γράφει η οινολόγος Αντιγόνη Καραμβάλη
Ο οίνος συμβάλει στην καλή σωματική και ψυχική μας υγεία και είναι απαραίτητο συνοδευτικό της μεσογειακής διατροφής.
Από το 2200 π.Χ. υπάρχουν μαρτυρίες που συνιστάται η χρήση του για την ίαση ασθενειών. Ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός και ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούν συχνά ως φάρμακο.
Οι πολυφαινόλες του κρασιού έχουν αντιοξειδωτική δράση μειώνοντας τις πιθανότητες για καρδιαγγειακά και εκφυλιστικά νοσήματα. Λειτουργεί αντιθρομβωτικά κι έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
Συμβάλλει στη μείωση των αλλεργιών και επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος ενώ παράλληλα τονώνει τη μνήμη και βοηθά το μεταβολισμό των λιπιδίων.
Η αντιβιοτική του δράση εξουδετερώνει κάποια βακτήρια και λειτουργεί προστατευτικά από τα κρυολογήματα.
‘ η κατανάλωση του οίνου πρέπει να γίνεται με μέτρο για να απολαμβάνουμε την ευεργετική του δράση και να συνδυάζεται σίγουρα και με άσκηση ‘
Βοηθά στην πέψη και στη γονιμότητα ενώ μειώνει τις πιθανότητες για Αλτσχάιμερ αφού προστατεύει τους νευρώνες του εγκεφάλου.
Το “γαλλικό παράδοξο” είναι μία ακόμη απόδειξη της ωφέλειας του οίνου. Ενώ στη Γαλλία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπών (τυριά και κόκκινα κρέατα) εντούτοις, τα καρδιαγγειακά επεισόδια είναι λίγα, χάρη στην κατανάλωση κόκκινου, κυρίως, κρασιού που περιέχει πολλές πολυφαινόλες και κυρίως ρεσβερατρόλη.
Φυσικά, η κατανάλωση του οίνου πρέπει να γίνεται με μέτρο για να απολαμβάνουμε την ευεργετική του δράση (ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και περίπου δύο ποτήρια για τον άντρα) και να συνδυάζεται σίγουρα και με άσκηση.
Στην υγειά μας, λοιπόν!
Αντιγόνη Καραμβάλη
Οινολόγος