ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, κ. ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Νέος στο Δήμο Αθηναίων αλλά με μακριά “θητεία” στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Μπακογιάννης ήρθε ν’ αλλάξει την καθημερινότητα των Αθηναίων προς το καλύτερο ξεκινώντας με τα αυτονόητα αλλά και τα πιο δύσκολα στην υλοποίησή τους: καθαριότητα, ασφάλεια, υποδομές, πράσινο και ελεύθερους χώρους. Όλα αυτά που συνθέτουν τον “πολιτισμό της καθημερινότητας” όπως τα αποκαλεί ο ίδιος και που θα καταστήσουν την Αθήνα ελκυστική τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Με την αμεσότητα και την απλότητα του λόγου του, μας “ξεναγεί” στα σχέδια μια διαφορετικής Αθήνας, με τους νέους μπροστά να δημιουργούν, τον Λυκαβηττό να μεταμορφώνεται και τους κατοίκους να “υιοθετούν την πόλη τους”.

Ποιό είναι το όραμά σας για την Αθήνα τα επόμενα χρόνια;

Είναι πολύ εύκολο να μιλάμε για οράματα ή τεράστια έργα που, τις περισσότερες φορές, δεν υλοποιούνται. Μπορώ να σας μιλήσω για τους στόχους μας που, αν θέλετε, μπορείτε να τους χαρακτηρίσετε και όραμα. Είναι να αλλάξουμε την καθημερινότητα στην Αθήνα. Είναι αυτό που ονομάσαμε και παρουσιάσαμε στους Αθηναίους πριν μας επιλέξουν «Πολιτισμός της Καθημερινότητας». Είναι κάτι που ακούγεται απλό αλλά είναι ό,τι πιο δύσκολο στην υλοποίησή του. Να αλλάξεις όλα αυτά που ταλαιπωρούν στην καθημερινή ζωή τους, τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Ναι, μπορώ να σας πω ότι είναι όραμα να καταφέρουμε να δώσουμε την ποιότητα ζωής που πρέπει και δικαιούνται να έχουν οι Αθηναίοι.

Να μπορούν να απολαμβάνουν μία καθαρή πόλη, μία πόλη ασφαλή, με υποδομές, πράσινο και ελεύθερους χώρους. Για εμάς, ο πολιτισμός της καθημερινότητας, είναι αυτοσκοπός. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους ύπαρξής μας στην δημοτική αρχή.

Ποιές θα είναι οι προτεραιότητες σας για το 2020;

Βασική προτεραιότητα είναι να υλοποιήσουμε τις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο Δήμος μας, να αλλάξουμε τη μεθοδολογία μας, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει να γίνεται, για να φτάσουμε στον στόχο που σας περιέγραψα πριν. Δημιουργούμε έναν ευέλικτο δήμο γιατί μόνο όταν είναι ευέλικτος ένας μηχανισμός μπορεί να είναι αποδοτικός. Μόνο τότε μπορεί να δώσει αποτέλεσμα και ο σκοπός μας είναι να έχουμε άμεσα, βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Το 2020 όμως είναι και το έτος ουσιαστικής εκκίνησης για την πραγματοποίηση των αλλαγών που θέλουμε να κάνουμε στην καθημερινότητα, για την οποία σας μίλησα, με δεδομένο ότι θα εφαρμοστεί ο πρώτος προϋπολογισμός που καταθέσαμε. Και έχει σημασία το περιεχόμενο του προϋπολογισμού. Δηλαδή, είναι πολύ σημαντικό ότι προβλέπει τεχνικά έργα 264εκατ. ευρώ έναντι των 160εκατ. που προβλέπονταν πέρυσι. Για παρεμβάσεις που αλλάζουν τα δεδομένα στην ποιότητα ζωής, όπως αυτές που θα γίνουν για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου ή των πεζοδρομίων για τα οποία θα διατεθούν 24εκατ. ευρώ. Σε αυτή την κατεύθυνση προχωράμε και στην συντήρηση και την επισκευή δημοτικών κτιρίων και σχολείων όπου ξεκινάμε και την ενεργειακή τους αναβάθμιση. Είναι ένας προϋπολογισμός απόλυτα κοστολογημένος και με πολύ συγκεκριμένους στόχους για την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό και το σύνολο των υποδομών μας. Θα έλεγα ότι για πρώτη φορά η Αθήνα έχει έναν προϋπολογισμό που παρεμβαίνει με χειρουργική ακρίβεια στα καθημερινά προβλήματα.

Ποιες δράσεις έχετε σχεδιάσει που αφορούν τους νέους στην πόλη;

Θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των δράσεων που οργανώνουν, φιλοξενούν και στηρίζουν οι οργανισμοί του Δήμου της Αθήνας, έχουν ως επίκεντρο τους νέους. Ξέρετε, δεν είναι μόνο οι δράσεις που διοργανώνει ένας δήμος και λέει στους νέους « ελάτε να λάβετε μέρος», είναι και εκείνες που διοργανώνουν οι ίδιοι οι νέοι γιατί ο δήμος τους στηρίζει, τους βοηθά και τους δίνει το έναυσμα να πραγματοποιήσουν. Εμείς λοιπόν, έχουμε επιλέξει τον δρόμο που θέλει τους νέους μπροστά ως δημιουργούς και εμάς πίσω τους ή δίπλα τους για να τους δίνουμε όλα όσα χρειάζονται για τον σκοπό τους. Αυτά τα Χριστούγεννα κάνει “πρεμιέρα” το πρόγραμμα “Υιοθέτησε την πόλη σου”. Ποιοι είναι οι στόχοι του και τι δράσεις εντάσσονται σε αυτό;

Το « Υιοθέτησε την πόλη σου» είναι ένα, μπορώ να πω, πρωτοποριακό πρόγραμμα που ήδη έχουν αρχίσει να αγκαλιάζουν φορείς, σύλλογοι και επιχειρήσεις. Είναι πρωτοποριακό γιατί δίνει τη δυνατότητα σε όλους να έχουν λόγο για την πόλη που ζουν. Να αναλαμβάνουν δράση όσοι αγαπούν την Αθήνα και θέλουν να τη βλέπουν ζωντανή. Κάθε φορέας της πόλης, κάθε σύλλογος ή κάθε επιχείρηση, μπορεί να υιοθετήσει μία περιοχή, ένα συγκεκριμένο κομμάτι της πόλης που, σε συνεργασία με τον Δήμο μας, θα μπορεί να φροντίζει, να περιποιείται, να διατηρεί καθαρό, φωτισμένο. Μία από τις δράσεις που έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση, είναι ο φωτισμός των Χριστουγέννων. Θέλουμε να ξεφύγουμε από την εικόνα των προηγούμενων ετών που ήθελε την Αθήνα φωτισμένη τις ημέρες των γιορτών μόνο στην πλατεία Συντάγματος ή το κέντρο, με στολισμό προηγούμενων δεκαετιών. Υπήρξαν πολλές επιχειρήσεις που ανέλαβαν τον φωτισμό συγκεκριμένων σημείων και δρόμων και μας έδωσαν την δυνατότητα να φωτίσουμε και άλλες περιοχές με ελάχιστο έως μηδενικό κόστος. Αυτή είναι μία από τις δράσεις αλλά εμπεριέχει το νόημα του προγράμματος. Μικρότερο κόστος, μεγαλύτερη συμμετοχή.

Αναφέρετε στο πρόγραμμά σας ότι θα τοποθετήσετε την Αθήνα στο κέντρο του πολιτιστικού χάρτη. Στο πλαίσιο αυτό, θα σκεφτόσασταν την Αθήνα ως το σημείο συνάντησης πολιτισμού όλων των περιφερειών της χώρας;

Το θέμα της τοποθέτησης της Αθήνας στο κέντρο του πολιτιστικού χάρτη είναι μία πρόκληση και ένα στοίχημα. Και το στοίχημα είναι να βάλουμε την Αθήνα στο κέντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού χάρτη. Η Αθήνα προσελκύει ήδη πολλούς επισκέπτες τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό, για τους χώρους που προβάλλουν τη μεγάλη ιστορία της, την πορεία της στους αιώνες μέσα από τον πολιτισμό και τις τέχνες. Επιδίωξή μας είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να προβάλλουμε το «σήμερα» της Αθήνας. Και αυτό που σας λέω, δεν είναι γενικό, είναι συγκεκριμένο. Δουλεύουμε για να προσελκύσουμε επισκέπτες για το παρόν της πόλης. Της πόλης που διαθέτει χώρους για να φιλοξενήσει νέους καλλιτέχνες, νέους δημιουργούς από όλο τον κόσμο. Που αναλαμβάνει παγκόσμιες διοργανώσεις στις υποδομές της με νέες πολιτιστικές διαδρομές. Η Αθήνα μπαίνει σε μία διαφορετική τροχιά και μετατρέπεται ολόκληρη σε μία πολιτιστική διαδρομή. Όχι μόνο για τα εμβληματικά της στοιχεία αλλά για όλα εκείνα που μπορεί να σου προσφέρει κάθε γειτονιά της. Άρα η πρωτεύουσα μπορεί να γίνει σημείο συνάντησης, όχι μόνο για τις περιφέρειες της χώρας αλλά για όλους τους πολιτισμούς του κόσμου. Να γίνει παγκόσμιο σημείο συνάντησης.

Είναι στους στόχους σας η προσέλκυση περισσότερων Ελλήνων επισκεπτών; Αν ναι, με ποιες δράσεις θα το πετύχετε;

Όλοι αγαπούν την Αθήνα και αυτοί που την επισκέπτονται λιγότερο είναι γιατί τους δυσκολεύει η ζωή σε αυτήν. Ναι, στοχεύουμε σε περισσότερους Έλληνες επισκέπτες αλλά αυτό δεν θα το κάνουμε με μία ή δύο εκδηλώσεις. Το κάνουμε με πολύ στοχευμένες παρεμβάσεις μας στο κυκλοφοριακό και τη στάθμευση, τις πεζοδρομήσεις και την ανάδειξη των ελεύθερων χώρων. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για ένα σημαντικό έργο που μπαίνει μπροστά και είναι σίγουρο ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων επισκεπτών. Ξεκινάμε τις παρεμβάσεις μας στον Λυκαβηττό. Ένα αστικό δάσος σπάνιου φυσικού κάλους που το αναβαθμίζουμε και το αξιοποιούμε. Παρεμβαίνουμε στην ασφαλτόστρωση διαδρομών του με ειδικά, φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, δημιουργούμε διαδρομές περιπάτου και βήμα βήμα, μετατρέπουμε ολόκληρο τον λόφο σε προορισμό, όχι μόνο των κατοίκων της Αθήνας αλλά και ολόκληρης της Αττικής. Παράλληλα, στους στόχους μας για την πολιτιστική αναβάθμιση της Αθήνας, είναι να μετατραπεί από άκρη σε άκρη της, σε μία απέραντη σκηνή. Να γίνει μία πόλη γεμάτη από εκδηλώσεις για όλους. Είναι αυτοί οι δύο άξονες που κινούμαστε για την προσέλκυση επισκεπτών. Οι υποδομές και οι δράσεις που διοργανώνουμε.

Ποιό είναι το μήνυμά σας προς τους αναγνώστες του GR Traveller για τη νέα χρονιά;

Δεν είμαι καλός στα βαθυστόχαστα μηνύματα. Τα απλά είναι αυτά και τα αυτονόητα είναι αυτά που μας λείπουν. Το μήνυμά μου είναι το ίδιο με αυτό που προσπαθούμε να μεταδώσουμε από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε το Δήμο των Αθηναίων. Να αγαπήσουμε λιγότερο το «Εγώ» και περισσότερο το «Εμείς», γιατί με το «Εμείς» μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα, μπορούμε να καταφέρουμε όσα δεν φαντάστηκε ο καθένας μόνος του.