Μικρά ή μεγάλα κουτιά με κορδέλες, φιόγκους, διακοσμητικά και πολύχρωμα περιτυλίγματα, χάρτινες ή πλαστικές σακουλίτσες σε κάθε σχέδιο και σχήμα, φάκελοι με πανέμορφες ευχετήριες κάρτες. Τα δώρα, “σκορπίζουν” τη χαρά και το χαμόγελο στα χείλη όλων μας, μικρών και μεγάλων. Φωτίζουν τα μάτια μας και πλημμυρίζουν με αγάπη την καρδιά μας. Μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα, κι όταν τα προσφέρουμε κι όταν τα δεχόμαστε.
Γι αυτό, ίσως η ιστορία του φθάνει τόσο πίσω όσο και η ύπαρξη του ανθρώπου πάνω στη Γη. Από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και σήμερα έχουμε την ανάγκη να δείξουμε μέσα από την προσφορά των δώρων μας, την αγάπη μας, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας στους άλλους ή απλώς να “βγάλουμε” την υποχρέωση. Το δώρο κατείχε σημαντικό ρόλο στα αρχαία χρόνια τόσο στην Ελλάδα, όπου ήταν άμεσα συνυφασμένο με την φιλοξενία όσο και στην Αίγυπτο, όπου τα προσέφεραν στους Φαραώ. Το περιτύλιγμα, ωστόσο, λέγεται ότι είναι εφεύρεση των Κινέζων και των Ιαπώνων.
Φιλοξενία και δώρα την Αρχαία Ελλάδα “Δεν είναι καλό να αρνείσαι ένα δώρο που σου προσφέρουν”, συμβούλευε ο Όμηρος μέσα από τα Έπη του, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Έτσι καταλαβαίνουμε ποια ήταν η σημασία του δώρου την εποχή εκείνη. Το δώρο στην Αρχαία Ελλάδα ήταν άμεσα συνυφασμένο με την φιλοξενία. Κάθε επισκέπτης θεωρείτο προστατευόμενος του Δία και έτσι η φιλοξενία του στα σπίτια των Αρχαίων Ελλήνων γινόταν με όλες τις απαραίτητες τιμές. Του πρόσφεραν πλουσιοπάροχο γεύμα, τη δυνατότητα να πλυθεί, δωμάτιο για να κοιμηθεί και ρούχα για να φορέσει. Στο τέλος της φιλοξενίας, οι οικοδεσπότες κατευόδωναν τους επισκέπτες τους “γεμίζοντάς” τους με δώρα, όπως αγγεία, υφάσματα, κοσμήματα κ.ά. Παράλληλα, ο επισκέπτης προσέφερε κι αυτός με τη σειρά του τα δώρα του στους οικοδεσπότες ως δείγμα ευγνωμοσύνης για την φιλοξενία που του παρείχαν. Δώρα, ωστόσο, αντάλλασσαν στην αρχαιότητα, μεταξύ άλλων, οι Αιγύπτιοι προς τους βασιλιάδες τους, τους Φαραώ, οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες. Μάλιστα, όσον αφορά στους Ασιατικούς λαούς, πηγές αναφέρουν ότι είναι εκείνοι που εφηύραν τα περιτυλίγματα, τους φακέλους και τις κορδέλες, βασικά υλικά για τη συσκευασία ενός δώρου.
Τα δώρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
Από τα πρώτα δώρα που έλαβε ο νεογέννητος Χριστός από τους τρείς μάγους, μέχρι και σήμερα, οι άνθρωποι συνεχίζουμε να προσφέρουμε, αυτές τις ημέρες, δωράκια μικρά ή μεγάλα, υλικά ή πνευματικά, συμβολικά πάντα της αγάπης που τρέφουμε για τους κοντινούς μας ανθρώπους καθώς και πράξεις προσφοράς προς όσους έχουν την ανάγκη μας. Στην Ελλάδα, ο δικός μας Άγιος, ο Μέγας Βασίλειος, φέρνει τα δώρα του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ενώ στις Δυτικές κοινωνίες, τα δώρα αρχικά τα έφερνε ο Άγιος Νικόλαος στις 6 Δεκεμβρίου, ημέρα της γιορτής του, ενώ, πλέον, ο “πατέρας” των Χριστουγέννων, γεμίζει τις κάλτσες μικρών και μεγάλων την παραμονή της Γέννησης του Χριστού. Αυτό είναι έθιμο που εμφανίστηκε με το τέλος του Μεσαίωνα, αρχικά στην υπόλοιπη Ευρώπη και κατόπιν στη χώρα μας. Τα βυζαντινά χρόνια, τα δώρα των παιδιών ήταν τα “φιλοδωρήματα” για τα κάλαντα, διάφορα γλυκίσματα, όπως κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Με την επικράτηση, όμως, του δυτικού Σάντα Κλάους ή Πιέρ Νοέλ ή Φάδερ Κρίστμας, ο ταπεινός, θαυματουργός και φιλάνθρωπος επίσκοπος, Μέγας Βασίλειος, ο άνθρωπος των γραμμάτων, έδωσε το όνομά του σε έναν ευτραφή γεράκο με άσπρα μαλλιά και γένια, με κόκκινα ρούχα που διασχίζει τον ουρανό με το έλκηθρό του και μπαίνει από καμινάδες για να φέρει τη χαρά σε μικρούς και μεγάλους.
Σοκολάτες και αρκουδάκια του Αγίου Βαλεντίνου
Μία από τις πολλές αφορμές για να κάνουμε δώρα σε αγαπημένα μας πρόσωπα το χειμώνα είναι και η γιορτή των ερωτευμένωνή αλλιώς γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Λέγεται ότι, η γιορτή
ξεκίνησε από την Αγγλία στα τέλη του Μεσαίωνα και αρχικά τα ζευγάρια αντάλλασαν ευχετήριες κάρτες. Πλέον, τα πιο συνηθισμένα δώρα της ημέρας είναι σοκολατάκια και διάφορα αρκουδάκια, διακοσμητικά με καρδούλες και λόγια αγάπης.
Γιατί δωρίζουμε σοκολάτες του Αγίου Βαλεντίνου;
Γιορτή ερωτευμένων χωρίς σοκολάτες δεν γίνεται. Έχετε αναρωτηθεί γιατί; Η σοκολάτα που αποτελεί ακαταμάχητο πειρασμό, κυρίως για τις γυναίκες, θεωρείται από την εποχή των Αζτέκων, ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες.
INFO
Η προσφορά δώρων δεν αποτελεί αποκλειστικά ανθρώπινο προνόμιο. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι δεκάδες είδη του ζωικού βασιλείου ανταλλάσσουν δώρα, συνήθως φαγητό. Μεταξύ αυτών, αράχνες, πουλιά, έντομα και θηλαστικά. Σε πολλά είδη, όπως οι χιμπαντζήδες, τα αρσενικά προσφέρουν δώρα στα θηλυκά με στόχο να “κερδίσουν” μία θέση στην καρδιά τους και να επιτύχουν την αναπαραγωγή του είδους. Άλλα ζώα χρησιμοποιούν τα δώρα ως μέσα κατευνασμού των κυρίαρχων μελών μίας ομάδας.