Ενόψει των εκλογών που αναμένονται στις 21 Μαΐου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλά στο grtraveller για την επόμενη τετραετία, παρουσιάζοντας τις δεσμεύσεις του για μια Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή, και προτρέπει τους Έλληνες να δώσουν την ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία, για να συνεχίσει η Ελλάδα να πορεύεται σταθερά, τολμηρά, και πάντα μπροστά.
Κύριε Πρωθυπουργέ, στην τελική ευθεία για τις εκλογές, θα θέλαμε να μας πείτε ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας.
Από το ξεκίνημα της πολιτική μου διαδρομής υπήρξα ειλικρινής. Δεν μου αρέσουν οι εκπλήξεις, ούτε τα αινίγματα. Κοιτώ τους πολίτες κατάματα και τους λέω ότι ο στόχος μας είναι σαφής: Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, αυτοδύναμη Ελλάδα. Είναι ένας στόχος που έχω προδιαγράψει πολύ πριν την προκήρυξη των εκλογών.
Και θα επιμείνω σε αυτόν, διότι θεωρώ ότι η χώρα χρειάζεται μια σταθερή και στιβαρή κυβέρνηση που να παίρνει γρήγορες αποφάσεις, και όχι ένα ασταθές σχήμα που θα λειτουργεί στη βάση υποχωρήσεων και παζαριών. Ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, η διεθνής αβεβαιότητα και οι διαδοχικές κρίσεις αναδεικνύουν ακόμη πιο έντονη την ανάγκη σταθερότητας και συνέχειας που μόνο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να εγγυηθεί.
Δεδομένης, όμως, της Απλής Αναλογικής, είναι μάλλον απίθανο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη.
Πράγματι, η κάλπη της 21ης Μαΐου, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα οδηγήσει σε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Γι’ αυτό και έχω κατ’ επανάληψη αναφερθεί στη «νάρκη» της Απλής Αναλογικής, που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να απασφαλίσουμε, λοιπόν, αυτήν τη «νάρκη» και να αποφύγουμε τις περιπέτειες, οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχουν δύο εκλογές. Αλλά μία διαδικασία.
Η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι η πιο κρίσιμη γιατί αυτή θα υποδείξει ποιος θα κυβερνήσει. Ενώ οι δεύτερες εκλογές θα ορίσουν πώς θα κυβερνήσει. Και όσο πιο ισχυρό είναι το μήνυμα από το αποτέλεσμα της πρώτης, τόσο πιο λειτουργικό θα είναι το αποτέλεσμα της δεύτερης. Δεν υπάρχει, συνεπώς, περιθώριο για πειραματισμούς. Ζητάμε καθαρή εντολή για μία μεγάλη νίκη στη Νέα Δημοκρατία.
“Δεν υπάρχει, συνεπώς, περιθώριο για πειραματισμούς. Ζητάμε καθαρή εντολή για μία μεγάλη νίκη στη Νέα Δημοκρατία.”
Αποκλείετε εντελώς τις κυβερνήσεις συνεργασίας; Δεν θα μπορούσατε να βρείτε σημεία σύγκλισης με άλλα κόμματα;
Μα, εδώ δεν βρίσκουν σημεία σύγκλισης μεταξύ τους ούτε και εκείνοι που ψήφισαν την Απλή Αναλογική. Αποδεικνύουν, έτσι, ότι σκοπός τους δεν ήταν η συνεργασία, αλλά η ακυβερνησία. Το βλέπουμε καθημερινά. Από τη μία ο κ. Τσίπρας ζητά «προοδευτική κυβέρνηση» με τον κ. Ανδρουλάκη και με τον κ. Βαρουφάκη. Όμως ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλει τον κ. Τσίπρα για πρωθυπουργό. Και ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι θα προτιμούσε να του κόψουν το χέρι από το να συγκυβερνήσει μαζί τους. Μύλος, δηλαδή…
Ύστερα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τροπάριο και αναφέρεται σε «κυβέρνηση ανοχής». Θα έχει, όμως, την ανοχή ενός εταίρου ο οποίος θέλει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ και να τυπώσει το νόμισμα «Δήμητρα» που δεν θα αξίζει τίποτα; Με κλειστές, πάλι, τις τράπεζες και στον αέρα ξανά τις καταθέσεις; Αυτή δεν θα είναι κυβέρνηση ανοχής, αλλά ενοχής. Μύλος ξανά…
Ο κ. Τσίπρας την ίδια ώρα που ορκίζεται στην Ευρώπη, κλείνει το μάτι στο ΚΚΕ Το οποίο, όμως, αρνείται κατηγορηματικά, ζητώντας να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Νέος μύλος…
Εν τω μεταξύ, ο κ. Ανδρουλάκης συνεχίζει ζητά την ψήφο των πολιτών χωρίς να τους αποκαλύπτει ποιος θα τους κυβερνήσει. Απλώς τους διαβεβαιώνει ότι δεν θα δεχθεί ως πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Λυπάμαι, αλλά όλα αυτά επιβεβαιώνουν το παλιό ρητό: «Από το σοβαρό στο γελοίο, η απόσταση είναι μικρή. Από το γελοίο όμως στο σοβαρό, η απόσταση είναι τεράστια».
Αν βιώνουμε αυτή τη Βαβέλ ασυνεννοησίας προεκλογικά, φανταστείτε τι αλαλούμ μας περιμένει αν συνεργαστούν μετεκλογικά. Όταν, υποτίθεται, θα κληθούν να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.
Συνεπώς, τι σκοπεύετε να κάνετε με τη διερευνητική εντολή;
Όλες οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες μου θα είναι συμβατές με τις προβλέψεις του Συντάγματος. Στα τέσσερα χρόνια που είμαι Πρωθυπουργός απέδειξα ότι πορεύομαι απολύτως θεσμικά. Να υπενθυμίσω ότι εξαντλήσαμε σχεδόν την τετραετία, όπως είχα εξ’ αρχής και κατ’ επανάληψη δεσμευτεί. Αλλά και ότι υπήρξα συνεπής σε όλες τις δεσμεύσεις μου.
Τι απαντάτε, όμως, σε αυτούς που θεωρούν αντισυνταγματικές τις τροπολογίες για να αποτραπεί η συμμετοχή συγκεκριμένου κόμματος στις εκλογές;
Απαντώ ότι όλες οι ρυθμίσεις είναι νόμιμες και συνταγματικές. Και από πολιτικής άποψης απολύτως επιβεβλημένες. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να θέλει να δει ξανά στη Βουλή και στους δρόμους φαινόμενα νεοναζιστικής βίας. Η Χρυσή Αυγή και τα ηγετικά της στελέχη έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα, όχι για τις απόψεις τους. Και η θέση τους είναι στη φυλακή και όχι στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Η απόφασή μας, λοιπόν, ήταν σύννομη και συνταγματική και σε αυτό συγκλίνουν οι απόψεις του συνόλου των συνταγματολόγων.
Όσον αφορά, τώρα, τις πρόσφατες νομοθετικές μας πρωτοβουλίες, ο στόχος ήταν να δώσουμε στην ολομέλεια του Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου τη δυνατότητα να απορρίπτει τη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων στις εκλογές. Ακόμη και για σχηματισμούς και υβρίδια που μηχανεύονται τρικ ή «μασκαρεύονται» για να παρακάμψουν τη διαδικασία.
Δεν σας κρύβω ότι θεωρούσα αυτονόητη τη συμπόρευση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων στην προσπάθεια αυτή. Κι όμως, διέψευσαν όχι εμάς, αλλά την κοινή λογική, αποφεύγοντας να υπερψηφίσουν την τροπολογία. Με την πράξη τους αυτή που φοβάμαι ότι θα τους ακολουθεί για χρόνια, έκλεισαν ουσιαστικά το μάτι στο ναζιστικό μόρφωμα. Αν, όμως, θεωρούσαν ότι έτσι θα πλήξουν τη Νέα Δημοκρατία, είναι η ώρα να συνειδητοποιήσουν ότι έτσι πλήττουν την ίδια τη Δημοκρατία. Θλίβομαι που η έκκληση μου για ένα ενιαίο δημοκρατικό τείχος κατά των καταδικασμένων εγκληματιών έπεσε στο κενό.
“Δεσμευόμαστε ότι θα χτίσουμε μια Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή.”
Είναι γνωστό ότι αρκετοί ψηφοφόροι αποφασίζουν με κριτήριο την οικονομία. Τι έχετε να πείτε σε όσους αντιτάσσουν στην ικανοποιητική, όπως λέτε, κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, την άσχημη κατάσταση της τσέπης τους; Πώς θα τους πείσετε να σας εμπιστευτούν ξανά;
Για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να πω πολλά. Οι αριθμοί τα λένε όλα: Η ανάπτυξη είναι τριπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ το χρέος συρρικνώνεται ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα. Με την Ελλάδα να καταγράφει ρεκόρ στις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τα έσοδα από τον τουρισμό.
Δεν αρκεί βέβαια να σημειώνουμε τι πετύχαμε, αλλά να θυμόμαστε και από πού ξεκινήσαμε. Γιατί είναι πια εύκολο για τους πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν. Αρκεί να αντιπαραθέσουν τη δική μας τετραετία με την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ. Μία μαύρη περίοδο, τότε, με κλειστές τράπεζες. Με την ανεργία στα ύψη και με 17 περικοπές μισθών και συντάξεων. Κι ακόμη με 39 πρόσθετους φόρους και μια σειρά μέτρων που τσάκισαν τη μεσαία τάξη.
Αντίθετα επί των ημερών μας οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πληρώνουν 7 δισεκατομμύρια λιγότερα κάθε χρόνο, αφού 50 φόροι μειώθηκαν. Με τον ΕΝΦΙΑ να ελαττώνεται κατά 35%, πάνω και από την προεκλογική μας δέσμευση. Καταργήθηκε, επίσης, η Εισφορά Αλληλεγγύης και πρακτικά ο φόρος Γονικής Παροχής. Ενώ εργαζόμενοι και εργοδότες καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές. Την ίδια ώρα, μάλιστα, η ανεργία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 12 χρόνια. Με 300.000 συμπολίτες μας να βρίσκουν δουλειά, εισόδημα και προοπτική.
Όλα αυτά παρά τις διαδοχικές δοκιμασίες: το μεταναστευτικό, την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Με την Πολιτεία να στέκεται δίπλα στην κοινωνία, ενεργοποιώντας ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα 57 δις. Χωρίς να απειληθεί, μάλιστα, η δημοσιονομική σταθερότητα.
Ενισχύσαμε ακόμη τον κατώτατο μισθό κατά 20%. Δώσαμε τις πρώτες αυξήσεις 8%, ύστερα από 12 χρόνια σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους. Κι αποζημιώσαμε όσους αδικούνται από την «προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου», με 200 ή 300 ευρώ. Στο ίδιο διάστημα ενδυναμώσαμε την αποτρεπτική μας ικανότητα νέα μαχητικά και φρεγάτες. Δίνοντας ξανά ζωή στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία και τα ναυπηγεία.
Ενώ μεγάλα έργα τρέχουν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι και απαραίτητες υποδομές μεταμορφώνουν την Ελλάδα. Έχουμε το Μετρό της Αθήνας που απλώνεται και της Θεσσαλονίκης που θα λειτουργεί σε μερικούς μήνες. Έχουμε το Ελληνικό και τη Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό. Εκατοντάδες αρδευτικά έργα στην περιφέρεια. Και αν αυτή την τετραετία έγιναν σημαντικά βήματα, την επόμενη θα γίνουν άλματα.
Θα επιμείνω, κύριε Πρωθυπουργέ στο πρόβλημα του πληθωρισμού και της ακρίβειας που συνεχίζει να ταλανίζει τα περισσότερα νοικοκυριά.
Ο πληθωρισμός δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, όπως θέλει να το παρουσιάσει η αντιπολίτευση. Αλλά μια διεθνής κρίση που ταλαιπωρεί όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Με την Ελλάδα , πάντως, να καταγράφει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό σε όλη την Ευρωζώνη. Αυτό, βέβαια, είναι φυσικό να μη λέει πολλά στις οικογένειες που δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα.
Όλοι, όμως, γνωρίζουν ότι η πολιτεία στάθηκε στο πλευρό τους. Όλοι διαπίστωσαν στην πράξη τα αναχώματα που σηκώσαμε στην εισαγόμενη ακρίβεια. Τα επιδόματα που χορηγήσαμε στους πλέον ευάλωτους. Τις επιδοτήσεις που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς του ρεύματος. Οι οποίες, μάλιστα, δεν αντλήθηκαν από τον προϋπολογισμό, αλλά προήλθαν από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Και πολλές ακόμη παρεμβάσεις, όπως το Market Pass και το Καλάθι του Νοικοκυριού, το οποίο αφού λοιδορήθηκε αφ’ υψηλού από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετήθηκε στη Γαλλία, και εξετάζεται από το Βέλγιο και άλλες χώρες.
Παρόλα’ αυτά, οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό;
Έχω κατ’ επανάληψη παραδεχθεί ότι οι μισθοί στη χώρα μας παραμένουν χαμηλοί. Γι’ αυτό και επιμένω ότι η χώρα πρέπει να μείνει στην τροχιά ανάπτυξης που έχουμε χαράξει. Να συνεχίσει να προσελκύει παραγωγικές και δυναμικές επενδύσεις, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και πλούτο που θα διανέμεται δίκαια στην κοινωνία. Μόνο έτσι μπορούμε να εγγυηθούμε τις αυξήσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμά μας.
Γιατί, από την άλλη, και ο κύριος Τσίπρας μπορεί να τάζει μισθούς, αλλά χωρίς ανάπτυξη η υπόσχεση αυτή είναι κενό γράμμα. Κενό και χωρίς αποδέκτες. Αφήστε που αν κάνει όσα υπόσχεται, με τον λογαριασμό να ξεπερνά ήδη τα 45 δις., η χώρα σύντομα θα χρεοκοπήσει ξανά και δεν θα μας σώζει ούτε η «Δήμητρα» του κυρίου Βαρουφάκη, ούτε τα νέα μνημόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούσα ότι αυτή η προεκλογική περίοδος θα έδινε σε όλες τις παρατάξεις την ευκαιρία να σοβαρευτούν και να απευθυνθούν με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. Οι προσδοκίες όμως διαψεύδονται.
Η δική μας πρόταση είναι πλήρως κοστολογημένη. Μέχρι το τέλος της επόμενης θητείας μας ο μέσος μισθός θα έχει αυξηθεί πάνω από 25%, στα 1.500 ευρώ. Όπως και ο κατώτατος, ώστε να φτάσει τα 950 ευρώ. Στο μεν ιδιωτικό τομέα οι αυξήσεις θα στηρίζονται σε ισχυρή ανάπτυξη 3% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στο δε δημόσιο θα βασιστεί στην αναμόρφωση του Ενιαίου Μισθολογίου. Αυξήσεις της τάξης του 3-4% προβλέπονται ετησίως και για τους συνταξιούχους. Ενώ, σταδιακά, θα καταργηθεί το Τέλος Επιτηδεύματος για επαγγελματίες και αγρότες. Και οι εισφορές θα μειωθούν ακόμη κατά μία μονάδα.. Με αυτό τον συνδυασμό μέτρων θα καλύψουμε σταδιακά την απόσταση που μας χωρίζει ακόμη από την Ευρώπη.
“Είναι καθήκον μας να παραδώσουμε στη νέα γενιά μια Ελλάδα καλύτερη από αυτήν που παραλάβαμε. Μια Ελλάδα που δίνει ευκαιρίες στους νέους.
Μια Ελλάδα πιο ισχυρή. Την Ελλάδα που αξίζει στις νέες και τους νέους μας!
Για εσάς δίνουμε τη μάχη. Και θα την κερδίσουμε.”
Οι αντίπαλοί σας, επίσης, σας προσάπτουν ότι υπόσχεστε περισσότερα απ’ όσα μπορείτε να δώσετε.
Τους διαψεύδει η πραγματικότητα. Όπως σας είπα, το πρόγραμμά μας είναι απολύτως τεκμηριωμένο. Και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να απειλήσει τη δημοσιονομική ισορροπία. Αυτό είναι ένα προσωπικό μου στοίχημα, γιατί δεν πρέπει ποτέ ξανά η χώρα να απειληθεί με χρεοκοπία και νέα μνημόνια. Κι αυτός είναι ο κεντρικός όρος στο συμβόλαιο εμπιστοσύνης που προτείνουμε στον ελληνικό λαό, και κυρίως στους νέους. Που πρέπει να θυμούνται ότι δεν σκοπεύουμε να πριονίσουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε. Αντίθετα, πρέπει να κάνουμε τις βάσεις ακόμη πιο γερές.
Όπως έχω ξαναπεί, στην πρώτη μας θητεία μπήκαν τα θεμέλια και χτίστηκαν οι πρώτοι όροφοι. Στην επόμενη καλούμαστε να σηκώσουμε τους επόμενους. Και να ολοκληρώσουμε το οικοδόμημα που όλοι οραματιζόμαστε. Με τη χώρα μας να καλύπτει το χαμένο έδαφος πολλών δεκαετιών ώστε να συγκλίνει με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Η ενίσχυση των εισοδημάτων, για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας, δεν θα προέλθει από κάποιο «λεφτόδεντρο», αλλά από τη σταθερή ανάπτυξη. Δεν θα σας κουράσω με νούμερα, απλώς θα απομονώσω τρία ενδεικτικά μεγέθη που συνιστούν και τους επιμέρους στόχους μας για την επόμενη τετραετία: Η ανεργία να πέσει στο 8% μέχρι το 2027. Οι εξαγωγές να ανέβουν στο 60% του ΑΕΠ, και η μεταποίηση στο 15%. Έτσι, θα είμαστε σε θέση να χρηματοδοτήσουμε το κοινωνικό κράτος και να έχουμε πρόσθετο χώρο για την υγεία, την παιδεία, την άμυνα.
Πώς θα συνοψίζατε λοιπόν το πρόγραμμά σας. Τι να περιμένουν οι πολίτες την επόμενη τετραετία;
Εφόσον οι πολίτες ανανεώσουν την εντολή διακυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία, δεσμευόμαστε ότι θα χτίσουμε μια Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή. Μια χώρα σύγχρονη που αναπτύσσεται, δίνοντας ίσες ευκαιρίες χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω. Και πάνω απ’ όλα, μια χώρα ισχυρή, με εθνική αυτοπεποίθηση, με ισχυρές συμμαχίες και αναβαθμισμένη αποτρεπτική ικανότητα.
Την επόμενη τετραετία η Ελλάδα θα έχει πια πατήσει γερά στα πόδια της, και θα αντικρίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Ξέρουμε καλά τι θέλουμε να κάνουμε. Έχουμε την εμπειρία και τη γνώση για να το κάνουμε σωστά. Ζητούμε από τους πολίτες να μας δώσουν την ευκαιρία για να συνεχίσουμε να πορευόμαστε σταθερά, τολμηρά, και πάντα μπροστά.
Οι αντίπαλοί σας, επίσης, σας κατηγορούν ότι παρουσιάζετε μια εξωραϊσμένη εικόνα και ισχυρίζεστε ότι όλα έγιναν καλά επί των ημερών σας. Τι τους απαντάτε;
Τους απαντώ ότι προτού μιλήσουν θα πρέπει να ρίχνουν μια ματιά στον καθρέφτη. Διότι εκείνοι ουδέποτε αναγνώρισαν τα λάθη τους, ούτε ζήτησαν έστω μια συγγνώμη. Αντίθετα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κι εγώ προσωπικά έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας. Στις τόσες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, δεν κρύφτηκα ούτε στιγμή. Σε όλες τις περιπτώσεις βγήκα μπροστά και αναφέρθηκα σε συγκεκριμένα λάθη και παραλείψεις. Στις πυρκαγιές του 2021, στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, στην τραγωδία στα Τέμπη.
Δεν μείναμε, όμως, στην καταγραφή και την αναγνώριση των σφαλμάτων. Κάναμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τα διορθώσουμε. Έτσι, η Πολιτική Προστασία από εκεί που ήταν μια απαξιωμένη Γραμματεία σε ένα ετοιμόρροπο κτήριο, είναι πλέον μια υπερσύγχρονη υπηρεσία που θωρακίζει τις ζωές, τις περιουσίες και το περιβάλλον. Με το «112» να είναι μία κατάκτηση που μας κάνει υπερήφανους. Η ΕΥΠ άλλαξε ηγεσία και λειτουργεί με νέο πλαίσιο και περισσότερα φίλτρα ελέγχου και ασφαλείας. Και στον σιδηρόδρομο ξεκίνησαν οι ενέργειες εκσυγχρονισμού που θα αντιμετωπίσουν τις παθογένειες δεκαετιών.
“Για να το πω απλά, οι κόκκινες γραμμές μας είναι δεδομένες: Η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου είναι και θα μείνει αδιαπραγμάτευτη. Οι παραβιάσεις στη θάλασσα και τον αέρα πρέπει να σταματήσουν οριστικά. Και, βέβαια, η Τουρκία οφείλει να πάψει να εργαλειοποιεί τους μετανάστες.”
Θα ήθελα, κύριε Πρωθυπουργέ, να σταθούμε στο δυστύχημα στα Τέμπη. Πότε θα μάθουμε τι και ποιος έφταιξε για την τραγωδία; Δεν έχει καθυστερήσει η διερεύνηση;
Όπως δεσμεύτηκα από την πρώτη στιγμή, η αλήθεια θα λάμψει και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Επιμένω στη δέσμευσή μου αυτή, αλλά δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι η διερεύνηση έχει καθυστερήσει. Πριν λίγες ημέρες, άλλωστε, υποβλήθηκε στον Υπουργό Επικρατείας και δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Μία πλήρης έκθεση 228 σελίδων, η οποία καταγράφει τα ανθρώπινα σφάλματα και αναδεικνύει τις συστημικές και διαχρονικές ευθύνες. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν συγκαλύπτει, όπως ισχυριζόταν η Αντιπολίτευση.
Το πόρισμα παραδόθηκε στις δικαστικές αρχές που απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, κινούνται εξίσου γρήγορα για να ολοκληρώσουν την ανακριτική διαδικασία. Ώστε σύντομα να μη μείνει ούτε μια σκιά πάνω από αυτή την υπόθεση που τόσο πλήγωσε την ελληνική κοινωνία.
Το μεγάλο στοίχημα, βέβαια, είναι η βελτίωση του σιδηροδρόμου σε όλα τα επίπεδα. Ώστε να γίνει ένα σύγχρονο μέσο που θα εμπιστεύονται και θα επιλέγουν οι πολίτες. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα αξιοποιήσουμε τα διοικητικά και δικαστικά πορίσματα, αλλά και τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, της Γαλλικής Εταιρείας Σιδηροδρόμων και των άλλων εταίρων μας.
Έχουμε ξεκινήσει, ασφαλώς, συζητήσεις με την ιταλική κυβέρνηση και την Hellenic Train προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι πρώτον θα προχωρήσουν οι επενδύσεις που απαιτούνται. Δεύτερον, ότι στις ράγες θα τρέχουν τα καλύτερα τρένα. Και τρίτον, ότι το προσωπικό θα εκπαιδεύεται άρτια. Από την πλευρά μας, θα εστιάσουμε στη λελογισμένη επέκταση του δικτύου και στην τακτική και επιμελέστατη συντήρησή του.
Μέχρι το τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, στην κεντρική γραμμή θα λειτουργεί η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση Και έτσι, επιτέλους, μετά από σχεδόν δεκαετή καθυστέρηση, θα υλοποιηθεί η περιβόητη σύμβαση 717.
Θα μου επιτρέψετε να αφήσουμε τα εσωτερικά, και να πάμε στα εξωτερικά τα οποία φαίνεται να έχουμε ξεχάσει, πιθανόν γιατί έχουμε μπει σε μια νέα φάση των σχέσεων με την Τουρκία. Τι σκοπεύετε να κάνετε εφόσον επανεκλεγείτε;
Προφανώς και δεν έχουμε ξεχάσει την εξωτερική μας πολιτική και τα εθνικά μας θέματα. Η κυβέρνησή μας, άλλωστε, έχει αποδείξει την ευαισθησία της και τη διαρκή της ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα. Τόσο στη θωράκιση των συνόρων και την άμβλυνση του μεταναστευτικού, όσο και στη σημαντική ενίσχυση της άμυνας της χώρας και στην πύκνωση των διπλωματικών μας σχέσεων με ισχυρές δυνάμεις.
Όσον αφορά την Τουρκία, η εκτόνωση της έντασης που καταγράφεται εσχάτως και εν μέρει αποδίδεται στη «διπλωματία των σεισμών» είναι φυσικά καλοδεχούμενη. Όμως δεν σημαίνει ότι για να τη συντηρήσουμε θα προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε έκπτωση από τις θεμελιώδεις αρχές μας: από την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Ούτε, βέβαια, θα μπούμε σε διάλογο με το παράλογο. Ειδικά σε μια περίοδο που η Τουρκία οδεύει προς τις δικές τις εκλογές και ορισμένοι επιχειρούν μία άκομψη εξαγωγή των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων τους. Βάφοντας αυθαίρετα κόκκινες περιοχές και νησιά που ήταν και θα είναι καταγάλανα.
Εφόσον, λοιπόν, επανεκλεγώ, σκοπεύω να προωθήσω έναν ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο με στόχο να επιλύσουμε το ένα και μοναδικό ζήτημα που κατά τη γνώμη μας δυναμιτίζει τις σχέσεις των δύο χωρών εδώ και δεκαετίες. Ζήτημα που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Προκειμένου, βέβαια, ο διάλογος να είναι ουσιαστικός και αποτελεσματικός, δεν πρέπει να τίθενται κι άλλα θέματα στην ατζέντα. Θέματα τα οποία όχι μόνο εμείς, αλλά καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συζητήσει με την Τουρκία. Για να το πω απλά, οι κόκκινες γραμμές μας είναι δεδομένες: Η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου είναι και θα μείνει αδιαπραγμάτευτη. Οι παραβιάσεις στη θάλασσα και τον αέρα πρέπει να σταματήσουν οριστικά. Και, βέβαια, η Τουρκία οφείλει να πάψει να εργαλειοποιεί τους μετανάστες.
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;
Οι εκλογές της 21ης Μαΐου δεν θα υποδείξουν απλώς την επόμενη κυβέρνηση, αλλά θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας για πολλά χρόνια. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για ψήφο διαμαρτυρίας και αποχή. Είναι ώρα ευθύνης για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Είναι καθήκον μας να παραδώσουμε στη νέα γενιά μια Ελλάδα καλύτερη από αυτήν που παραλάβαμε. Μια Ελλάδα που δίνει ευκαιρίες στους νέους. Μια Ελλάδα πιο ισχυρή. Την Ελλάδα που αξίζει στις νέες και τους νέους μας!
Για εσάς δίνουμε τη μάχη. Και θα την κερδίσουμε. Αρκεί να μη γυρίσουμε πίσω. Αλλά να προχωρήσουμε ενωμένοι. Σταθερά, Τολμηρά και πάντα Μπροστά!