Θεσσαλονίκη – Χειμωνιάτικες νότες στ´ Αστέρι του Βορρά

 …ΒΛΕΠΕΙΣ

Οι πρώτες χιονονιφάδες “στολίζουν” τα παρτέρια του Βορρά, χιλιάδες καμπανάκια χτυπούν σε γιορτινό ρυθμό και μια μαγευτική λάμψη “ξεπετάγεται” στον χειμωνιάτικο ουρανό του Θερμαϊκού. Ο φετινός χειμώνας ανήκει, ασυζητητί, στη Θεσσαλονίκη. Ό,τι φόντο κι αν διαλέξετε – παραμυθένια Χριστούγεννα, Απόκριες με  παραδοσιακό μακεδονίτικο χρώμα ή ρομαντικές αποδράσεις, το ιστορικό κέντρο, η νέα και παλαιά παραλία και η Άνω Πόλη, είναι σημεία σταθμοί που δύσκολα θα προσπεράσετε.

 

 

Με γιορτινή διάθεση “ξεχυθείτε” στην πλατεία Αριστοτέλους, εκεί που από 7 Δεκεμβρίου θα δεσπόζει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο των 18 μέτρων από

τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, στολισμένο με χιλιάδες φωτάκια led να εναλλάσσονται, σχηματίζοντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. Περάστε κάτω από τον “μπλε ουρανό” που με τα μικρά φωτεινά λαμπάκια του “σκεπάζει” τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. Περπατήστε στις φωτοστολισμένες λεωφόρους Μητροπόλεως και Νίκης μέχρι τα βήματά σας να σας φέρουν στα “πόδια” του Λευκού Πύργου που όλο και κάτι γιορτινό θα “παίζει” εκεί με θέα τον Θερμαϊκό. Κλειδώστε την αγάπη σας αιώνια με το “λουκέτο του έρωτα” (lockheart) και πετάξτε το κλειδί στη θάλασσα, μπροστά από τις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου στη Νέα Παραλία. Ανηφορίστε προς τη ρομαντική πλευρά της πόλης, εκεί που τα μεγάλα κτίρια δίνουν τη θέση τους στα παραδοσιακά αρχοντικά, τα γραφικά σοκάκια και τα επιβλητικά κάστρα. Ντυθείτε ζεστά και με το ταίρι σας αγκαλιά, απολαύστε την πανοραμική θέα από τη Μονή Βλατάδων και το χειμωνιάτικο ηλιοβασίλεμα από τον Πύργο του Τριγωνίου. Ανακαλύψτε ένα-ένα και τα δεκαπέντε βυζαντινά μνημεία της UNESCO, διάσπαρτα σε όλη την πόλη με τις εκκλησίες και τις μονές της, τα τείχη, τα φρούρια και τα λουτρά της.

Επισκεφθείτε τα μουσεία της για να γνωρίσετε την αρχαία και τη βυζαντινή πλευρά της αλλά και να έρθετε σε επαφή με την μοντέρνα τέχνη μέσα από τη “φημισμένη” συλλογή Κωστάκη. Λίγο πριν ο χειμώνας φθάσει στο τέλος του, ζήστε το μεγάλο ξεφάντωμα στο καρναβάλι του Σοχού, με τις διονυσιακές καταβολές.

 

 

 


…ΑΚΟΥΣ

 

Η Θεσσαλονίκη το χειμώνα γεμίζει από βυζαντινές μελωδίες, χριστουγεννιάτικα κάλαντα, ρεμπέτικα και σύγχρονα ακούσματα μέχρι τους ήχους από τους χιλιάδες κωδωνοφόρους του Σοχού.

 

 

 


…ΟΣΦΡΑΙΝΕΣΑΙ

Η ευωδιά του ψημένου κάστανου από τη φουφού του καστανά, ζεσταίνει τις κρύες νύχτες και του σαλεπιού από τους περιπλανώμενους σαλεπιτζήδες στους δρόμους της πόλης, ”χαρίζει” χρόνια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι μυρωδιές του λιβανιού και του κεριού από τους πολυπληθείς βυζαντινούς ναούς, όπως του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη,που κάποτε ανέδυε το μύρο του ολόγυρα, της Παναγίας Αχειροποιήτου στο κέντρο της πόλης και της Αγίας Σοφίας, θα “γαληνέψουν” το πνεύμα σας.

 

 

 

 

Του σουσαμιού από το παραδοσιακό και “διάσημο” κουλούρι Θεσσαλονίκης, θα “ξυπνήσει” τις αισθήσεις σας. Των τσουρεκιών με τη χαρακτηριστική μυρωδιά που τους δίνει το μαχλέπι και κάθε λογής γλυκιές και πικάντικες ευωδιές θα “γαργαλίσουν” τη μύτη σας, κάνοντας μια βόλτα από την παραδοσιακή αγορά του ανακαινισμένου Μοδιάνο,που ετοιμάζεται να στεγάσει γεύσεις, εμπειρίες και ψυχαγωγία, από αγνά προϊόντα της ελληνικής γης έως εξωτικά υλικά, επιτόπια γεύματα και συναθροίσεις, βραδιές ψυχαγωγίας, φεστιβάλ και εκδηλώσεις γαστρονομίας και πολιτισμού.

 

 

 

 


…ΓΕΥΕΣΑΙ

Ο χειμώνας στη Θεσσαλονίκη θέλει καφέ, ζεστή σοκολάτα και τραγανή μπουγάτσα σε όποια γεύση θέλετε αρκεί να “λιώνει” στο στόμα.

 

 

Θέλει σπιτικά παραδοσιακά πιάτα που αυτήν την εποχή έχουν την τιμητική τους: λαχανοντολμάδες – “τα σπάργανα του νεογέννητου Χριστού”, γιουβαρλάκια, πρασοτηγανιά και χοιρινό με λάχανο. Κολοκυθόπιτα και λαχανόρυζο αλλά και πατσά για τους ξενύχτηδες.

 

Τρίγωνα πανοράματος, καζάν ντιπί με βουβαλίσιο γάλα και το παραδοσιακό Μικρασιάτικο γλυκό Ισλί, συμπληρώνουν τους γευστικούς θησαυρούς. Άνω Πόλη, Λαδάδικα, Αγορά Μοδιάνο, Χορτιάτη με το χιονισμένο τοπίο, “ψαγμένα” μέρη εντός και εκτός πόλης, δεν έχει σημασία πού θα επιλέξετε να απολαύσετε εξαιρετικά εδέσματα που ανεβάζουν τη Θεσσαλονίκη στον “θρόνο της γεύσης”.

 

 

 

 

 


…ΑΓΓΙΖΕΙΣ

Ντυθείτε όσο πιο ζεστά μπορείτε και βγείτε εκτός πόλης για να ανακαλύψτε παραδοσιακά ορεινά χωριά – γεμάτα ιστορία και γεύση, δάση και μοναδικούς υδροβιότοπους. Επιστρέψτε για να “επιδοθείτε” σε μοναδικές αγορές (shopping) στους κεντρικούς δρόμους της. Όλα αυτά στην Θεσσαλονίκη

 

Σε λιγότερο από μία ώρα, βρεθείτε στον επίγειο παράδεισο του Δέλτα Αξιού, με τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και τις εκβολές των ποταμών που σχηματίζουν ένα πανέμορφο θέαμα. Αυτή είναι η ιδανικότερη εποχή για ορνιθοπαρατήρηση, εκατοντάδων σπάνιων και μη ειδών που φιλοξενούνται εκεί. Με το αυτοκίνητό σας περιηγηθείτε στα παράκτια αναχώματα και επισκεφθείτε τις πλωτές ξύλινες καλύβες της Χαλάστρας. Αν είστε λάτρεις του βουνού, ο Χορτιάτης, ανατολικά της πόλης, σάς περιμένει για να τον εξερευνήσετε. Περπατήστε στο δημοφιλές και εύκολο μονοπάτι των Παγοποιών, μέσα από ένα πανέμορφο καστανόδασος και πλούσια βλάστηση, μέχρι να φθάσετε στο καταφύγιο στις Κερασιές.

 

 

 

Μετά από μία ώρα πεζοπορίας και κάτι, επιβάλλεται να ξεκουραστείτε και να “ημερέψετε” την πείνα σας, σε μία από τις πολλές ταβέρνες του Χορτιάτη που έχουν παράδοση στο καλό φαγητό. Συνεχίστε προς το Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, του 12ου αιώνα, με τον απλό οκταγωνικό τύπο του, που δεν συναντάται παρόμοιος σε άλλη εκκλησία στην ηπειρωτική Ελλάδα. Πίσω στην, γεμάτη ζωή, πόλη, οι, προσεγμένης αισθητικής, βιτρίνες των καταστημάτων στην Εγνατίας, στην Τσιμισκή και σε άλλους κεντρικούς δρόμους, θα σας παρασύρουν σε ένα “αστικό τρέκινγκ” (trekking), που θα “ελαφρύνει” όχι μόνο εσάς αλλά και το πορτοφόλι σας.

 

 

 

 

ΙΝΦΟ: Μυστήρια και αστικοί θρύλοι “σκεπάζουν” πολλές γωνιές της Θεσσαλονίκης. Από τις υπόγειες στοές που χρονολογούνται από την Ελληνιστική περίοδο, την Κρύπτη του Αγίου Δημητρίου, μέχρι τους Κήπους του Πασά. Οι Κήποι με τα παράξενα δημιουργήματα, βρίσκονται πάνω από την πλατεία Συντριβανιού στην Άνω Πόλη και θυμίζουν το πάρκο Γκουέλ στη Βαρκελώνη ή κατ’ άλλους, απομίμηση απολιθωμένου δάσους. Το περίεργο σύμπλεγμα πέτρινων κατασκευών του πάρκου λέγεται ότι χτίστηκε από έναν Τούρκο πασά, που είχε εκεί το ησυχαστήριό του. Για κάποιους θεωρείται ενεργειακό πεδίο ενώ “κυκλοφορούν” διάφορες ιστορίες με έντονο το μεταφυσικό στοιχείο.