Το 1821 η Κρήτη επαναστάτησε όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα. Έπρεπε, ωστόσο, να περάσουν 77 χρόνια με διαρκείς επαναστάσεις, σχεδόν ανά δεκαετία, και με την κρητική ψυχή να μην το βάζει κάτω, μέχρι η Μεγαλόνησος να αποτινάξει, εντελώς, τον οθωμανικό ζυγό.
Σφακιά
Από τα “ανυπότακτα” Σφακιά, με την άγρια ομορφιά και την απέραντη θέα στον Λιβυκό πέλαγος, ξεκίνησε η Κρητική Επανάσταση του 1821. Ακολουθήστε τους φιδογυριστούς δρόμους που οδηγούν στο ιστορικό, πάλαι ποτέ, μοναστήρι της Παναγίας της Θυμιανής. Εκεί Περιηγηθείτε στην παραλιακή πόλη των Σφακίων, ανεβείτε στην καταπράσινη Ανώπολη, στη γραφική Αράδαινα με το φαράγγι της και τη γέφυρα που “λατρεύουν” οι φίλοι των extreme sports. Βουτήξτε στα καταγάλανα νερά των Γλυκών Νερών, εκεί που συγκροτήθηκε η επιτροπή του Αγώνα, η “Καγκελαρία των Σφακίων”, από τους πρόκριτους όλης της Κρήτης. Δροσιστείτε με παγωμένη ρακή και γευτείτε την αξεπέραστη σφακιανή πίτα.
Γραμβούσα
Εντυπωσιακή θέα από το Κάστρο της Γραμβούσας
Στο βορειοδυτικότερο άκρο της Κρήτης βρίσκεται ένα πανέμορφο νησάκι, η Γραμβούσα. Σμαραγδένια πεντακάθαρα νερά να λαμποκοπούν στον ήλιο, επιβλητικά βράχια κι ένα μονοπάτι ανηφορικό που οδηγεί στο ιστορικό Κάστρο του νησιού. Το μέρος αυτό, αποτέλεσε για δύο χρόνια τη μοναδική επαναστατημένη περιοχή της Κρήτης από το 1825 έως το 1827. Από εκεί, οι Κρητικοί, έκαναν επιδρομές στην ενδοχώρα ενώ για να εξασφαλίζουν τα απαραίτητα τρόφιμα και πολεμοφόδια στράφηκαν στην πειρατεία. Περιηγηθείτε στα ερείπια του Κάστρου με τις μισογκρεμισμένες εκκλησίες και απολαύστε τη μοναδική θέα προς το απέραντο γαλάζιο της Μεσογείου.
Ρέθυμνο
Η εκκλησία της Μονής Αρκαδίου, σύμβολο του αγώνα των Κρητικών ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, Ρέθυμνο, Κρήτη, Ελλάδα.
Ξεκινήστε από τη μονή Αρκαδίου, ένα σύμβολο θυσίας, ανδρείας και ελευθερίας, στις πλαγιές του Ψηλορείτη. Αποτέλεσε ορμητήριο και στρατηγείο των Κρητικών το 1866, στη δεύτερη μεγάλη προσπάθειά τους για την ελευθερία. Το μισοκαμμένο τέμπλο στα αριστερά της Αγίας Τράπεζας και μια μπάλα κανονιού σφηνωμένη στο αιωνόβιο κυπαρίσσι στα δεξιά της εκκλησίας μαρτυρούν τη θυσία των γενναίων Κρητικών που “ξύπνησε” τα φιλελληνικά αισθήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Πίσω στην πόλη, περιηγηθείτε στο ενετικό, στο οποίο κλείστηκαν οι Τούρκοι κατά την πρώτη Επανάσταση των Κρητών το 1821.
Χατζή-Μιχάλης Γιάνναρης (Λάκκοι Χανίων, 1833 – Χανιά, 1916) ήταν Έλληνας οπλαρχηγός της Κρήτης. Συμμετέχει στις επαναστάσεις έως την απελευθέρωση της Κρήτης και διατελεί πρώτος πρόεδρος της βουλής της Κρητικής Πολιτείας
Πρινιάς
Ρακή ή Τσικουδιά. Το καλωσόρισμα των Κρητικών. Παραδοσιακή απόσταξη ρακής σε καζάνι στην Κρήτη, Ελλάδα
Αποστακτήριο τσικουδιάς
Σ’ αυτό το κατάφυτο ορεινό χωριό του Ηρακλείου, στους πρόποδες του Ψηλορείτη, με τα αμπέλια και τα αποστακτήρια, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1897, η τελευταία και νικηφόρα επανάσταση των Κρητικών. Περιπλανηθείτε στα φιλόξενα σοκάκια του χωριού, κοντοσταθείτε στο τεράστιο πρίνο στην πλατεία του, από όπου πήρε και το όνομά του. Περπατήστε στα αρχαία πατητήρια του, που χρονολογούνται από τη μινωική εποχή και επισκεφθείτε τα ρακοκάζανα, τα φημισμένα αποστακτήρια για να γευτείτε τη φρέσκια, μυρωδάτη ρακή.