Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα του 1940, σε τρεις γραφικές κωμοπόλεις που όσα χρόνια κι αν πέρασαν κρατούν ακόμη ανεξίτηλα τα σημάδια του πολέμου αλλά και ενός παράδοξου γεγονότος που αποδεικνύει ότι γίνονται και θαύματα.
Καλάβρυτα
Αφετηρία μας τα Καλάβρυτα, το μέρος που οι Γερμανοί κατέστρεψαν ολοσχερώς το 1943 και σκότωσαν σχεδόν όλους τους άνδρες άνω των 13 ετών. Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος “φυλάει” τις μνήμες από την παλιά πόλη και τις αφηγήσεις των ανθρώπων που επέζησαν από την ανείπωτη θηρωδία των κατακτητών. Λίγα μέτρα πιο πέρα ο Τόπος Θυσίας, με το μεγάλο σταυρό και το πέτρινο γλυπτό της πονεμένης μάνας, “κουβαλά” τα ονόματα των ανδρών που εκτελέστηκαν σε αυτό το σημείο. Φεύγοντας, κατεβαίνουμε με το ιστορικό τραίνο του Οδοντωτού σιδηροδρόμου προς το Διακοπτό για να θαυμάσουμε τη μαγευτική διαδρομή κατά μήκος του ποταμού Βουραϊκού με το εντυπωσιακό φαράγγι και την πλούσια βλάστηση.
Δίστομο
Από τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου κατευθυνόμαστε ανατολικά προς το μαρτυρικό Δίστομο, που πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς το 1944 και πάνω από 200 κάτοικοι εκτελέστηκαν, ανάμεσά τους παιδιά και βρέφη. Ένα συγκλονιστικό βίντεο με τις μαρτυρίες των επιζήσαντων προβάλλεται στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού ενώ στο Λόφο Κανάλες δεσπόζει το Μαυσωλείο Διστόμου με το μνημείο του Ολοκαυτώματος. Αποχαιρετώντας την πόλη, η ματιά μας “κλειδώνει” στο Παγκόσμιο Φιλί, το γλυπτό του Γεώργιου Καλακάλα που συμβολίζει την ειρήνη και τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών.
Ορχομενός Βοιωτίας
Συνεχίζουμε ανατολικά με προορισμό τον Ορχομενό Βοιωτίας, που γλύτωσε κυριολεκτικά ως εκ θαύματος από τα αντίποινα των Γερμανών, το Σεπτέμβριο του 1943. Εκεί βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα βυζαντινά μνημεία, η Μονή “Παναγίας Σκριπούς”, όπου κάθε χρόνο στις 10 Σεπτεμβρίου γίνεται λιτανεία και μεταφορά της εικόνας από τον ναό μέχρι το προσκυνητάρι στον τόπο που εμφανίστηκε η Παναγία το 1943. Μάρτυρες της εμφάνισής της υπήρξαν οι Γερμανοί στρατιώτες και ο επικεφαλής αξιωματικός, Όφμαν, ο οποίος έκτοτε όχι μόνο δεν άφησε τον Ορχομενό και τους κατοίκους να πάθουν κακό αλλά ενίσχυσε με χρήματα τη Μονή και επισκεπτόταν την πόλη κάθε χρόνο στη μνήμη του θαύματος. Εμφανίστηκε, λοιπόν, μπροστά στους Γερμανούς μία γυναίκα πάνω σε ένα φωτεινό σύννεφο με αυστηρό ύφος, κι έχοντας σηκωμένο το χέρι της, τους απαγόρευε να προχωρήσουν. Την ίδια στιγμή τα τανκς ακινητοποιήθηκαν. Όταν αργότερα, ο Όφμαν, μπήκε στη Μονή και είδε την εικόνα της Παναγίας αναφώνησε προς τους Ορχομενιούς: “Αυτή η γυναίκα σας έσωσε – να την τιμάται και να την δοξάζεται”.