22ο Γαβούστημα Καππαδοκών: Στην Κρήτη το μεγαλύτερο συναπάντημα Καππαδοκών

 

Το 22ο Γαβούστημα Καππαδοκών κρατά ζωντανή τη φλόγα της μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, για πρώτη φορά στην Κρήτη, με μια μεγάλη γιορτή – φόρο τιμής στη χαμένη πατρίδα. Από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου, το μεγαλύτερο συναπάντημα των απανταχού Καππαδοκών θα ζωντανέψει την παράδοση και τον πολιτισμό στα Φαραγγιανά και το Αποΐνι Ηρακλείου.

42 πολιτιστικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, εκθέσεις φωτογραφίας, θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις από την Καππαδοκία και την Κρήτη υπό τη συνοδεία των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών στο είδος τους, υπόσχονται τρεις μοναδικές ημέρες με μουσική, γλέντι, και ψυχαγωγία.

 

 

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τους συλλόγους Φίλων Περιβάλλοντος, Αποϊνίου «Οι Βάκιωτες», και Θυμάτων Σοκαρά και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Γόρτυνας.

 

Επισκεφθείτε το gavoustima.gr και ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook & Instagram, για περισσότερες πληροφορίες.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Λίγα λόγια για το Γαβούστημα Καππαδοκών

Υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων, έχει καθιερωθεί να συναντώνται σε διαφορετικό μέρος της Ελλάδας οι απανταχού Καππαδόκες. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά στη Λάρισα το έτος 1997. Από τότε έχουν πραγματοποιηθεί 21 Γαβουστήματα με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου. Το τελευταίο διεξήχθη τον Αύγουστο του 2019 στη Χαλκίδα, με διοργανωτή την Αδελφότητα Προκοπιέων Χαλκίδας *Ο Όσιος  Ιωάννης  Ο Ρώσσος*.

Το Γαβούστημα ετυμολογικά προέρχεται από την τούρκικη λέξη Γαβουσμάκ, και στα Ελληνικά σημαίνει αντάμωμα. Είναι λοιπόν, το αντάμωμα, η συνάντηση ή αλλιώς η σύναξη των προερχόμενων προσφύγων της Καππαδοκίας και ευρύτερα των προσφύγων Μικρασιατών.  Στο τριήμερο εκδηλώσεων παρουσιάζονται τραγούδια και χοροί της Καππαδοκίας, μουσικοχορευτικές παραστάσεις, επιστημονικά συνέδρια, θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις φωτογραφίας κ.ά., προκειμένου να κρατήσουν άσβεστη τη συλλογική ιστορική μνήμη και αλήθεια.

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή,  την τραγικότερη στιγμή του νεότερου Ελληνικού κράτους, η οποία άφησε συλλογικό τραύμα στη συνείδηση όλων των Ελλήνων. Με αφορμή αυτήν την τραγική επέτειο, η Περιφέρεια Κρήτης ονόμασε το 2022 ως έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού και σε αναγνώριση της συνολικής προσφοράς των προσφύγων Μικρασιατών αποφάσισε να συμμετέχει ως συνδιοργανωτής του 22ου Γαβουστήματος.

Στις 26 και 27 Αυγούστου στις 9.00 μ.μ. στο θέατρο της Φαραγγιανής Κεφάλας στα Φαραγγιανά θα πραγματοποιηθεί το πρώτο μέρος των εκδηλώσεων του 22ου Γαβουστήματος. Τραγούδια και χοροί της Καππαδοκίας με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την Ελλάδα υπόσχονται ένα ταξίδι μνήμης στο χρόνο. Ακόμα, θα αφουγκραστούμε την αλληλεπίδραση των δύο πολιτισμών, Καππαδοκίας και Κρήτης και τη μεταξύ τους ώσμωση, αλληλεπηρεασμού και των κοινών στοιχείων που υπήρξαν. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει και έκθεση φωτογραφίας της Αγγελικής Κίτσου Μαγαράκης με σπίτια Ελλήνων Καππαδοκών. Στις 28 Αυγούστου στο Αποίνι στις 5.00 μ.μ. στην «Παναγία τη Βελουλιανή (έτους 1260)» θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια επιστημονική εσπερίδα με θέμα το Μικρασιατικό Ελληνισμό, στην οποία θα λάβουν μέρος διακεκριμένοι ομιλητές από όλη τη χώρα. Ευελπιστούμε, το 22ο Γαβούστημα να αποτελέσει την αφετηρία συνεργασίας όλων των προσφυγικών συλλόγων της Κρήτης και με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και των επιστημονικών φορέων να κρατήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη. Επιπρόσθετα, το συλλογικό τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής να αναδειχθεί ως το γεγονός εκείνο, από το οποίο θα  αντλήσουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα για να πορευτούμε ως Έλληνες μελλοντικά.

Οι διοργανωτές με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και το Δήμο Γόρτυνας καλούν όλον τον κόσμο να συμμετέχει στο τριήμερο εκδηλώσεων, δίνοντας υπόσχεση μνήμης στους προγόνους μας πρόσφυγες, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη συνεισφορά του Μικρασιατικού Ελληνισμού στον πολιτισμό της σύγχρονης Ελλάδας.