ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ

Συνέντευξη του κ. Κων/νου Μαρινάκου,
Προέδρου Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου,
Επικ. Καθηγητή, Παν/μίου Δυτικής Αττικής

 

 

 

Για τις αλλαγές στις ταξιδιωτικές προτιμήσεις των τουριστών μετά την κορωνοϊό εποχή μιλά στο grtraveller o πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος και μας ξεναγεί στην Αρκαδία, “έναν τόσο πλούσιο και αυθεντικό προορισμό”, προσκαλώντας όλους τους φίλους των ορεινών προορισμών να την επισκεφθούμε.

 

Ποιες ταξιδιωτικές εμπειρίες προσφέρει η Αρκαδία το χειμώνα (πολιτισμός, γαστρονομία, δραστηριότητες); Πείτε μας πέντε λόγους για να την επιλέξουν οι Έλληνες ταξιδιώτες;

Η ορεινή Αρκαδία είναι αναμφίβολα μία από τις πιο προικισμένες γωνιές της ορεινής Ελλάδας. Όσοι την επισκέπτονται παράλληλα έρχονται σε επαφή με μια διαφορετικού τύπου ταξιδιωτική εμπειρία με μοναδικά χαρακτηριστικά. Έρχονται σε επαφή με μια σχεδόν αναλλοίωτη φύση, προσλαμβάνουν εικόνες σπάνιας φυσικής ομορφιάς, περιηγούνται στην μυθολογία, στην ιστορία και στον πολιτισμό, απολαμβάνουν αυθεντικές γεύσεις της τοπικής κουζίνας και συναναστρέφονται αυθεντικούς ανθρώπους. Εντάσσουν μια αναζωογονητική δράση στη ζωή τους μέσω των διαφόρων δραστηριοτήτων άθλησης και περιπέτειας που προσφέρονται στην περιοχή και παράλληλα απολαμβάνουν τις χαλαρωτικές υπηρεσίες των υψηλής ποιότητας καταλυμάτων σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.

  “ Ένα τόσο πλούσιο και αυθεντικό τουριστικό προϊόν

σπάνια το συναντάς με τέτοια ευκολία και κατά συνέπεια

καλούμε όλους τους φίλους των ορεινών προορισμών

σε ένα ταξίδι που προκαλεί τη φαντασία,

ξυπνά τις αισθήσεις και σου δίνει την ευκαιρία

να βιώσεις αυθεντικές εμπειρίες. ”

 

Θα μπορούσα να αναφερθώ σε δεκάδες λόγους να επισκεφθεί κανείς την Αρκαδία την οποία όσο πιο πολύ τη γνωρίζεις τόσο πιο γενναιόδωρα σου αποκαλύπτεται:

 

Συνδυάζει ελατοσκέπαστα βουνά, ποτάμια, πέτρινα γεφύρια, υπαίθριες δραστηριότητες, ιστορικά μοναστήρια, αρχαιολογικούς χώρους, πρωτότυπα μουσεία, διατηρητέους οικισμούς και μια εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα. Τα μαγευτικά χωριά της είναι χαρακτηριστικά δείγματα εναρμόνισης με το τοπίο και τη λιτή αρχιτεκτονική ορεινή τεχνοτροπία.

 

Η Ορεινή Αρκαδία, αναμφισβήτητα, προσφέρεται και για όσους λατρεύουν τις δραστηριότητες στη φύση, τον εναλλακτικό τουρισμό και τα λεγόμενα “extreme sports”. Από τα πιο δημοφιλή είναι το ράφτινγκ, η ορειβασία, η αναρρίχηση, το σκι στο χιόνι (χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου), η εξερεύνηση σπηλαίων, η ποδηλασία, το mountain bike, το canyoning, η ιππασία κ.ά, ενώ θεωρείται ιδανικός τόπος για τους φίλους της πεζοπορίας: το πεζοπορικό μονοπάτι Mainalon Trail, το 10ο κατά σειρά πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπόρων (ERA) στην Ευρώπη, αποτελεί μια ορεινή διαδρομή με μήκος 75 χλμ που αποτελείται από τμήματα αρχαίων και παλιών μονοπατιών, συνδέοντας αρχαιολογικούς χώρους της κλασικής περιόδου, πρωτοβυζαντινά μοναστήρια και παμπάλαια χωριά με τμήματα εύκολα και σύντομα για όλη την οικογένεια.

 

Και φυσικά, οι πλούσιες τοπικές γεύσεις, τα εξαιρετικά προϊόντα της και οι αυθεντικοί άνθρωποί της που συνθέτουν ένα παζλ μοναδικό.

 

 

Και όλα αυτά, οι λάτρεις της φύσης, του πολιτισμού και των ορεινών προορισμών τα έχουν στα πόδια τους, ιδίως από την Αττική που αποτελεί και τη μεγαλύτερη εγχώριο αγορά επισκεπτών, σε μόλις δύο ώρες μέσω μιας εύκολης και ασφαλούς πρόσβασης. Ένα τόσο πλούσιο και αυθεντικό τουριστικό προϊόν σπάνια το συναντάς με τέτοια ευκολία και κατά συνέπεια καλούμε όλους τους φίλους των ορεινών προορισμών σε ένα ταξίδι που προκαλεί τη φαντασία, ξυπνά τις αισθήσεις και σου δίνει την ευκαιρία να βιώσεις αυθεντικές εμπειρίες.

Πώς ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου αντιμετώπισε το ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού;

Από την πρώτη στιγμή της πανδημικής κρίσης ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, που αποτελεί τον μεγαλύτερο Ιδιωτικό Συλλογικό Φορέα Τουρισμού στην Πελοπόννησο με μέλη 22 συλλογικούς τουριστικούς φορείς, ενεργοποιήθηκε προκειμένου να αφυπνίσει αλλά κα να στηρίξει την τοπική τουριστική επιχειρηματικότητα. Η συμβολή μας θεωρώ ότι ήταν ουσιαστική σε όλα τα επίπεδα: ενημέρωση για υγειονομικά πρωτόκολλα, διεκδικήσεις σε θέματα εργασιακά, φορολογικά, επιστρεπτέων προκαταβολών, διατήρησης ΄΄ζωντανής΄΄ της εικόνας του προορισμού με κάθε πρόσφορο ψηφιακό μέσο, ενημερώσεις για τεχνικές και μεθόδους αντιμετώπισης ανάλογων κρίσεων και κυρίως χτίζοντας τις αντοχές που απαιτούνται για να ξεπεράσουμε το συντομότερο τη δύσκολη αυτή συγκυρία που βιώνουμε ως κοινωνία και αγορά.

 

Πιστεύετε ότι θα αλλάξει ο τρόπος που ταξιδεύουμε μετά τον κορωνοϊό και πώς οι τουριστικές υποδομές της περιοχής μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες;

Για τους περισσότερους, που ασχολούνται στον ευρύτερο χώρο του Τουρισμού, η πανδημία covid-19 και τα επακόλουθά της, έγιναν αιτία εντόνου προβληματισμού για το μέλλον των συναφών με τον τουρισμό κλάδων/επαγγελμάτων. Κοινή διαπίστωση των μεγάλων παικτών της αγοράς είναι ότι τα τελευταία δυο χρόνια το βασικό παγκόσμιο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, αυτό του μαζικού τουρισμού, έχει αρχίσει να παρουσιάζει αδυναμίες.

 

“  …παρατηρείται μια έντονη τάση για μεμονωμένους ταξιδιώτες

που αναζητούν συνειδητά γνήσιες αυθεντικές εμπειρίες ενώ

παράλληλα η υγειονομική ασφάλεια και η αυθεντικότητα,

μέσω ενός πλέγματος υπηρεσιών και εμπειριών,

 αντιπροσωπεύουν ανεκτίμητη άξια για τον ταξιδιώτη

και υψηλή προστιθέμενη αξία

για την αγοραστική του απόφαση. ”

 

Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας δείχνει να έχει πληγεί σοβαρά και οι τουρίστες αναζητώντας τη γνήσια εμπειρία, έχουν αλλάξει την καταναλωτική συμπεριφορά τους απέναντι στο τρόπο διακοπών: παρατηρείται μια έντονη τάση για μεμονωμένους ταξιδιώτες που αναζητούν συνειδητά γνήσιες αυθεντικές εμπειρίες ενώ παράλληλα η υγειονομική ασφάλεια και η αυθεντικότητα, μέσω ενός πλέγματος υπηρεσιών και εμπειριών, αντιπροσωπεύουν ανεκτίμητη άξια για τον ταξιδιώτη και υψηλή προστιθέμενη αξία για την αγοραστική του απόφαση. Υψηλή τάση επίσης παρατηρείται για λιγότερες διακοπές εκτός της χώρας μόνιμης κατοικίας, με έντονο όμως το στοιχείο της βιωματικής, ποιοτικής εμπειρίας, για διακοπές φιλικές προς το περιβάλλον και συνυφασμένες με διάφορες προσφιλείς δραστηριότητες, που αντικατοπτρίζουν τα ενδιαφέροντα/χόμπι του (ιστορία, πολιτισμό, θρησκεία, ήθη και έθιμα, διάφορα σπορ υπαίθρου, άθλησης και περιπέτειας, οινογαστρονομία, συμμετοχή τουριστών σε αγροτουριστικές τοπικές αγροτικές ασχολίες).

Σε όλες αυτές τις ραγδαίες μεταβολές της ζήτησης δε είναι απόλυτα έτοιμη η τουριστική προσφορά και για το λόγο αυτόν καλείται με γρήγορα αντανακλαστικά και καινοτομία να ανταποκριθεί μέσω ενός ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλους τους τουριστικούς κλάδους και επανακατάρτισης εργαζομένων και εργοδοτών, που θα εστιάζουν σε οτιδήποτε μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο, σκοπό, και υγειονομική ασφάλεια στον ταξιδιώτη – καταναλωτή.