ανηφορίσετε τη Διονυσίου Αεροπαγίτου και να γνωρίσετε από κοντά και τα άλλα μνημεία, όπως το Ερεχθείο με τις καλλίγραμμες καρυάτιδες, τα Προπύλαια και το ναό της Αθηνάς Νίκης.

Πληροφορίες Αρχιφυλακείο Αρχαιολογικού Χώρου Ακροπόλεως
T 210 9238747

Μουσείο Ακρόπολης
Στα 300 μέτρα, θα συναντήσετε το μουσείο “στολίδι” της πόλης. Στη μόνιμη συλλογή του περιλαμβάνει πλήθος εκθεμάτων από τον Παρθενώνα και τα λοιπά μνημεία της Ακρόπολης. Περιηγηθείτε στις πέντε αίθουσες καθώς και στην αρχαιολογική ανασκαφή στη βάση του Μουσείου. Οι φίλοι των LEGO, μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά μία ευφάνταστη μακέτα με την Ακρόπολη “χτισμένη” από 120.000 τουβλάκια. Επίσης, μέχρι τέλος του έτους και κάθε Παρασκευή βράδυ μπορείτε να συμμετέχετε σε περιπάτους μέσα στις αίθουσες του Μουσείου με τη συντροφιά ενός αρχαιολόγου.

Πληροφορίες Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15 T 210 9000900

Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών
Ο “ομφαλός” της γης, οι Δελφοί, συγκεντρώνει ακόμη το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων περιηγητών. Η Πυθία με τους χρησμούς της δεν μένει εκεί πια, ωστόσο, έχουν μείνει τα μεγαλοπρεπή μνημεία και η Κασταλία πηγή, που στα νερά της εξαγνιζόταν η ιέρεια πριν δώσει τους αμφίσημους χρησμούς της. Ο ναός του Απόλλωνα, όπου λειτουργούσε το μαντείο, το θέατρο όπου φιλοξενούσε μουσικούς αγώνες καθώς και το στάδιο όπου διοργανώνονταν αθλητικοί αγώνες.

Πληροφορίες Εφορία Αρχαιοτήτων Φωκίδος T 22650 82313

Μουσείο Δελφών
Το Μουσείο των Δελφών βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο με πλήθος εκθεμάτων, κυρίως από τις ανασκαφές. Το πιο γνωστό έκθεμά του είναι το περίφημο χάλκινο άγαλμα του Ηνίοχου, αφιέρωμα δυναστικής οικογένειας από τη Σικελία. Απεικονίζει έναν έφηβο αθλητή της αρματοδρομίας με ύψος 1.80μ και έχει δημιουργηθεί με κάθε προσεγμένη λεπτομέρεια ώστε να δείχνει “ζωντανό”. Τα μάτια του από καφέ και μαύρους λίθους μάς μαγνητίζουν και δίνουν την αίσθηση ότι μας “παρακολουθούν”.

Πληροφορίες Εφορία Αρχαιοτήτων Φωκίδος T 22650 82313

Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Ολυμπίας
Ο τόπος που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η αρχαία Ολυμπία , βρίσκεται στην Πελοπόννησο, στην κοιλάδα του ποταμού Αλφειού. Εκεί βρίσκονται τα ερείπια του ναού αφιερωμένου
στον Δία, το αρχαίο στάδιο καθώς και όλα τα μνημεία που χρησιμοποιούνταν κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως το πρυτανείο και το βουλευτήριο, οι ξενώνες των αθλητών και τα λουτρά. Εκεί θα βρείτε επίσης και το εργαστήριο του Φειδία, του σπουδαίου γλύπτη της αρχαιότητας.

Πληροφορίες Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας T 26240 22517

Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας
Σε κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το Μουσείο της Ολυμπίας, από τα σημαντικότερα της Ελλάδας. Περιλαμβάνει τη μόνιμη έκθεση από τις ανασκαφές στον
αρχαιολογικό χώρο, ανεκτίμητης αξίας εκθέματα εκ των οποίων σημαντικότερη είναι η έκθεση γλυπτών καθώς και συλλογή χάλκινων αντικειμένων, την πλουσιότερη στον κόσμο.

Πληροφορίες Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας T 226240 22742