Βορράς (Μακεδονία – Θράκη) – ΣΤΑ ΣΚΑΛΟΠAΤΙΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟY

Ανακαλύπτουμε τις γειτονιές της Μακεδονίας και της Θράκης, από την Καστοριά έως την Αλεξανδρούπολη, με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, τα δίπατα ή τρίπατα σπίτια με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική από τον 17ο – 18ο αιώνα μ.Χ. Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης, της Καβάλας, η παραδοσιακή συνοικία Κυριώτισσα της Βέροιας, η Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης και το Ντόλτσο της Καστοριάς. Ατενίζουμε το Θρακικό πέλαγος, κάτω από τον επιβλητικό Φάρο της Αλεξανδρούπολης, έναν από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα. Αναζητούμε μικρές οάσεις πρασίνου στην πόλη μας, όπως το ειδυλλιακό πάρκο της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα, με πηγές, λιμνούλες και καταρράκτες, εκεί που άλλες χρονιές, το χριστουγεννιάτικο πάρκο “Ονειρούπολη” ομόρφαινε τις γιορτές. Το Πάρκο των Καταρρακτών της Έδεσσας, ξεδιπλώνεται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, με υπέροχη θέα, τα νερά των καταρρακτών να πέφτουν με ορμή, τα ψηλά πλατάνια και κάθε λογής λουλούδια να στολίζουν τα παρτέρια του. Το γραφικό προάστιο του Αγίου Ιωάννη Σερρών με τα άφθονα νερά, τα αιωνόβια πλατάνια και τη φυσική αρμονία που γαληνεύει το νου.

Επιστρέφουμε στους ήχους της πλούσιας μακεδονικής μουσικής, όπως το ρεμπέτικο, το έντεχνο ή το δημοτικό και χορεύουμε στους εύθυμους και γρήγορους ρυθμούς της θρακιώτικης παράδοσης.

Μυρωδιές από τον κρόκο με τις θεϊκές καταβολές απλώνονται από την Κοζάνη σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα για να αρωματίσουν με τις ευεργετικές τους ιδιότητες τη μαγειρική μας, το τσάι μας ή και το τσίπουρό μας. Η μυρωδιά από το μαχλέπι, βασικό συστατικό των τσουρεκιών που στη Θεσσαλονίκη έχουν την τιμητική τους. Το άρωμα της χαλαρωτικής λεβάντας από τα χωράφια του Έβρου που “ταξιδεύει” σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Γεμίστε το τραπέζι σας με όλα τα καλούδια της μακεδονικής και θρακιώτικης γης. Με όσπρια Καστοριάς, μανιτάρια Γρεβενών, Καπαμά Κομοτηνής, κουσκούσι, παστό χοιρινό και κάθε λογής ντόπια κρέατα, λαχανικά και μπαχαρικά ετοιμάστε πιάτα εμπνευσμένα από την τοπική παράδοση.

Τυλίξτε λαχανοντολμάδες, που συμβόλιζαν τα σπάργανα του Χριστού και ετοιμάστε τη θρακιώτικη μπάμπω – χοιρινό με διάφορα λαχανικά και μπαχαρικά για τα Χριστούγεννα. Συνοδέψτε με μακεδονίτικες πίτες, γλυκά με μέλι και κρασί.

Καθώς ο χειμώνας “σκεπάζει” με την κατάλευκη κουβέρτα του τον Όλυμπο, κατοικία των Θεών για πολλούς αιώνες, το όρος Βόρα (Καϊμακτσαλάν), τα Τρία Πέντε Πηγάδια και το Σέλι με τα δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα, αναζητούμε “βατές” διαδρομές μέσα στη φύση, που μπορούμε να ακολουθήσουμε μόνοι μας ή σε ζευγάρια. Εξερευνούμε το λιθόστρωτο μονοπάτι από το Πάρκο των Καταρρακτών της Έδεσσας που, μέσα από μπαξέδες και οπωροφόρα δέντρα, οδηγεί στην Αρχαία Έδεσσα. Ανανεώνουμε το οξυγόνο στο σώμα μας ακολουθώντας το χωμάτινο δρομάκι που οδηγεί στη λίμνη Σκρα ή Γαλάζια Λίμνη, “κρυμμένη” σε ένα νεραϊδένιο τοπίο “πνιγμένο” στο πράσινο. Μικροί καταρράκτες καταλήγουν σε μία σμαραγδένια λίμνη, που οφείλει το χρώμα των νερών της σε παλαιολιθικούς οργανισμούς που “κοιμούνται” στο βυθό της. Ανεβαίνουμε στο λόφο του Κιλκίς με το θέατρο και την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου για να θαυμάσουμε τη θέα σε ολόκληρη την πόλη.

INFO Στη Θράκη γεννήθηκε η μουσική και στη Μακεδονία βρήκε γόνιμο έδαφος για να ευδοκιμήσει. Από τους Διθυράμβους της αρχαιότητας, στους βυζαντινούς ύμνους, το ρεμπέτικο και τα σύγχρονα ακούσματα, η Μακεδονία έχει την πιο πλούσια μουσική παράδοση στην Ελλάδα. Εμπλουτισμένη με τους ήχους και τους χορούς που έφεραν μαζί τους οι Πόντιοι, οι Μικρασιάτες και οι Σαρακατσαναίοι αλλά και “μπολιασμένη” με ακούσματα άλλων λαών που πέρασαν από το Σταυροδρόμι της, διατηρεί ακέραια τη μοναδικότητά της. Στη Θράκη, κατά τον Όμηρο, ξεκίνησε η λατρεία των Μουσών και μέσω των Θρακών εξαπλώθηκε η μουσική παντού σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι στον τόπο αυτόν γεννήθηκε ο μυθικός μουσικός Ορφέας. Σήμερα η θρακιώτικη μουσική παράδοση διατηρεί τις βυζαντινές της καταβολές και τα μουσικά όργανα.