Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι προσωπικό μου στοίχημα.

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
στο grtraveller

 

Λίγο πριν τις εκλογές του Ιουνίου και με το βλέμμα στις νέες κάλπες, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας λάβει ήδη ένα ισχυρό μήνυμα από τις εκλογές του Μαΐου μιλά στο grtraveller για τους στόχους του την επόμενη τετραετία και εκφράζει την  προσωπική του υποχρέωση να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Συγχαρητήρια για τα αποτελέσματα που πετύχατε στις εκλογές του Μαΐου. Σας ξάφνιασε; Και τι ήταν αυτό που θεωρείτε ότι συνέβαλε σε αυτήν την τόσο ευρεία εκλογική νίκη;

Η αλήθεια είναι πως περίμενα πως θα είχαμε ένα καλό αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας γύρισα όλη την Ελλάδα, και έβλεπα την αποδοχή και τη θετική ενέργεια του κόσμου. Συναντούσα πολλά νέα πρόσωπα, ανθρώπους που ήρθαν πρόσφατα κοντά στη Νέα Δημοκρατία. Και μέρα με τη μέρα, εδραιωνόταν η πεποίθησή μου ότι θα είχαμε ένα πολύ θετικό εκλογικό αποτέλεσμα.

”  Δουλέψαμε σκληρά

    σε πολύ αντίξοες συνθήκες

      να στηρίξουμε την κοινωνία ”

 

Δεν σας κρύβω, όμως, ότι το εύρος της διαφοράς ήταν αναπάντεχο. Όπως και η υπέρβαση του πήχη του 40%. Αλλά και η σύνθεση αυτού του 40%. Μας εμπιστεύθηκαν, ασφαλώς, πιστοί μας υποστηρικτές, αλλά και νέοι ψηφοφόροι. Πολίτες κάθε ηλικίας και εισοδήματος, από το κέντρο και από την περιφέρεια, από παραδοσιακά «γαλάζιες περιοχές», αλλά και από νομούς που συνήθως κέρδιζαν οι αντίπαλοί μας.

Πιστεύω πως καταφέραμε και κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών γιατί δουλέψαμε σκληρά σε πολύ αντίξοες συνθήκες να στηρίξουμε όλη την κοινωνία αλλά και να φέρουμε πραγματικά αποτελέσματα που βελτίωσαν τη ζωή των πολιτών. Πιστεύω πως είδαν πως η Ελλάδα έχει κάνει βήματα μπροστά. Είδαν πως η ανεργία μειώθηκε, πως η οικονομία αναπτύσσεται, πως το κράτος ψηφιοποιήθηκε, πως οι συντάξεις πια βγαίνουν γρήγορα, πως οι Ένοπλες Δυνάμεις μας εξοπλίστηκαν μετά από πολλά χρόνια, πως οι μεταναστευτικές ροές περιορίστηκαν σημαντικά, πως ήρθαν μεγάλες επενδύσεις. Είδαν επίσης μια κυβέρνηση που πορεύτηκε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, υλοποιώντας όλες τις προγραμματικές της εξαγγελίες και αντιμετωπίζοντας συνάμα επάλληλες απρόβλεπτες προκλήσεις. Και θωράκισε πολλαπλά τη χώρα και τους πολίτες απέναντι σε κάθε υπαρκτό ή δυνητικό κίνδυνο. Νομίζω επίσης ότι οι πολίτες επικρότησαν όχι μόνο τη φιλοσοφία, αλλά και το ύφος της διακυβέρνησης. Δεν διστάσαμε να παραδεχθούμε και τα λάθη μας, αλλά και να μάθουμε από αυτά. Και πολιτευτήκαμε με μετριοπάθεια, μακριά από τοξικότητα.

Έχουμε μπροστά μας τις δεύτερες κάλπες, ποιο είναι το μήνυμά σας;

Το μήνυμα δεν διαφέρει από εκείνο των εκλογών που προηγήθηκαν. Ο λαός στις 21 Μαΐου έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης όμως οι κάλπες της 25ης Ιουνίου είναι άδειες. Οπότε, το μήνυμά μου προς τον λαό είναι να πάει να ψηφίσει στις 25 Ιουνίου, να μην εφησυχάσει κανείς. Η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση για να πάει μπροστά. Περάσαμε δυσκολίες τα τελευταία 4 χρόνια, αλλά καταφέραμε και πετύχαμε πολλά. Κι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε.

 

Ποιοι είναι λοιπόν οι στόχοι σας για την νέα τετραετία, εφόσον ο ελληνικός λαός σας επιλέξει;

Οι στόχοι μας αποτυπώνονται συνοπτικά στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Και ανακεφαλαιώνονται επιγραμματικά σε λίγες λέξεις. Ελλάδα παραγωγική. Κοινωνική. Πράσινη και ψηφιακή. Δίκαιη. Και, συνεπώς, ισχυρή.

Ο χώρος εδώ είναι λιγοστός για να αναλυτική παρουσίαση των προτεραιοτήτων μας. Θα αρκεστώ, συνεπώς, στις κυριότερες. Με πρώτη τη διαρκή και υψηλή ανάπτυξη, που τα προηγούμενα χρόνια έφερε τον κατώτατο μισθό από τα 650 στα 780 ευρώ. Στόχος είναι το 2027 να φτάσει στα 950 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός να ανέβει στα 1.500 ευρώ. Και η ανεργία να υποχωρήσει σε μονοψήφιο μέγεθος τα επόμενα δύο χρόνια.

Ξεχωριστή σημασία αποδίδω επίσης στην αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τομές που ήδη καρποφορούν, όπως οι προληπτικές εξετάσεις και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα επεκταθούν, ώστε να καλύψουν όλα τα βασικά νοσήματα και το σύνολο του πληθυσμού. Το έμψυχο δυναμικό θα ενισχυθεί με 10.000 νέους επαγγελματίες υγείας, κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό. Ενώ θα εκσυγχρονιστούν 80 νοσοκομεία και 156 Κέντρα Υγείας, με ξεχωριστή έμφαση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Και θα αναδιαρθρωθεί και το ΕΚΑΒ, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος ανταπόκρισης στα συμβάντα. Ξέρω ότι πρόκειται για ένα μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο, αλλά δεν θα διστάζω να επαναλαμβάνω ότι το θεωρώ προσωπικό στοίχημα.

Μιλάτε συχνά για την επενδυτική βαθμίδα. Είπατε, μάλιστα, πως στόχος είναι να την ανακτήσουμε στις πρώτες 100 μέρες, αν εκλεγείτε ξανά. Τι σημαίνει όμως αυτό για τον απλό κόσμο;

Η επενδυτική βαθμίδα δεν είναι τέρμα, αλλά αφετηρία. Δεν είναι τέλος, αλλά νέα αρχή. Γιατί δεν αποτελεί μόνο την πανηγυρικότερη επικύρωση της μεγάλης διαδρομής που έχει διανύσει η οικονομία και της οριστικής της εξόδου από την ύφεση, αλλά και ένα θεμελιώδες εργαλείο για αδιάπτωτη υψηλή ανάπτυξη.

Εξηγούμαι, γιατί ίσως δεν έχουν γίνει πλήρως αντιληπτές οι ευκαιρίες που ανοίγει η ανάκτησή της. Επενδυτική βαθμίδα σημαίνει πιο προσιτός δανεισμός και χαμηλότερα επιτόκια για όλους, το Δημόσιο, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις. Καλύτερη εξυπηρέτηση του χρέους και θωράκιση των επιτοκίων από τις διακυμάνσεις του πληθωρισμού. Σύγκλιση με τους εταίρους μας στο κόστος του χρήματος. Και, πάνω από όλα, ένα πολύ δελεαστικό επενδυτικό περιβάλλον, ικανό να προσελκύσει τα κεφάλαια που τόσο χρειαζόμαστε για την κάλυψη του επενδυτικού κενού και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλότερων αποδοχών.

Η επενδυτική βαθμίδα είναι, με δυο λόγια, ένα πολυεργαλείο. Θα το έχουμε στα χέρια μας μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβερνητικής εντολής. Και είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως.

Εξαγγείλατε ότι θα ιδρύσετε ένα Υπουργείο «Οικογένειας». Τι σημαίνει αυτό, ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές του;

Η δημιουργία του νέου υπουργείου για την οικογένεια έχει διττή διάσταση. Συμβολική, καθώς καταδεικνύει πόσο ψηλά βρίσκεται στις προτεραιότητές μας η αντιμετώπιση του δημογραφικού, η στήριξη της οικογένειας, όλων της των μελών, και η επίτευξη της πολυπόθητης ισορροπίας μεταξύ, αφενός, της εργασιακής και, αφετέρου, της προσωπικής και οικογενειακής ζωής.

 

” Η χώρα χρειάζεται

μια σταθερή κυβέρνηση για να πάει μπροστά ”

 

Το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο ασχολείται σήμερα με τα περισσότερα ζητήματα για την οικογένεια, είναι μια μεγάλη κυβερνητική μονάδα. Θα το «σπάσουμε», συνεπώς, δημιουργώντας ένα αυτοτελές χαρτοφυλάκιο, που θα συγκεντρώσει διάσπαρτες αρμοδιότητες. Και για να γίνω παραστατικότερος. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υλοποιήσαμε δεκάδες τομές για τη στήριξη της οικογένειας. Το βοήθημα των 2.000 ευρώ. και το επιπλέον αφορολόγητο των 1.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Την επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών και του ολοήμερου σχολείου. Τη νέα άδεια πατρότητας και τις «Νταντάδες της Γειτονιάς». Όλα αυτά ήταν, ασφαλώς, ψηφίδες ενός ευρύτερου σχεδίου, προωθήθηκαν, όμως, από διαφορετικά υπουργεία.

Ενώ με τον νέο κυβερνητικό φορέα, θα έχουμε εξοικονόμηση πόρων, υλικών και ανθρώπινων και, κυρίως, συστηματικότερο σχεδιασμό και στενότερη παρακολούθηση των πολιτικών. Το νέο Υπουργείο θα έχει, ασφαλώς, και την ευθύνη για την υλοποίηση της νέας στεγαστικής πολιτικής, που έχει ήδη μπει σε τροχιά. Σας θυμίζω ότι το πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων για αγορά σπιτιού από νέα ζευγάρια είχε τόση ανταπόκριση που οι δικαιούχοι διπλασιάζονται. Και τα επόμενα χρόνια θα πλαισιωθεί με νέες δράσεις που έχουν ήδη εξαγγελθεί και σχεδιαστεί, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίου και με ωφελούμενους 137.000 νέες και νέους. Δεν είναι προφανές ότι χρειάζεται ένα ανεξάρτητο υπουργείο για να το υλοποιήσει;

 

 

Το τεύχος μας έχει θέμα «Ανακαλύπτουμε την Ελλάδα με τις πέντε αισθήσεις». Ποιο είναι το δικό σας όραμα για το μέλλον του τουρισμού στην Ελλάδα;

Θα σας το πω με μια λέξη. Η μετάβαση. Να περάσουμε, δηλαδή, σε ένα τουριστικό μοντέλο βιώσιμο, με υψηλή προστιθέμενη αξία, αλληλεπίδραση με τους υπόλοιπους κλάδους της παραγωγής και, ασφαλώς, απόλυτο σεβασμό στις αντοχές της χώρας, το φυσικό της κάλλος και την ανθρώπινη κληρονομιά της. Είδατε πόσο αποφασιστική και άμεση υπήρξε η παρέμβασή μας για τις αυθαιρεσίες στη Μύκονο. Και να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν θα επιτρέψουμε να πληγωθεί βάναυσα ούτε το φυσικό ούτε το οικιστικό περιβάλλον.

Ο τουρισμός συνιστά αναντικατάστατη πηγή εθνικού πλούτου και απασχόλησης. Αλίμονο όμως αν αποτελούσε και μονοκαλλιέργεια και περιοριζόταν μόνο στη συνεχή αύξηση των αφίξεων και τη μαζικότητα. Αυτά είναι, αναμφίβολα, απαραίτητα. Είναι όμως και λειψά, αν δεν συνδυάζονται με όλο και ποιοτικότερες υπηρεσίες και αν δεν αφήνουν στον επισκέπτη την επίγευση μιας μοναδικής εμπειρίας. Αυτό πρέπει να αναδείξουμε.

Να σας δώσω μερικά παραδείγματα: μιλάμε εδώ και καιρό για τις συνέργειες μεταξύ τουρισμού, πολιτισμού και αγροδιατροφικού τομέα. Κι όμως, οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους είναι κατώτερες των προσδοκιών. Ήδη κάνουμε πολλά σε αυτή την κατεύθυνση, καθιστώντας τους χώρους προσβάσιμους σε όλους- σας θυμίζω πόσο πολεμήθηκαν και οι διαδρομές για αναπηρικά αμαξίδια στην Ακρόπολη, αλλά και ο ανελκυστήρας για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Από την άλλη, είναι ακόμη παρθένο το έδαφος σε πάμπολλες διαστάσεις του τουρισμού. Από την ένταξη της ελληνικής διατροφής στο τουριστικό προϊόν μέχρι τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τον καταδυτικό, τον αναρριχητικό, τον θρησκευτικό, τον ιαματικό, για να περιοριστώ με μερικούς. Πρέπει να στραφούμε και εκεί. Με εργαλεία, αλλά και χρηματοδότηση, που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που συνθέτουν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής τουριστικής δραστηριότητας. Αλλά και με πλήρη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο.

 

 

Προστασία του περιβάλλοντος λοιπόν. Πράγματι η Ελλάδα έχει έναν μεγάλο φυσικό πλούτο. Τι έχετε κάνει και τι σκοπεύετε να κάνετε για να το διαφυλάξετε;

Η Πράσινη Ελλάδα, όπως σας είπα και πριν, είναι ένας από τους πέντε μεγάλους πυλώνες του προγράμματός μας. Αλλά και ένα πεδίο στο οποίο έχει ήδη γίνει σοβαρή δουλειά. Σήμερα, σας θυμίζω, η Ελλάδα είναι η όγδοη χώρα παγκοσμίως σε παραγωγή ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μόνο τον Μάιο, το 50% του ρεύματος που καταναλώθηκε προήλθε από αυτές. Και στόχος μας είναι στο τέλος της τετραετίας, το ποσοστό αυτό να ανέλθει σε 80% της ηλεκτροπαραγωγής που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ενώ νησιά μας όπως η Αστυπάλαια και η Τήλος αποκτούν πλήρη ενεργειακή αυτονομία, αποκλειστικά από καθαρές πηγές. Και το πυκνό δίκτυο ηλεκτρικών διασυνδέσεων της ηπειρωτικής με τη νησιωτική Ελλάδα επιταχύνει την απόσυρση ρυπογόνων πετρελαιοκίνητων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής.

Είναι μία μόνο πτυχή της δέσμης δράσεων που είναι ήδη σε εφαρμογή. Γιατί την καθαρή ενέργεια πλαισιώνει η αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων. Σήμερα λειτουργούν 6 ολοκληρωμένες μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, με ανάκτηση μεγάλου ποσοστού υλικών, κατασκευάζονται 11 και δρομολογούνται άλλες 34.

Και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος θα αναφερθώ ενδεικτικά μόνο σε ένα σημαντικό ζήτημα, τα δάση. Με το πρόγραμμα «Απάτητα Βουνά», που περιορίζει δραστικά την ανθρώπινη δραστηριότητα σε 8 όρη με ξεχωριστό περιβαλλοντικό και ιστορικό βάρος. Το μεγάλο πρόγραμμα αναδασώσεων, που τα επόμενα δύο χρόνια θα εμπλουτίσει τα δάση μας με 20 εκατομμύρια δέντρα. Αλλά και τη συνεχιζόμενη αναμόρφωση της δασοπροστασίας, με τη διαρκή αναπροσαρμογή του αντιπυρικού σχεδιασμού και την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος σε έμψυχο δυναμικό και εξοπλισμό.

Ίσως μια από τις φράσεις που χρησιμοποιεί περισσότερο η αντιπολίτευση εναντίον σας είναι αυτή της «παντοδυναμίας Μητσοτάκη». Τι απαντάτε εσείς σε  αυτό;

Παντοδύναμος είναι μόνο ο λαός. Αυτός αποφασίζει και όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε τις αποφάσεις του, είτε αυτές μας αρέσουν, είτε όχι. Αν λοιπόν ο λαός ψηφίσει και δώσει ξανά ένα μεγάλο ποσοστό στην Νέα Δημοκρατία, έχει αποφασίσει και κρίνει ότι εμπιστεύεται το πρόγραμμα μας. Και κατανοεί ότι η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση για να συνεχίσει μπροστά. Όταν, βέβαια, παλιότερα αναδεικνύονταν κυβερνήσεις με ποσοστά της τάξης του 45%, ή ακόμη περισσότερο, κανείς δεν μιλούσε για παντοδυναμία. Και η Νέα Δημοκρατία δεν μιλά για παντοδυναμία, αλλά για αυτοδυναμία. Ζητώντας ισχυρή εντολή για σταθερότητα και πρόοδο. Προσωπικά αισθάνομαι ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερη είναι και η υποχρέωσή μου να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι πολίτες στο πρόσωπό μου. Να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές που θα αλλάξουν τη ζωή τους και θα την κάνουν καλύτερη. Με καλύτερους μισθούς, καλύτερη υγεία και λιγότερες ανισότητες. Αυτό θέλουμε. Και θα εργαστούμε σκληρά για να το πετύχουμε.