Η αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχα-νικών, οσπρίων και δημητριακών κατά τη διάρκεια της νηστείας έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση του καρδιαγγειακού συ-στήματος μέσω της μείωσης ή της ομα-λοποίησης της αρτηριακής πίεσης.
Αυτό συμβαίνει διότι όλα αυτά τα τρό-φιμα είναι πλούσια σε κάλιο και άλλα ιχνοστοιχεια.
Η αντικατάσταση των ζωικών λιπών (κα-κά λιπαρά) από φυτικά (καλά λιπαρά-από το ελαιόλαδο, το ταχίνι & τους ξηρούς καρπούς) αλλά και από αυτά των θαλασσινών (πολυακόρεστα ω-3 και ω-6) συμβάλλουν πολύ στην καλή υγεία της καρδιάς και των αγγείων και παράλληλα έχουν αντιφλεγμονώδεις-αντιοξειδωτικές δράσεις.
Σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα αντιοξει-δωτικά που περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά όπως είναι οι βιταμίνες vit A, vit C, vit E, δυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την άμυνα του σώματός μας ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.
Τα πιο δημοφιλή τρόφιμα της νηστείας περιλαμβάνουν:
Το ελαιόλαδο και οι ελιές αποτελούν πη-γές μονοακόρεστου λίπους και βιταμινών Ε & Α, καροτενοειδών, καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου και μαγνησίου. Στην κατανάλωση τους απαιτείται προσοχή για το αλάτι και τις θερμίδες.
Τα θαλασσινά είναι βασική πηγή πρω-τεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και χαμηλά σε κο-ρεσμένο λίπος.
Τα όσπρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, αλλά και πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας και μία ποικιλία ιχνοστοιχείων
Τα διάφορα λαχανικά εποχής (μαγει-ρεμένα ή σε σαλάτα) είναι πηγές φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αλλά και πολύτιμη πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών.
ΟΙ ξηροί καρποί είναι εξαιρετικές πη-γές φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών και μικροθρεπτικών συστατικών όπως ασβεστίου, βιταμινών Β και ω3 λιπαρών οξέων.
Ο χαλβάς προέρχεται από το σησάμι και είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά και απλά σάκχαρα (αν και πλέον υπάρχουν επιλογές με στέβια και χωρίς ζάχαρη) αλλά και συνολικές θερμίδες. Είναι μία καλή πηγή βιταμίνης Ε, σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, σεληνίου και ψευδαργύρου.
Ο ταραμάς αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α και D, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσ-φόρου και καλίου. Ταυτόχρονα όμως είναι τροφή πλούσια σε αλάτι και θερμίδες και για αυτό απαιτεί προσοχή.
Η σόγια αποτελεί υποκατάστατο (εν μέρει) του κρέατος αλλά και πηγή πολυ-ακόρεστων λιπαρών οξέων και ω-3, πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και διαλυτών φυτικών ινών.
Σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» (LDL) χοληστερόλης, ακόμα και το σωματικό βάρος, ενώ ενδέχεται να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που σχετίζονται με την καρδιοπροστασία και την καταπολέμηση της κατάθλιψης.
Έτσι, κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, φροντίζουμε να τρώμε και να απολαμ-βάνουμε ισορροπημένα γεύματα, προ-σέχοντας να μην έχουμε τυχόν ελλείψεις και φυσικά δεν ξεχνάμε ποτέ τα ωφέλιμα αποτελέσματα του νερού για τον ορ-γανισμό μας!
Καλή Σαρακοστή!
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας:
Αθηνά Γρέκα – MD
Ειδικός παθολόγος-Διατροφολόγος, Εξειδίκευση στην Γεροντολογία
www.pathologosgreka.gr
Γιάγκος Τσικκίνης -MD
Ειδικός παθολόγος-Βιολόγος, Εξειδίκευση στην υπέρταση
fb: @YA.partners