ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΣΚΟΥΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ, ΝΟΜΙΚΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΙΑΜΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ & ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Email konkouskoukis@gmail.com
Η ιαματική ιατρική είναι συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος της κλασικής ιατρικής και επομένως συνδυάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται, για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού θεραπευτικού αποτελέσματος. Οι θεράποντες ιατροί έχοντας στο θεραπευτικό τους οπλοστάσιο τα προϊόντα της σύγχρονης φαρμακοβιομηχανίας, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της καινοτόμου έρευνας πάνω στα φάρμακα, θα πρέπει να προσεγγίζουν συμπληρωματικά και όχι απαξιωτικά, τα επιστημονικά αποτελέσματα της έρευνας της ιαματικής ιατρικής προς όφελος πάντα των ασθενών, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.
Η ιαματική λουτροθεραπεία, μέχρι σήμερα, είχε εμπειρική υπόσταση, με τη βοήθεια, όμως, της επιστημονικής τεκμηρίωσης της θερμικής, μηχανικής και, ειδικότερα, της χημικής δράσης των ιαματικών φυσικών πόρων, αναδείχτηκε ως μία συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος στη θεραπευτική γκάμα της κλασικής ιατρικής. Οι θεραπευτικές δράσεις αφορούν παθήσεις του μυοσκελετικού, νευρικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, αιμοποιητικού, γαστρεντερικού, ουρολογικού και ενδοκρινολογικού συστήματος, καθώς και σε δερματολογικές, ωτορινολαρυγγολογικές, γυναικολογικές, αλλεργικές και περιοδοντικές παθήσεις.
Η θεραπευτική δράση των ιαματικών πηγών οφείλεται στις χημικές ιδιότητες των μεταλλικών στοιχείων και κυρίως των ιχνοστοιχείων, που εμπεριέχονται στα ιαματικά νερά υπό μορφή διαλυμένων αλάτων και αερίων. Τα σπουδαιότερα χημικά στοιχεία είναι: θείο, νάτριο, χλώριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος, βρώμιο, βόριο, ιώδιο και σελήνιο, ενώ οι φυσικές ιδιότητες των ιαματικών μεταλλικών νερών είναι: η θερμοκρασία, η ηλεκτρική αγωγιμότητα, η ραδιενέργεια και το σύνολο των διαλυμένων αλάτων.
Ιαματικές θεραπείες για όλες τις ηλικίες
Οι ιαματικές θεραπείες υπό μορφή λουτροθεραπείας, εισπνοθεραπείας, λασποθεραπείας και θαλασσοθεραπείας αφορούν όχι μόνο τους ηλικιωμένους, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά όλο το ηλικιακό φάσμα για θεραπεία, αποθεραπεία, αποκατάσταση, πρόληψη και ευεξία. Ειδικότερα, προσεγγίζουμε άτομα νεαρής ηλικίας προσπαθώντας να δημιουργήσουμε νέα πρότυπα υγειούς διαβίωσης, μέσω της πρόληψης, αποτρέποντας αρνητικές καθημερινές πρακτικές με σωστή διατροφή, άσκηση και δραστηριότητες εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η Ιαματική Ιατρική στην Ευρώπη και στην Ελλάδα Στην Ευρώπη υπάρχουν 1400 κέντρα ιαματικής ιατρικής και ευεξίας που λειτουργούν υπό μορφή Health Resort, τα οποία επισκέπτονται εκατομμύρια ασθενείς ανά τον κόσμο, αναζητώντας ιατρική φροντίδα, έξω από τα εθνικά τους σύνορα, συμμετέχοντας σε ιδιωτικά και δημόσια προγράμματα υγείας. Οι Ευρωπαίοι πραγματοποιούν ετησίως 2,6 εκ. ταξίδια για λόγους υγείας σε συνδυασμό με τις διακοπές τους, στα πλαίσια του Τουρισμού Υγείας, ενώ, σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιούνται 40 εκ. ταξίδια περίπου, το 4% δηλαδή της τουριστικής αγοράς.
Οι ιαματικές πηγές στην Ελλάδα είναι 750 και εκ των οποίων οι 124 λειτουργούν και είναι αναγνωρισμένες 70 και εξ αυτών μόνο οι 13 διαθέτουν σήμα λειτουργίας. Ο αριθμός των επισκεπτών ετησίως είναι εξαιρετικά μικρός σύμφωνα με στοιχεία του Enterprise Greece, οι γνώστες όμως της τουριστικής αγοράς αναφέρουν ότι τουλάχιστον 150.000 ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν τις ιαματικές πηγές της χώρας μας, με τζίρο ανερχόμενο σε 300.000.000€, δεδομένης της χρηματοδότησης των ταξιδιών των αλλοδαπών από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, σύμφωνα με το ν4213/2013 περί διασυνοριακής μετακίνησης ασθενών ενώ οι πλέον αισιόδοξοι ομιλούν για τζίρο 1 δις €.
Ο ρόλος της Ελλάδας στην προώθηση του τουρισμού υγείας
Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικότατο έως καθοριστικό ρόλο στην προώθηση και ανάπτυξη του τουρισμού υγείας, συνεισφέροντας μεγάλη προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και γενικότερα την οικονομία της Ελλάδας.
H ιαματική ιατρική απαιτεί θεραπείες 21 ημερών ανά εξάμηνο σε ασθενείς και σε υγιείς προληπτικά, γεγονός το οποίο εξασφαλίζει repeaters τουρίστες, χρηματοδοτούμενοι από τα ιδιωτικά και ασφαλιστικά ταμεία των ευρωπαϊκών χωρών.
Η ιαματική θεραπεία διαρκεί μόνο 20 λεπτά ημερησίως γεγονός το οποίο αφήνει απεριόριστο χρόνο στον ασθενή – τουρίστα για να καλύψει όλες του τις ανάγκες για βιωματικές εμπειρίες όλων των εναλλακτικών και ειδικών θεματικών μορφών τουρισμού που διαθέτει πλουσιοπάροχα η Ελλάδα, αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών και τα οικονομικά αποτελέσματα, καθόσον οι ασθενείς αυτοί καλύπτονται αφενός από τα ασφαλιστικά τους ταμεία και αφετέρου είναι τουρίστες υψηλής χρηματοδοτικής ικανότητας.
Η αξιοποίηση των πολλών σημαντικών πηγών, δυναμένων να εξελιχθούν από Ιαματικά Κέντρα που είναι σήμερα σε Θερμαλιστικά Κέντρα Ιαματικής Ιατρικής (Health Resorts) σε συνδυασμό πάντα με όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που συνάδουν με το πνεύμα της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, προσδίδει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν και αναδεικνύει τις αντίστοιχες περιοχές ως τόπους προορισμού των απαιτητικών πλέον τουριστών.
Η στρατηγική ανάπτυξης των υποδομών των ιαματικών πηγών για την παροχή των παραπάνω υπηρεσιών υγείας και ευεξίας προσδίδει προστιθέμενη αξία στις ιαματικές πηγές, καθόσον έχουν μεγάλο περιθώριο κέρδους σε σύγκριση πάντα με την απόδοση των κτιριακών υποδομών. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται όχι μόνο στους ασθενείς-πελάτες, αλλά και στους συνοδούς τους εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και οικονομικά οφέλη.
Η νέα άνθηση του Ιαματικού Τουρισμού διεθνώς έχει οδηγεί τη χώρα μας στην ανάγκη να λάβει μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς καθώς ο τζίρος του Ιαματικού Τουρισμού ανήλθε σε 56,2 δις δολάρια το 2017 με προβλεπόμενη άνοδο 6,5% για το 2022 ενώ ο παγκόσμιος τζίρος του Τουρισμού Υγείας ανήλθε σε 4,5 τρις δολάρια το 2018 σύμφωνα με το Global Wellness Institute.
Επιβάλλεται επομένως χάραξη νέας στρατηγικής που πραγματοποιεί η νέα διακυβέρνηση με επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης υπουργικών αποφάσεων και προεδρικού διατάγματος για την προστασία των Ιαματικών πηγών. Το νέο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να περιλαμβάνει την πιστοποίηση των παρόχων σύμφωνα με τα διεθνή standards, τη διαμόρφωση αναπτυξιακών κινήτρων και τη δημιουργία Cluster συνεργατικών μηχανισμών ανάμεσα σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και ξενοδοχεία καθώς και την εξειδίκευση του ν4582/18 για τις προδιαγραφές των ιαματικών ιατρείων με επέκταση και στα ξενοδοχεία.
Ευοίωνες προοπτικές αποτελούν και οι πρωτοβουλίες του περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ.Πατούλη, Προέδρου του Ι.Σ.Α., του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας και ΕΛΙΤΟΥΡ, για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την προώθηση του Τουρισμού Υγείας με συνέδρια που έγιναν στις Η.Π.Α., στον Καναδά, στην Ευρώπη και την Αυστραλία, Ιθάκη και Κω, τα 5 ελληνικά συνέδρια της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και ένα διεθνές στη Χαλκιδική, όπου η Ελλάδα βραβεύτηκε.
Σημαντικοί αναπτυξιακοί παράγοντες είναι αφενός η συνειδητοποίηση της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού ότι η ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού αποτελεί μονόδρομο για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας συνεπικουρούμενη με τη διαχείριση έργων χρηματοδοτούμενων από τον αναπτυξιακό νόμο, ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων, πρόγραμμα Horizon 2020, ΣΔΙΤ και άλλα προγράμματα και αφετέρου η ανάρτηση της διαδικτυακής πλατφόρμας «Greece from home» και η έγκαιρη διαφημιστική προβολή της Ελλάδος από τον ΕΟΤ.
Η δημιουργία μοντέλου της 12μηνης τουριστικής περιόδου στο απαράμιλλο και μοναδικό βιοκλίμα της Ελλάδας, με τον απόλυτο συνδυασμό και όλων των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού υπό μορφή cluster, εξασφαλίζει εντυπωσιακά οικονομικά οφέλη με την ανάπτυξη κέντρων ιαματικής ιατρικής και ευεξίας, όλη την ελληνική επικράτεια, καθόσον οι ιαματικοί φυσικοί πόροι υπάρχουν διεσπαρμένοι σε όλη την Ελλάδα, η οποία διαθέτει και τεράστια ακτογραμμή για την δημιουργία κέντρων θαλασσοθεραπείας.