Ξάνθη: Χαρμάνι χρωμάτων και πολιτισμών

Ξάνθη: Χαρμάνι χρωμάτων και πολιτισμών

 

Βλέπεις:

                                                                                                                                 Γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια στην παλιά πόλη της Ξάνθης

 

Με το δροσερό αεράκι του Φθινοπώρου ταξιδέψτε στην αρχοντική Ξάνθη, τη χώρα του μυθικού Διομήδη. Ένα μωσαικό πολιτισμών και άγριας ομορφιάς με πυκνή βλάστηση και υδάτινους παραδείσους αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια σας. Περπατήστε στα στενά δρομάκια της Παλιάς Πόλης, εκεί που κάποτε “χτυπούσε” ο παλμός της Ξάνθης. Τα 1.200 διατηρητέα κτίσματα κρατούν ακόμη “ζωντανή” τη γεμάτη πλούτο ιστορία της. Τα αρχοντικά των εμπόρων με τα σαχνισιά, τα σχολεία, οι βυζαντινές εκκλησίες και τα επιβλητικά κτίρια που στέγαζαν τις αποθήκες καπνού και τα καπνομάγαζα. Ανάμεσα στα γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια της θα συναντήσετε το Γκραν Μαιζόν (Grand Maison), το σπίτι όπου έζησε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκης. Κατηφορίστε προς τα αρχαία Άβδηρα, που ο μύθος λέει ότι έχτισε ο Ηρακλής. Εκεί που γεννήθηκε ο σπουδαίος φιλόσοφος Δημόκριτος και ο σοφιστής Πρωταγόρας. Επισκεφθείτε το Μουσείο της περιοχής για να γνωρίσετε την ιστορία της και τη ζωή των αρχαίων κατοίκων της. Ανακαλύψτε το Βατοπαιδινό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου με την πλούσια αγιορείτικη κληρονομιά, χτισμένο πάνω σε δύο νησάκια μέσα στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος.

 

                                                              Ανάμεσα σε δύο νησάκια που τα ενώνει ένα γεφυράκι βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος   

 

Ακούς

 

Χαλαρώστε με τον ήχο των νερών του ποταμού Νέστου, καθώς κυλούν νωχελικά προς τη θάλασσα και σχηματίζουν μαιάνδρους στον υπέροχο καμβά της φύσης. Ξεφαντώστε με τη Θρακιώτικη μουσική που ξεσηκώνει σε ένα ατέρμονο γλέντι με τους χορούς του ζωναράδικου και της μπαϊντούσκας.

Οσφραίνεσαι

 

Ο επιβλητικός ποταμός Νέστος στην Ξάνθη

 

Γεμίστε τα ρουθούνια σας με μυρωδιές από κέδρους, πλατάνια και αγριολούλουδα που αναδύονται στις παραποτάμιες διαδρομές του Νέστου και στα κατάφυτα δάση της Χαϊντού και το πλούσιο, αρωματικό χαρμάνι του φρεσκοκομμένου ελληνικού καφέ που πλημμυρίζει τις γειτονιές της Παλιάς Πόλης.

 

Γεύεσαι:

             Οι ξακουστές καριόκες Ξάνθης   

 

Σαραγλί. Το λαχταριστό σιροπιαστό γλυκό της Ξάνθης

 

Ξανθιώτικος παστουρμάς, παραδοσιακός θρακιώτικος καβουρμάς και κασέρι ονομασίας προέλευσης θα απογειώσουν τον ουρανίσκο σας.

Γλυκαθείτε με τις ξακουστές καριόκες Ξάνθης με καρύδι και τα φημισμένα λαχταριστά σιροπιαστά γλυκά της, όπως το κανταϊφι και ο μπακλαβάς.

 

Αγγίζεις

 

                                           Τα εξωτικά ροζ φλαμίνγκο ξεχειμωνιάζουν στο Δέλτα του Νέστου και στο Πόρτο Λάγος

 

 

     Η κατάβαση του ποταμού Νέστου με κανό καγιάκκαι φουσκωτά είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία

 

Ξεδιπλώστε την ανήσυχη φύση σας, μέσα σε τοπία ανεπανάληπτης ομορφιάς. Από τον Νέστο, τον ποταμό που λατρεύτηκε σαν θεός έως τη λίμνη Βιστωνίδα, το σαγηνευτικό υγροβιότοπο με τα εξωτικά φλαμίνγκο και άλλα 260 είδη πουλιών. Διασχίστε τα Στενά του Νέστου με τα πόδια. Ακολουθήστε μία από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές από τη Σταυρούπολη προς τους Τοξότες και ανεβείτε στη θέση Θέα σε υψόμετρο 891μ. για να θαυμάσετε τους μαιανδρισμούς των νερών του ποταμού καθώς κυλούν προς το θρακικό πέλαγος. Κατεβείτε τον ποταμό με κανό – καγιάκ και φουσκωτά για να νοιώσετε το μεγαλείο της φύσης. Από το χωριό Λειβαδίτη, βόρεια της Σταυρούπολης, ακολουθήστε το μονοπάτι με τις οξειές, τους σφενδάμους και τις φλαμουριές, που οδηγεί στον μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων, πνιγμένο σε ένα καταπράσινο τοπίο, με τα νερά του να πέφτουν κατακόρυφα από ύψος 60 μέτρων. Περιπλανηθείτε στο καταπράσινο και παρθένο δάσος του Χαϊντού, εκεί που ο Ηρακλής κυνήγησε και έπιασε τον Ερυμάνθειο Κάπρο.

 

ΙΝΦΟ: Τα 54 πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ξάνθης εντυπωσιάζουν με την αντοχή τους στο χρόνο και θυμίζουν άλλες εποχές. Εχουν από ένα έως έξι τόξα και τα κατασκεύαζαν μπουλούκια ηπειρωτών και μακεδονιτών μαστόρων της πέτρας καθώς και Δουλγέρηδες από τη Φιλιππούπολη. Ξεχωρίζουν το μισογκρεμισμένο γεφύρι του Αβδούλ Χαμίτ, προς τη Σταυρούπολη, με ισλαμικά σύμβολα και το μονότοξο γεφύρι του Παπά, στο κέντρο του οποίου είναι σχεδιασμένο το σύμβολο του βυζαντινού σταυρού.