Δαντελωτές παραλίες από τη Λακωνική Μάνη έως τη Μονεμβασιά, πανδαισία χρωμάτων της φύσης και μαγευτικά τοπία με φόντο τον “μυστηριώδη” Ταΰγετο, πέτρινα σπίτια και καστροπολιτείες. Αυτό το καλοκαίρι ζήστε την ανεξάντλητη ομορφιά της Λακωνίας. Ξεκινήστε από τη θρυλική Σπάρτη, τόπος γενναίων πολεμιστών και μυθικών βασιλιάδων. Κατηφορίστε στο Γύθειο, τη “Γη των Θεών”, όπως μαρτυρά το όνομά του, με πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια δίπλα στο κύμα. Απέναντι βρίσκεται το νησάκι Κρανάη, όπου κατέφυγαν ο Πάρης και η Ελένη πριν φύγουν για την Τροία. Σε κοντινή απόσταση, τα σπάνιας ομορφιάς, σπήλαια Διρού. Ζήστε την “πέτρινη” ομορφιά της Μάνης, στην Αρεόπολη και το Οίτυλο. Μαγευτείτε με τα ερείπια του αλλοτινού μεγαλείου του Μυστρά και τη, γεμάτη ζωντάνια, Μονεμβασιά και θαυμάστε αρχαίες βυθισμένες πολιτείες στην Πλύτρα και το Παυλοπέτρι.
Το θαλασσινό απαλό αεράκι του Λακωνικού κόλπου ενώνεται με τις μυρωδιές των βοτάνων του Ταϋγέτου, τη ρίγανη, το τσάι και τη μέντα.
Τα δημοτικά τραγούδια είναι αναπόσπαστο κομμάτι και της λακωνικής μουσικής με δημοφιλή τα μοιρολόγια της Μάνης. Δεν λείπει, ωστόσο, κι από την εκκλησιαστική παράδοση, καθώς στο Γοράνοι γεννήθηκε ο Πέτρος Λαμπαδάριος, κορυφαίος διδάσκαλος της μεταβυζαντινής και εκκλησιαστικής μουσικής, γνωστός και ως ο “Μότσαρτ της Ελλάδος”.
Αμέτρητες χρυσαφένιες παραλίες, σάς περιμένουν, για δροσιστικές βουτιές και καταδύσεις, με γαλαζοπράσινα νερά και τοπία εξωτικής ομορφιάς. Ξεχωρίζουν οι παραδεισένιες παραλίες της Ελαφονήσου, οι ατέλειωτες γραφικές παραλίες του Γυθείου, της Μονεμβασιάς, της Νεάπολης, του Οίτυλου, της Αρεόπολης και της εξωτικής Βλυχάδας. Για αξέχαστες οικοτουριστικές περιηγήσεις επισκεφθείτε το γεωπάρκο του Καβομαλιά με το απολιθωμένο δάσος και το Σπήλαιο της Καστανιάς στη Νεάπολη, τη λιμνοθάλασσα Στρογγύλη και τον υγροβιότοπο του Γέρακα.
Απολαύστε μανιάτικη χορτόπιτα, αρνάκι με πατάτες στο φούρνο, σύγκλινα, ραφιόλια και σουσαμάδες, όλα μαγειρεμένα με το ευεργετικό λακωνικό ελαιόλαδο. Συνοδεύστε με κρασί Μαλβαζία και γλυκαθείτε με τα περίφημα αμυγδαλωτά Μονεμβασιάς.
INFO Αίνιγμα παραμένει εδώ και πολλούς αιώνες η πυραμίδα του Ταϋγέτου. Βρίσκεται στην ψηλότερη κορυφή του, σε υψόμετρο 2.407μ και πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι η αρχαιότερη στον κόσμο. Να ‘ναι φυσική ή τεχνητή; Κανείς δεν ξέρει ακόμη. Ωστόσο, όσοι ανεβαίνουν στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία μπορούν να θαυμάσουν ένα υπέροχο θέαμα, τη σκιά της πυραμίδας να σχηματίζει έναισόπλευρο τρίγωνο.