ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ. ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΚΥΡΙΚΟ
Η Ελλάδα ως πυλώνας ασφάλειας, τα διπλωματικά μας όπλα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και ο σχεδιασμός για την Digital Visa. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο grtraveller.
Σαράντα χρόνια πέρασαν από την πλήρη ένταξη της Ελλάδας στην «ενωμένη ευρωπαϊκή οικογένεια». Πόσο καθοριστική για την ιστορική πορεία μας ήταν η απόφαση να έχουμε ευρωπαϊκό προσανατολισμό;
Η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια ήταν ένα ορόσημο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, που καθόρισε την ταυτότητα, την πολιτική και την οικονομία μας. Ήταν μια στρατηγική επιλογή ασφάλειας, που μας εξασφάλισε πολιτική ισχυροποίηση και στήριξη στα εθνικά ζητήματα. Περνώντας τα χρόνια, χάρη και στη συμμετοχή της στην Ένωση, η Ελλάδα έγινε πυλώνας ασφάλειας και εξαγωγέας σταθερότητας, κέρδισε οικονομική ανάπτυξη, προόδευσε κοινωνικά και σταθεροποίησε τους δημοκρατικούς της θεσμούς. Είναι βέβαιο ότι χωρίς την πολιτική τόλμη και τη διορατικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η μοίρα της χώρας μας σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική.
Ποιες είναι οι ευρωπαϊκές προκλήσεις του μέλλοντος; Είμαστε έτοιμοι να τις αξιοποιήσουμε;
Αναμφισβήτητα, πρώτη προτεραιότητα για την Ευρώπη αυτήν τη στιγμή είναι να ολοκληρώσει το τιτάνιο έργο μαζικού εμβολιασμού και να καταπολεμήσει οριστικά την πανδημία του κορωνοϊού. Από εκεί και πέρα, είναι βέβαιο ότι η κλιματική αλλαγή, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών και οι επαναστάσεις που επίκεινται στα πεδία της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης θα δοκιμάσουν επίσης τα όρια της τα επόμενα χρόνια. Απέναντι σε αυτές τις δοκιμασίες, η Ευρώπη χρειάζεται να είναι όχι απλώς ανθεκτική, αλλά και πιο ανοιχτή και φιλόδοξη. Κυρίως να αποκτήσει επιτέλους ενιαία φωνή στις παγκόσμιες υποθέσεις και να ασκήσει μια αξιόπιστη εξωτερική πολιτική. Μόνο έτσι θα αποκτήσει τον ρόλο που της αξίζει στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό.
‘ Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις αυτήν την περίοδο είναι οι καλύτερες που θα μπορούσαμε να έχουμε ‘
Ποια διπλωματικά όπλα έχουμε στη «φαρέτρα» μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα;
Η ελληνική πλευρά έχει σαφή στόχο την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσα από το διάλογο. Όλες οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας, οι διαρκείς απειλές και προκλητικές ενέργειες, ακόμα και τώρα, μετά την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, δείχνει ότι η γείτονα δεν προσέρχεται με διάθεση για διάλογο και εύρεση λύσης. Εν αναμονή και του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου θα συζητηθούν οι Ευρωτουρκικές σχέσεις και με το θέμα των κυρώσεων να βρίσκεται στο τραπέζι, τα διπλωματικά μας «όπλα» παραμένουν οι ισχυρές συμμαχίες που χτίζει μεθοδικά η χώρα μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, επικοινωνώντας τις ελληνικές θέσεις, με γνώμονα πάντα τους κανόνες που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή είναι η ηχηρή απάντηση της Ελλάδας ως μια δύναμη ειρήνης απέναντι στις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της Άγκυρας.
Πώς επηρεάζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η εποχή προεδρίας Μπάιντεν;
Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις αυτήν την περίοδο είναι οι καλύτερες που θα μπορούσαμε να έχουμε. Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, δε, είναι γνώστης της ελληνικής περίπτωσης, καθώς έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με τη χώρα μας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Από την άλλη, οι ΗΠΑ, παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Συνεπώς, κρίνεται σημαντική η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μας, γεγονός που συμβάλλει και στο να υψώνονται ολοένα και περισσότερες φωνές απέναντι στην Τουρκία για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται.
‘ Στόχος μας, η Ελλάδα να καθιερωθεί ως ένα «σταυροδρόμι τεχνολογίας» και ως ένας φιλικός και ελκυστικός προορισμός για ανθρώπους με επενδυτικό προφίλ ‘
Η ευρωπαϊκή οικονομία δεν μένει ανεπηρέαστη από την πανδημία του Covid-19; Η Ελλάδα είναι έτοιμη να γίνει ελκυστικός προορισμός για τους «ψηφιακούς νομάδες»;
Με την ενίσχυση της εξωστρέφειας να είναι στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης, στο Υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί προτεραιότητα και στόχο μας ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου VISA. Έχοντας ήδη ολοκληρώσει τη θέσπιση βίζας για την προσέλκυση επιχειρηματιών – τη λεγόμενη Business Visa – και φοιτητών από τρίτες χώρες – τη Student Visa – ριχνόμαστε στη μάχη διεκδίκησης των ψηφιακών νομάδων. Ο ήλιος και η θάλασσα αποτελούν στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και σκοπεύουμε να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο απλοποιώντας τις διαδικασίες έκδοσης θεώρησης εισόδου με την Digital Visa για τηλε-εργαζόμενους σε σύγχρονες τεχνολογίες. Στόχος μας, η Ελλάδα να καθιερωθεί ως ένα «σταυροδρόμι τεχνολογίας» και ως ένας φιλικός και ελκυστικός προορισμός για ανθρώπους με επενδυτικό προφίλ.
Η οικονομική και κοινωνική στήριξη των νησιωτικών περιοχών αποτελεί πάγια και μείζονα προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Ποιες πρωτοβουλίες προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Η οικονομική και κοινωνική στήριξη των νησιωτικών περιοχών αποτελεί πάγια και μείζονα προτεραιότητα για την κυβέρνηση, με δεδομένο το μεγάλο αριθμό νησιών και τη μακρά ναυτική παράδοση της χώρας. Η ρήτρα νησιωτικότητας πρέπει να αποτελεί μέρος όχι μόνο των εθνικών πολιτικών αλλά και των ευρωπαϊκών. Στο πλαίσιο της Ε.Ε., η Ελλάδα αναλαμβάνει με την Ισπανία κοινή πρωτοβουλία για την ενίσχυση της νησιωτικότητας. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να βγούμε μπροστά με άλλες χώρες που έχουν νησιά, στο Νότο, στο Βορρά και τη Δύση και να υιοθετήσουμε μια νέα Στρατηγική Νησιωτικότητας. Η ευρωπαϊκή στήριξη στα νησιά πρέπει να είναι πολύπλευρη και να καλύπτει όχι μόνο τους παραδοσιακούς τομείς βελτίωσης των υποδομών -συγκοινωνιών, υδροδότησης, απορριμμάτων και ιατρικής περίθαλψης-, αλλά και σύγχρονους τομείς, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η ψηφιακή μετάβαση, η ενίσχυση της συνδεσιμότητας, ο διαρθρωτικός μετασχηματισμός και η ενίσχυση της πρόσβασης των περιοχών αυτών στις αγορές.
Είσαστε αισιόδοξος για την πορεία καταπολέμησης της πανδημίας;
Κλείσαμε ένα έτος πανδημίας. H Ελλάδα έχει κατορθώσει να είναι στα παραδείγματα καλύτερων πρακτικών στην αντιμετώπιση του Covid-19, πολλές φορές μπροστά από ολόκληρη την Ευρώπη. Η μετάβαση στην κανονικότητα είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Και θα το κερδίσουμε πολεμώντας με τα τρία δυνατά όπλα που έχουμε στο δυναμικό μας. Πρώτον, με το πρόγραμμα εμβολιασμών. Ήδη έχει μπει στη μάχη το μέγα κέντρο εμβολιασμού «Προμηθέας» στην Αττική, ενώ οι πολίτες συμμετέχουν στον εμβολιασμό. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεύτερον, αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης.
‘ Τα δισεκατομμύρια τα οποία εξασφάλισε η Ελλάδα για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης λόγω
του COVID-19, θα αναζωογονήσουν την οικονομία ‘
Ήμασταν από τους πρώτους που καταθέσαμε πρόγραμμα για την αξιοποίησή τους. Πρέπει να είμαστε και από τους πρώτους που θα τα απορροφήσουν, χωρίς να αφήσουμε ούτε ευρώ να πάει χαμένο. Τρίτον, με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα συντελέσει στην πιο άμεση ομαλοποίηση των μετακινήσεων. Ήδη, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους βεβαίωση εμβολιασμού μέσω του Gov.gr. Στόχος μας και πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία βρίσκει πολλούς σύμφωνους πλέον στην Ε.Ε., είναι η έκδοση ενός κοινού πιστοποιητικού, το οποίο θα διευκολύνει τις μετακινήσεις και βέβαια θα έχει θετικό αντίκτυπο στον τουρισμό. Αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία, αλλά κυρίως έχοντας τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών, πιστεύω πως σύντομα θα βγούμε από αυτήν την περιπέτεια.
Ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή σας στο υπουργείο;
Δε θα έλεγα πως ήταν δύσκολη αλλά απαιτητική στιγμή και χρειαζόταν να είμαστε όλοι σε εγρήγορση: το Ευρωπαϊκό συμβούλιο του Ιουλίου στο οποίο «έκλεισε» ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης. Αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας προσπάθειας μηνών που είχε ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να ενισχύσει τη χώρα μας με περισσότερα από 70 δις ευρώ! Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση τόσο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο οποίο εκπροσωπώ τη χώρα μας αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής, που ολοκληρώθηκε όμως με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Με τι σας αρέσει να ασχολείστε στον ελεύθερο χρόνο σας;
Σε αυτές τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας και ελλείψει, πλέον άλλων επιλογών, τον ελεύθερο μου χρόνο προσπαθώ να γυμνάζομαι. Αν και ο χρόνος μου λόγω Υπουργικών καθηκόντων είναι περιορισμένος, έχω βάλει στην καθημερινότητά μου το τρέξιμο. Αγαπημένη μου συνήθεια είναι και το διάβασμα. Συγκεκριμένα, αυτές τις μέρες, διαβάζω το βιβλίο του αγαπημένου μου καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου “Δύο βήματα μπρος, ένα πίσω” και τα “21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα” του Yuval Noah Harari.
Οι δύο αγαπημένοι σας προορισμοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό;
Ο Μυστράς, ο τόπος καταγωγής μου, χωρίς καμία αμφιβολία είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, ανάμεσα στις ατέλειωτες επιλογές που προσφέρει η πατρίδα μας. Έχει μια καταπληκτική ενέργεια ο Ταΰγετος, που σε κάνει να ηρεμείς. Αλλά και το Αιγαίο με τα νησιά του. Όσο για το εξωτερικό, δε θα πρωτοτυπήσω. Η πόλη του φωτός, το Παρίσι, αποτελεί σίγουρα μια από τις αγαπημένες μου πόλεις.