Υπουργός Υγείας κ.Θάνος Πλεύρης – Προσωπικός γιατρός: Πλήρης δωρεάν περίθαλψη για όλους τους πολίτες

Άρθρο του Υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Πλεύρη

 

Όσες προσπάθειες έγιναν για τη θέσπιση του οικογενειακού ιατρού κατά βάση απέτυχαν διότι στην πραγματικότητα ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Οι αποτυχημένες αλλαγές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ επιδείνωσαν την κατάσταση καθώς από τους 2.000 συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ έμειναν μόλις 800. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θεωρούμε ότι θα πετύχει επειδή στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: ο πρώτος έχει να κάνει ότι ο πολίτης λαμβάνει δωρεάν σύμβουλο υγείας της επιλογής του που τον κατευθύνει σε όλα τα θέματα υγείας του. Άρα, ο πολίτης έχει μεγάλο όφελος να αναζητήσει προσωπικό ιατρό. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει ότι ο θεσμός θα αγκαλιαστεί από το σύνολο της ιατρικής κοινότητας.

Δεν θέλουμε έναν γιατρό για συνταγογράφηση μόνο. Αυτή τη στιγμή, στην πραγματικότητα, οι γιατροί οι συμβεβλημένοι του ΕΟΠΥΥ σε μεγάλο βαθμό, εξυπηρετούν τη συνταγογράφηση πληθυσμού.

Ο προσωπικός ιατρός είναι αυτός που θα κατευθύνει τον πολίτη στα θέματα υγείας, είναι ο σύμβουλος υγείας στον οποίο μπορεί να απευθυνθεί και να τον συμβουλευτεί. Αυτός θα παρακολουθεί τον φάκελο υγείας του, θα τον πληροφορεί για τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει, τον τρόπο ζωής που οφείλει βάσει του ιατρικού του προφίλ να ακολουθεί, θα τον συμβουλεύει για τους ειδικούς ιατρούς που πρέπει να επισκεφτεί και θα τον παραπέμπει στις δημόσιες δομές της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, όταν απαιτείται. Έτσι, ο ασθενής δεν βρίσκεται μόνος του και η πολιτεία μεριμνά να έχει ο κάθε πολίτης τον γιατρό του.

Δεν υπάρχει καμία συμμετοχή για τους πολίτες και θα είναι εντελώς δωρεάν.

Η επιλογή είναι ελεύθερη και στους χρονίως πάσχοντες μπορεί να περιλαμβάνει και τους ειδικούς ιατρούς. Δεν αποκλείεται κανείς από το να είναι προσωπικός ιατρός. Μπορεί να είναι ο ιατρός του Κέντρου Υγείας λαμβάνοντας οικονομικό κίνητρο εφόσον το επιλέξει, ο ιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ειδικότητας γενικού ιατρού, οικογενειακού ιατρού και παθολόγου, αλλά και ο ειδικός ιατρός για ασθενείς που έχουν χρόνια νοσήματα που συνδέονται με την ειδικότητα του. Παράλληλα, δεν αποκλείεται και ο ιδιώτης ιατρός που δεν θέλει να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ.

Για κατ’ οίκον περιπτώσεις θα αφορά συγκεκριμένο πληθυσμό που δικαιολογείται η μη μετακίνησή του.

Τα χρήματα τα οποία θα λαμβάνουν οι γιατροί θα ανταποκρίνονται στην υπηρεσία που παρέχουν. Και αυτό το οποίο λέμε είναι ότι θα πληρώνεται κατά άτομο και ο γιατρός θα μπορεί να έχει ένα εισόδημα ετήσιο 60 χιλιάδες ευρώ.

Διότι όταν κάποιον τον αμείβεις με αυτά τα χρήματα μπορείς να ζητήσεις την πλήρη δωρεάν περίθαλψη, την οποία θέλουμε να διασφαλίσουμε για τον ασφαλισμένο.

Μαζί με τον προσωπικό ιατρό προβλέπεται η αναβάθμιση όλων των δημοσίων δομών ΠΦΥ με 250 εκ. ευρώ που διασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, ποσό άνω των 250 εκ. ευρώ για προληπτικές εξετάσεις και ρητή συνεργασία των δημοσίων δομών ΠΦΥ με τις ιδιωτικές και την τοπική αυτοδιοίκηση με θεσμοθέτηση και την κατ’ οίκον νοσηλεία για τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη.

Η νέα ΠΦΥ έχει ως επίκεντρο τον πολίτη. Ο προσωπικός Γιατρός για Όλους ευνοεί πρωτίστως τους ευάλωτους συμπολίτες μας που σήμερα πληρώνουν αρκετά χρήματα για την ΠΦΥ. Βάζοντας στο επίκεντρο τον πολίτη και διασφαλίζοντας Γιατρό για ‘Ολους μπαίνουν οι βάσεις να διασφαλίσουμε και την Υγεία για ‘Ολους.