Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις ως πρωτοετής φοιτητής από την εγγραφή σου στο πανεπιστήμιο, το κόστος διαβίωσης μέχρι τη διασκέδαση και τις παροχές που μπορείς να έχεις για να περάσεις
μία ονειρεμένη φοιτητική ζωή.

Μπήκες στο Πανεπιστήμιο και μία διαφορετική ζωή ανοίγεται μπροστά σου. Ζήσε τα χρόνια τα φοιτητικά γιατί είναι μοναδικά και θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη σου αλλά και στην καρδιά σου. Παράλληλα, φρόντισε να πάρεις όσα μπορείς περισσότερα από τις σπουδές σου γιατί αυτές θα σου δώσουν τα εφόδια για το δικό σου λαμπρό μέλλον μετά την αποφοίτηση.
Δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την νέα σου ζωή, τη φοιτητική:

1. Οι εγγραφές γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, με τα στοιχεία εισόδου που είχες όταν συμπλήρωσες το μηχανογραφικό σου δελτίο. Χωρίς επιπλέον δικαιολογητικά.

2. Αν η σχολή είναι σε άλλη πόλη από αυτή που μένεις και δεν έχεις τις προϋποθέσεις να μείνεις σε εστία, τότε πρέπει να ψάξεις για σπίτι. Ξεκίνησε νωρίς, γιατί η ανεύρεση σπιτιού είναι εξαιρετικά δύσκολη, εξαιτίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb). Αναζήτησε αγγελίες, αλλά διάβασε προσεκτικά αν είναι από ιδιώτη ή μεσίτη. Στην περίπτωση του μεσίτη πρέπει να ξέρεις ότι η αμοιβή του ανέρχεται σε ένα μίσθωμα. Εναλλακτικά, μπορείς να “πάρεις” τους δρόμους και να ψάξεις για αγγελίες τοιχοκολλημένες σε στύλους και κολώνες ή έξω από κτίρια. Η εύρεση συγκατοίκου θα ήταν ιδανική περίπτωση αφού θα μπορείτε να μοιράζεστε τα έξοδα αλλά προσοχή στο ποιον ή ποια θα επιλέξετε.

3. Ωραία, το σπίτι τακτοποιήθηκε. Ώρα να το εξοπλίσεις. Κάνε μία λίστα με τα βασικά και ενημερώσου για τις προσφορές σε φοιτητικά πακέτα.

4. Τα μαθήματα ξεκίνησαν. Μάθε το πρόγραμμα και οργάνωσε το χρόνο σου ανάλογα. Περιηγήσου στο Πανεπιστήμιο και μάθε για τις υπηρεσίες που παρέχει. Η βιβλιοθήκη θα σου φανεί πολύ χρήσιμη για να αναζητήσεις πηγές για τις εργασίες σου. Κάποια πανεπιστήμια μπορεί να διαθέτουν και εγκαταστάσεις όπως γυμναστήριο ή γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου κ.ά.

5. Κάνε φιλίες. Γνώρισε πρωτοετείς σαν κι εσένα αλλά μίλησε και με φοιτητές παλαιοτέρων ετών για να μάθεις τι “παίζει” από μαθήματα και το βαθμό δυσκολίας τους, καθηγητές, τη ζωή στο πανεπιστήμιο ή/και στην πόλη και λοιπές χρήσιμες πληροφορίες.

6. Πολλοί πρωτοετείς, στην αρχή της φοίτησης δίνουν μεγαλύτερη βάση στην ξεκούραση και στην διασκέδαση και λιγότερη στα μαθήματα. Δεν διαβάζουν και αφήνουν το πρώτο εξάμηνο να
τελειώσει, σκεπτόμενοι ότι “θα τα περάσω στο επόμενο”. Όμως η εμπειρία χρόνων έχει αποδείξει ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται καθόλου έτσι. Σίγουρα, οι πανελλήνιες σε κούρασαν πνευματικά, σωματικά και ψυχικά και θέλεις να κάνεις ένα διάλειμμα, αλλά να ξέρεις ότι τα μαθήματα που δεν θα περάσεις στο πρώτο εξάμηνο θα σε “στοιχειώνουν” για χρόνια.

7. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα διασκεδάσεις. Φοιτητική ζωή, σημαίνει πάνω από όλα χρόνια όμορφα με αναμνήσεις ζωής, χαλαρή διάθεση και διασκέδαση μέχρι τελικής πτώσης. Το “κλειδί”
είναι να αξιοποιείς και να μοιράζεις το χρόνο σου σωστά. Αυτό θα σε βοηθήσει όχι μόνο να ζήσεις τα φοιτητικά σου χρόνια αλλά και ολόκληρη την μετέπειτα ζωή σου.

8. Πείνασες μετά από τόσες συμβουλές; Αν είσαι μακριά από το σπίτι σου ίσως να σκεφτείς να καταφύγεις σε έτοιμες λύσεις. Εμείς σου προτείνουμε να δοκιμάσεις τις μαγειρικές σου ικανότητες, που και πιο οικονομικές είναι και πιο υγιεινές. Πάρε ένα βιβλίο μαγειρικής, ρώτησε τη μαμά για εύκολες συνταγές. Τα νόστιμα φαγητά δεν χρειάζονται πολύπλοκες τεχνικές και πολλά υλικά. Μπορείς να επιλέξεις υλικά που δεν χρειάζονται μαγείρεμα, όπως φρούτα και λαχανικά, υγιεινά τοστ με γαλοπούλα και τυρί, σαλάτες και άλλα. Ε,και καμία πίτσα ή σουβλάκι που και που δεν χάλασε ο κόσμος!

9. Υπολόγισε τα πραγματικά σου έξοδα. Σύμφωνα, με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, το κόστος διαβίωσης για έναν φοιτητή μπορεί να φθάσει τα 7.000 ευρώ το
χρόνο εκ των οποίων τα 3.000 αφορούν έξοδα σπιτιού και τα υπόλοιπα για σίτιση, διασκέδαση, μετακινήσεις, βιβλία και λοιπά μικροέξοδα.

10. Ενημερώσου για όλες τις παροχές που έχεις ως φοιτητής: μειωμένο εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, προσφορές σε καταστήματα.

Για το φοιτητικό επίδομα και με την εγγραφή σου, αναζήτησε το ειδικό κουπόνι με το οποίο μπορείς να έχεις μηνιαία επιδότηση για σύνδεση στο διαδίκτυο με χαμηλό κόστος.
Καλή αρχή και καλό πτυχίο!