Ιθάκη – ΤΟ ΝΗΣI ΤΟΥ ΟΔΥΣΣEΑ

“Πάντα στο νου σου να ‘χεις την Ιθάκη…” (Καβάφης), την καταπράσινη φύση της, τις πανέμορφες παραλίες της και τους φυσικούς όρμους, τα παραδοσιακά και μεσαιωνικά χωριά της αλλά κυρίως τη γαλήνια ατμόσφαιρα που την περικλείει. Ούτε η “ξελογιάστρα” Νύμφη Καλυψώ δεν μπόρεσε να κρατήσει τον Οδυσσέα μακριά από την Ιθάκη. Κι αν δεν έχει βρεθεί ακόμη το παλάτι του πολυμήχανου βασιλιά, υπάρχουν το γοητευτικό Κιόνι και το νησί Λαζαρέτο, σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ. Θα εκπλαγείτε με τους ογκώδεις μονόλιθους, δημιουργήματα της φύσης στο μεσαιωνικό χωριό της Ανωγής αλλά και με τις τριγωνικές και κυλινδρικές “πυραμίδες” στην Εξωγή.

Θ’ ακούσετε κι εδώ τις μελωδικές κα-ντάδες με τον ήχο του μαντολίνου, της κιθάρας και του βιολιού αλλά και ρίμνες, τετράστιχα λαϊκής ποίησης που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα.

Στα ορεινά του νησιού θα συναντήσετε τη μυρωδιά του φασκόμηλου, ή αλλιώς αλισφακιά. Θυμάρι, δενδρολίβανο και σάψυχο, ένα είδος μαντζουράνας που φυτρώνει μόνο στην Ιθάκη, ευωδιάζουν, γεμίζοντας τα ρουθούνια μας με τις ευεργετικές μυρωδιές της φύσης.

Ανακαλύψτε τις όμορφες παραλίες του, όπως την Πλατιά Άμμο, την πολυσύχναστη Φιλιατρό, το Βαθύ, το Σκίνο. Να εξερευνήσετε τη Σπηλιά στις Ρίζες και να ακολουθήσετε το μονοπάτι από την Εξωγή έως την Πό-λη. Μία στάση στο Ρουσάνο για να θαυμάσετε όλη τη Βόρεια Ιθάκη, την Κεφαλονιά και το Ιόνιο πέλαγος. Ανεβείτε στην Παναγία των Καθαρών, στο όρος Νήριτον για να απολαύσετε μοναδικά ηλιοβασιλέματα.

Δοκιμάστε πουλέντα, πολπέτες, τουμάτσι και καστανιόλες. Το απόλυτο παρα-δοσιακό πιάτο της Ιθάκης, όμως, είναι το κοτόπουλο στην τσερέπα ή τσερεπάτο, που ψήνεται σε ένα είδος πήλινης γάστρας. Για επιδόρπιο, δοκιμάστε τη ντόπια ραβανή με μέλι, λάδι και ρύζι και τα κατιμάρια – τα ξηροτήγανα της Ιθάκης.

INFO Ένα μυστήριο πλανάται πάνω από την Ιθάκη. “Κεντρικό πρόσωπο” του μυστηρίου είναι ο Τζόν Πάπας, πάμπλουτος Ιθακινός ευεργέτης που πέθανε το 1941 και θάφτηκε στο ψηλότερο σημείο της Εξωγής. Δικής του έμπνευσης είναι και δύο πυραμίδες, που κατασκεύασε ο Ευστάθιος Ραφτόπουλος το 1938. Ο “αμύθητος” θησαυρός που άφησε πίσω του, δεν έχει βρεθεί ακόμη ενώ ο “θρύλος” λέει, ότι θα εμφανιστεί σε εκατό χρόνια από το θάνατό του.