Κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια, κατακτήθηκε από άλλους λαούς, λεηλατήθηκε από τον τρομερό πειρατή Μπαρμπαρόσα και ταρακουνήθηκε από σεισμούς. Αρχαίες βυθισμένες πόλεις, καταπράσινες περιοχές, γραφικοί προορισμοί. Το Αργοστόλι, με το λιθόστρωτο και τον κήπο του Ναπιέρ, το γραφικό Ληξούρι, το κοσμοπολίτικο Φισκάρδο και η πανέμορφη Άσσος, χτισμένη ανάμεσα σε πεύκα και κυπαρίσσια. Περιηγηθείτε στα θαύματα της φύσης, το λιμνο-σπήλαιο της Μελισσάνης, το Σπήλαιο της Δρογκαράτης κοντά στη Σάμη και στις “μυστηριώδεις” Καταβόθρες στους Αγίους Θεοδώρους.
Η Κεφαλονιά θεωρείται η “μητέρα” της επτανησιακής αλλά και της Αθηναϊκής καντάδας. Μελωδικές φωνές, κιθάρες και μα-ντολίνα ηχούν στον Λιθόστρωτο εμπορικό πεζόδρομο του Αργοστολίου, από ομάδες μουσικών, διασκεδάζοντας περαστικούς και επισκέπτες του νησιού ενώ στις ταβέρνες της Κεφαλονιάς οργανώνονται συχνά ελληνικές βραδιές με μαντολινάτες.
“Κεφαλονιά την άνοιξη, στη γη δεν έχεις ταίρι”, τραγουδούσε ο Φ.Πολυμέρης, έχοντας προφανώς υπόψη του, τις ευωδιές από τ’ αγριολούλουδα, τα βότανα και τις ανθισμένες αμυγδαλιές. Μυρωδιές του Πάσχα με τα λαμπροκούλουρα και το σουβλιστό αρνάκι την ημέρα της Λαμπρής.
Ξεκινήστε το γευστικό σας ταξίδι στην Κεφαλονιά με ριγανάδα. Συνεχίστε με τις Κεφαλονίτικες πίτες και τα μπουρμπουρέλια – σούπα με διάφορα όσπρια. Συ-νοδεύστε με κρασί ρομπό-λα, που παράγεται από σταφύλια στις πλαγιές του Αίνου. Για πρωινό, δοκιμάστε στραπατσάδα, ένα είδος ομελέτας με ντομάτες. Για επιδόρπιο απολαύστε μάντολες, μαντολάτα και παστοκύδωνο ή κομφέτο.
Εξορμήστε στην ανοιξιάτικη φύ-ση του νησιού, με αφορμή το μοναδικό Κεφαλονίτικο Πάσχα, με τα ξεχωριστά έθιμα, όπως το κάψιμο του Ιούδα. Ακολουθήστε τα σηματοδοτημένα μονοπάτια του Φισκάρδο, “ρολάρετε” κατά μήκος του οδικού δικτύου του νησιού και θαυμάστε από ψηλά τις πιο μαγευτικές παραλίες του, όπως του Μύρτου, των Πετανών, του Ξι αλλά και της Κουνόπετρας, κοντά στο Ληξούρι, που πήρε το όνομά της από ένα βράχο μέσα στη θάλασσα που μέχρι το 1953 κουνιόταν ασταμάτητα.
INFO Ο Ιταλός περιηγητής Τομάζο Πορκάτσι, το 1620 μ.Χ, συμπεριλαμβάνει την Κεφαλονιά στα πιο διάσημα νησιά του κόσμου, αναφέροντας ότι στην περιοχή της Σκάλας, μπορούσε να δει μία βυθισμένη πόλη. Στις μέρες μας, καραβάκια μεταφέρουν δύτες που θέλουν να εξερευνήσουν το βυθισμένο νησί Κακκάβια στ’ ανοιχτά της Σκάλας, το οποίο κανταποντίστηκε από έναν καταστροφικό σεισμό στα μέσα του 17ου αιώνα μ.Χ.