Πάσχα βυζαντινό στις καστροπολιτείες του Μοριά

Κάστρα μιας άλλης εποχής που διατηρούν ακόμη την αίγλη τους, εκκλησίες και μοναστήρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής γεμίζουν με ευωδιές της άνοιξης, λιβάνι και ψαλμωδίες. Η βυζαντινή αύρα του Μυστρά, της πρωτεύουσας του Μοριά και ο μεσαιωνικός αέρας της Μονεμβασιάς, του “Γιβραλτάρ της Ανατολής”, δημιουργούν την ιδανική κατανυκτική ατμόσφαιρα για τη Μεγάλη Εβδομάδα και τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, την Ανάσταση του Κυρίου. Ένα σκηνικό γεμάτο με τα χρώματα, τις μυρωδιές της φύσης και δύο μαγευτικά τοπία της Πελοποννήσου.

Μονεμβασιά
Καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής κατά τις επιδρομές των βαρβάρων, η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς είναι η πιο καλοδιατηρημένη και γεμάτη ζωντάνια της χώρας. Καθώς ο ήλιος χάνεται στον ορίζοντα της Αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας και “βάφει” με πορτοκαλο – κόκκινα χρώματα το βράχο της Μονεμβασιάς, από την εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού ξεκινά η περιφορά του Επιτα-φίου. Σε κλίμα βαθειάς ευλάβειας και συγκίνησης, ακολουθούμε την πομπή έως την εκκλησία της . Τη βραδιά της Ανάστασης, οι καμπάνες της εκκλησίας του Ελκόμενου Χριστού χτυπούν χαρμόσυ-να στο άκουσμα του “Χριστός Ανέστη”, χωρίς ούτε μία κροτίδα να διαταράσσει την κατανυκτική και γαλήνια λειτουργία.

Μυστράς
Στην κορυφή του λόφου, το φρούριο του Μυστρά, με τη μαγευτι-κή θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα, περικλείει όλη την ιστορία ενός τόπου που δέσποζε στην περιοχή για πάνω από τρεις αιώνες. Εκεί συναντάμε ναούς με μοναδικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, τα παλά-τια των Παλαιολόγων και βυζαντινές κατοικίες. Από εδώ ξεκίνησε ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Κων/νος Παλαιολόγος για την Κωνσταντινούπολη. Με και φόντο το φωτισμένο κάστρο θα ακολουθήσουμε την κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια του χωριού ενώ τη Δευτέρα του Πάσχα ανηφορίζουμε στο μοναστήρι της Παναγίας της Παντάνασσας, του μόνου που δίνει ζωή στην άλλοτε λαμπρή καστροπολιτεία, όπου οι φιλόξενες μοναχές υποδέχονται τους επισκέπτες με κόκκινα αυγά και κάθε λογής κεράσματα.