Φθινόπωρο σε νησιώτικο τοπίο μοιάζει η περιήγηση στην Πρέβεζα, στην Πάργα και στον Αμβρακικό Κόλπο. Περιηγηθείτε στην πόλη που έζησε ο μελαγχολικός ποιητής Καρυωτάκης. Περπατήστε στο ιστορικό κέντρο με το λιθόστρωτο Σαϊτάν Παζάρ, τον Πύργο και το ηλιακό ρολόι. Μεταφερθείτε σε άλλες εποχές στο Κάστρο του Παντοκράτορα, μια “ανάσα” από την πόλη και απολαύστε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα. Ανακαλύψτε την αρχαία Νικόπολη, μία “αχανής” πολιτεία, μνημείο νίκης του Ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού στη ναυμαχία του Ακτίου κατά του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Ανεβείτε τα 410 σκαλοπάτια που οδηγούν στον επιβλητικό βράχο με το εντυπωσιακό μνημείο της θυσίας των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο. Ζήστε κάτι από καλοκαίρι στην Πάργα με τις δαντελωτές καταγάλανες παραλίες της και την μοναδική θέα στα καταπράσινα νησιά του Ιονίου.
Η μυρωδιά του ψημένου καλαμποκιού θα σας συνοδεύσει στη βόλτα σας στο λιμάνι ενώ θα “μεθύσετε” με τις φθινοπωρινές ευωδιές των λουλουδιών της Πρεβεζάνικης φύσης.
Στα γραφικά σοκάκια της πόλης, κοντά στο λιμάνι, τα σύγχρονα ακούσματα έχουν πάρει τη θέση των δημοτικών τραγουδιών. Με τη συνοδεία κλαρίνου και βιολιού, οι μεγαλύτεροι οργανοπαίχτες της Ελλάδος “ξεσήκωναν”, παλαιότερα, τους Πρεβεζάνους στα γλέντια και πανηγύρια τους.
Απολαύστε τους γευστικούς “θησαυρούς” του Αμβρακικού κόλπου, θαλασσινούς ψαρομεζέδες όπως αυγοτάραχο, ψητές σαρδέλες και γάμπαρες Αμβρακικού σε σαγανάκι με τη συνοδεία του ονομαστού Πρεβεζιάνικου ούζου ή ως γαριδομακαρονάδα με ένα εξαιρετικό κρασί. Απολαύστε την παραδοσιακή πίτα μπλατσάρα με κρεμμυδόφυλλα και φέτα και γλυκαθείτε με τη γαλατόπιτα, τα αμυγδαλωτά και τα περίφημα γλυκά του κουταλιού.
Κάντε το γύρο του Αμβρακικού κόλπου με το ποδήλατό ή το αυτοκίνητό σας για να θαυμάσετε το μοναδικής ομορφιάς τοπίο που ξετυλίγεται γύρω του. Περπατήστε στο πέτρινο μονοπάτι γύρω από τη μαγευτική λίμνη Ζηρού με το αισθητικό δάσος. Βιώστε την ομορφιά της φύσης μέσα από υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές στο δάσος Λεκατσά, στο παράχθιο δάσος του Αγίου Βαρνάβα και αφεθείτε στο μυστηριακό τοπίο των πηγών του ποταμού Αχέροντα.
INFO Στο Μεσοπόταμο βρίσκεται το νεκρομαντείο του Αχέροντα. Εδώ, σύμφωνα με τους αρχαίους, βρίσκονταν οι πύλες του Κάτω Κόσμου και αποτελούσε σημείο συνάντησης των ζωντανών με τους νεκρούς. Οι επισκέπτες του, μέσα από δοκιμασίες που περνούσαν προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με “χαμένους” συγγενείς τους και αγαπημένα τους πρόσωπα.
Pingback: ΠΡΕΒΕΖΑ – ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ – Ανεξάρτητος