Γαστρονομία & ειδικές μορφές τουρισμού στην εποχή της πανδημίας

 

 Οι προκλήσεις του παρόντος, και οι ευκαιρίες του μέλλοντος

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, κ. ΣΟΦΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

To 2021 μάς βρίσκει όλους σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Καθώς τιμούμε την επέτειο για τα 200 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού μας αγώνα, η κοινωνία, η χώρα αλλά και όλη η υφήλιος βρίσκεται εν μέσω ενός άλλου αγώνα: του αγώνα για να ξανακερδίσουμε την ελευθερία μας έναντι της πανδημικής κρίσης, που ένα χρόνο τώρα ρίχνει βαριά τη σκιά της στις ζωές μας.  Μιας κρίσης όμως που, με τον εμβολιασμό να προχωρά και να επιταχύνεται, μέρα με τη μέρα αφήνουμε πίσω μας, χαράσσοντας έναν ξεκάθαρο δρόμο προς την πολυπόθητη απαλλαγή από τον εφιάλτη.

Μέσα σε αυτές τις παγκόσμιες συνθήκες, το πλήγμα στον τουρισμό δεν θα μπορούσε παρά να είναι βαρύ. Όμως, χάρη στο συνδυασμό προσεκτικού σχεδιασμού, μέτρων στήριξης, της απαράμιλλης δυναμικής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και πάνω απ’ όλα της ικανότητας των ανθρώπων του, ο ελληνικός τουρισμός στάθηκε όρθιος μέσα στο δύσκολο 2020, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο σε μια αναγκαστικά μικρότερη αγορά, και θέτοντας τα θεμέλια για την ανάκαμψή του. Και το 2021 είναι ένα έτος γεμάτο προκλήσεις, που κρύβουν όμως μέσα τους την ελπίδα όχι μόνο υπέρβασης της κρίσης, αλλά και ανοικοδόμησης του ελληνικού τουρισμού σε νέες βάσεις, ανταποκρινόμενες στις ανάγκες

 

‘ Το στοίχημα μας ως χώρα το 2021 είναι ο τουρισμός μας να λειτουργήσει με ασφάλεια, μέσα σε ένα πλαίσιο σαφών κανόνων και υγειονομικής προστασίας, διαφυλάσσοντας πλήρως την υγεία των Ελλήνων και των επισκεπτών μας ‘ 

 

Ως ελληνική κυβέρνηση και Υπουργείο Τουρισμού προτεραιότητα μας σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, είναι να στηρίξουμε τον κόσμο του ελληνικού τουρισμού. Παρά τις αντιξοότητες, έχει ληφθεί ένα πρωτοφανές πλέγμα μέτρων στήριξης για επιχειρηματίες και εργαζομένους, και ως Υπουργείο Τουρισμού θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η στήριξη αυτή να συνεχιστεί μέχρι να ξεπεράσουμε την κρίση, αλλά και τις μείζονες συνέπειές της. Αυτή είναι άλλωστε και η ρητά διατυπωμένη βούληση του πρωθυπουργού.

Το στοίχημα μας ως χώρα το 2021 είναι ο τουρισμός μας να λειτουργήσει με ασφάλεια, μέσα σε ένα πλαίσιο σαφών κανόνων και υγειονομικής προστασίας, διαφυλάσσοντας πλήρως την υγεία των Ελλήνων και των επισκεπτών μας, αλλά και την καλή υγειονομική επίδοση της χώρας σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Και μέσω της ανάκαμψης του τουρισμού, να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα της συνολικής υπέρβασης της κρίσης για τη χώρα.

Κομβικής σημασίας σε αυτήν την προσπάθεια ανάκαμψης είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Και τέτοια πλεονεκτήματα, με μεγάλη μάλιστα δυναμική ανάπτυξης υπάρχουν ιδιαίτερα στο πεδίο των ειδικών μορφών τουρισμού.

Άλλωστε, οι επισκέπτες ενός ταξιδιωτικού προορισμού αναζητούν ολοένα και περισσότερο μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη ταξιδιωτική εμπειρία, με έμφαση στις επιλογές που έχουν ένα στοιχείο μοναδικότητας. Και η επιθυμία τους αυτή, πού τόσο στερήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αναμένεται να είναι ακόμα εντονότερη, στον απόηχο της εμπειρίας της κρίσης.

 

 ‘ …έχω θέσει ως μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας,

ειδικά αυτήν τη             

 – γεμάτη προκλήσεις – χρονιά, την υποστήριξη και ανάδειξη του ελληνικού γαστρονομικού τουρισμού ‘

 

 

 

Σε αυτό το πεδίο, η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της. Κλάδοι με ιδιαίτερη δυναμική αποτελούν: o γαστρονομικός, θρησκευτικός, αθλητικός (καταδυτικός, αναρριχητικός, ποδηλατικός), συνεδριακός, ιατρικός (ιαματικός, ευεξίας).

Ειδικά μετά την εμπειρία του κορωνοϊού, ο επισκέπτης θέτει ψηλά το θέμα της υγείας του προορισμού. Η χώρα μας έχει πολλά πλεονεκτήματα στον τομέα αυτόν, αλλά και σημαντικά πεδία βελτίωσης. Η συνειδητοποίηση της ανάγκης προστασίας του αγαθού της υγείας, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση και την ενίσχυση του ΕΣΥ που υλοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως και η ανάδειξη της Ελλάδας σε, υγειονομικά, ασφαλή προορισμό, αποτελούν υπερπολύτιμες παρακαταθήκες για το μέλλον.

 

Προσωπικά ως αρμόδια και για τα θέματα ειδικών μορφών τουρισμού, έχω θέσει ως μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας, ειδικά αυτήν τη – γεμάτη προκλήσεις – χρονιά, την υποστήριξη και ανάδειξη του ελληνικού γαστρονομικού τουρισμού. Είναι άλλωστε αναμφισβήτητο γεγονός ότι ο γαστρονομικός τουρισμός είναι κάτι παραπάνω από μια ακόμα ειδική μορφή τουρισμού. Αποτελεί παράγοντα εμπλουτισμού του προορισμού, και έχει μετατραπεί σε αιτία επιλογής του, και ταυτόχρονα σε επένδυση με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη, αν αναλογιστεί κανείς τα αποτελέσματα μελετών σύμφωνα με τα οποία οι σύγχρονοι επισκέπτες – αναζητητές εμπειριών, ξοδεύουν έως και το 35% του προϋπολογισμού τους σε δράσεις σχετικές με τη γαστρονομία.

Γι’ αυτό, εκπονούμε ένα σχέδιο αναβάθμισης του γαστρονομικού τουρισμού και προετοιμασίας για τη μετά-CΟVID εποχή. Η αποτύπωση των σχετικών αξόνων γίνεται στο Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας Γαστρονομικού Τουρισμού στο οποίο η ανάπτυξη της ελληνικής γαστρονομίας συνδέεται με τις πέντε στρατηγικές προτεραιότητες του Υπουργείου Τουρισμού, δηλαδή:

  1. Αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 στον ελληνικό τουρισμό.
  2. Προώθηση της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.
  3. Διαφοροποίηση του Τουριστικού Προϊόντος και Βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας.
  4. Ενίσχυση της Προστιθέμενης Αξίας των Δεξιοτήτων του Ανθρώπινου Δυναμικού στον   Τουρισμό και
  5. Προώθηση του ελληνικού τουριστικού brand διεθνώς.

Ήδη έχουμε προωθήσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως:

α) τη συμμετοχή ελληνικών πόλεων στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας (Creative Cities Of Gastronomy Network) της UNESCO, ένα δίκτυο που διευκολύνει τις Πόλεις-Μέλη του στην ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ενίσχυση και προβολή του πολιτιστικού, δημιουργικού, οικονομικού και τουριστικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής, με έμφαση στον τομέα της γαστρονομίας, και

β) τη διεξαγωγή έρευνας για το Σήμα Ελληνικής Κουζίνας, με ερωτήματα σε λήπτες του (νυν και πρώην), ώστε ενσωματώνοντας την εμπειρία και τις παρατηρήσεις τους, να το βελτιώσουμε και να το καταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό.

Επιπλέον, προωθούνται περαιτέρω δράσεις, όπως ο σχεδιασμός και λειτουργία θεματικών ιστοσελίδων/ψηφιακών παρατηρητηρίων για επισκέψιμα οινοποιεία και ελληνική κουζίνα, αλλά και η διαμόρφωση πλαισίου επισκέψιμων ζυθοποιείων, τυροκομείων, ελαιοτριβείων. Και ακολουθούν από μέρους του Υπουργείου ακόμα περισσότερες και ευρύτερες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάδειξη του ελληνικού γαστρονομικού τουριστικού προϊόντος, με άξονες την απλοποίηση διαδικασιών, την ενίσχυση και βέλτιστη στόχευση της προβολής, και πάνω απ’ όλα τη διασύνδεση των επιμέρους ειδικών τουριστικών προϊόντων σε ένα πολυδιάστατο, ελκυστικό και άρα ανταγωνιστικό πακέτο.

Ακόμα και μέσα στη δίνη της πανδημίας, η Ελλάδα της δημιουργίας είναι παρούσα κόντρα στις αντιξοότητες, και επιζητά περισσότερο χώρο, και λιγότερα εμπόδια για την επόμενη μέρα. Οφείλουμε, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου, να συνδέσουμε, να αναδείξουμε και να πολλαπλασιάσουμε όλες τις καινοτόμες προσπάθειες στο πεδίο του γαστρονομικού, αλλά και των άλλων ειδικών μορφών τουρισμού, ώστε η χώρα μας να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει στη νέα, μετά την πανδημία εποχή, που ήδη χαράζει.