Η ταξιδιωτική ναυτία ή κινήτωση αποτελεί ένα σύνδρομο του οποίου τα συμπτώματα προκύπτουν μετά από την επίδραση ασυνήθιστης κίνησης στο αιθουσαίο σύστημα. Το αιθουσαίο σύστημα είναι το σύστημα ισορροπίας του ανθρώπου. Εκδηλώνεται με ναυτία, εμέτους, ωχρότητα δέρματος και εφίδρωση, σε άτομα με υπερευαίσθητο αιθουσαίο σύστημα.
Πολύ συχνά παρατηρείται σε άτομα που ταξιδεύουν με πλοίο. Στα παιδιά εκδηλώνεται πιο συχνά κατά τη μετακίνηση με ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης αυτοκίνητο. Τόσο οι ενήλικες, όσο και τα παιδιά με ταξιδιωτική ναυτία παρουσιάζουν αρκετά συχνά και ημικρανίες.
Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, τα άτομα αυτά κάνουν και έμετο. Μετά την εκδήλωση του εμέτου επέρχεται συνήθως ανακούφιση και μετά από 1-2 ημέρες πλήρης αποκατάσταση.
‘’Τόσο οι ενήλικες, όσο και τα παιδιά με ταξιδιωτική ναυτία
παρουσιάζουν αρκετά συχνά και ημικρανίες.’’
Μπορεί ο ταξιδιώτης να μειώσει τα συμπτώματα της ταξιδιωτικής ναυτίας; Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να αποφεύγει τις κινήσεις της κεφαλής κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, όπως επίσης θα πρέπει να αποφεύγει το διάβασμα, ενώ θα τον βοηθήσει να προσηλώνει το βλέμμα του ευθεία εμπρός. Στα θαλασσινά ταξίδια, καλύτερη είναι η υπτία θέση και με κλειστά τα μάτια. Τέλος, προληπτικά, πριν δηλαδή από το ταξίδι, βοηθούν ορισμένα φάρμακα τα οποία “ηρεμούν” το σύστημα της ισορροπίας, καθώς επίσης και φάρμακα που έχουν αντιεμετικό χαρακτήρα.
Ένα παρόμοιο σύνδρομο με αυτό της ταξιδιωτικής ναυτίας είναι αυτό κατά το οποίο το συγκεκριμένο άτομο παρουσιάζει αίσθημα αστάθειας και ναυτίας μετά απο πολύωρο ταξίδι (κρουαζιέρα ή πολύωρη μετακίνηση με τραίνο και αεροπλάνο). Δηλαδή, δεν αισθάνεται κανείς τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά μετά από αυτό και μπορεί να διαρκέσουν έως 1 μήνα ή και περισσότερο. Αντιμετωπίζεται με παρόμοια φάρμακα της ταξιδιωτικής ναυτίας.
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί, ότι σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, το σύστημα της ισορροπίας εξασκείται με τον καιρό, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζουν συμπτώματα και σε ακραίες ακόμη καταστάσεις. Τέτοιες κατηγορίες είναι οι ναυτικοί, οι πιλότοι, οι αστροναύτες αλλά και οι χορευτές και ορισμένοι αθλητές, όπως του καλλιτεχνικού πατινάζ. Στις περιπτώσεις των συγκεκριμένων επαγγελμάτων αυτοί εκτείθενται σε προγράμματα απευαισθητοποίησης που περιλαμβάνουν και εξομοιωτές κινήσεων ούτως ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις ανάγκες του επαγγέλματός τους.