Ανοίξαμε πανιά για το Aegean Yachting Festival!

Της Ξένιας Τοάνογλου

 

Το grtraveller ταξίδεψε στο μαγευτικό νησί των ιπποτών, τη Ρόδο, και έδωσε το «παρών» στο 3ο μεγαλύτερο φεστιβάλ θαλάσσιου τουρισμού στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Μαζί με εμάς, το νησί καλωσόρισε 40 υπερπολυτελή σκάφη και 30 εκθέτες οι οποίοι παρουσίασαν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα από την Παρασκευή 21 Οκτώβρη μέχρι και Κυριακή 23 Οκτώβρη. Φέτος, η έκθεση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της νέας μαρίνας της Ρόδου, προσδίδοντας έτσι στην εκδήλωση μια νότα πολυτέλειας αλλά και άνεσης.

Ξεκινήσαμε με μια φαντασμαγορική έναρξη της εκδήλωσης το βράδυ της Παρασκευής, με εντυπωσιακά σκηνικά, πυροτεχνήματα, μουσική και πολλές παρουσίες από τον χώρο της πολιτικής. Η οικοδέσποινα της βραδιάς ήταν η κυρία Νατάσα Ράγιου, η οποία προσκάλεσε στη σκήνη πολλούς από τους επισήμους που παρευρέθηκαν εκεί για να πούν δύο λόγια για την φετινή διοργάνωση.

Ο Γενικός Γραμματεας Ναυτιλίας, κύριος Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σημείωσε ότι «βλέπουμε καθημερινά την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την στρατηγική κίνηση να κρατηθεί ανοιχτό το λιμάνι στο νησί της Ρόδου κατά τα δυο αυτά χρόνια της πανδημίας για τα κρουαζιερόπλοια. Αφού αυτό είναι άλλο ένα κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού, με εξίσου ανεπτυγμένη δραστηριότητα στο νησί της Ρόδου.

Ανάμεσα στις εξαιρετικές τοποθετήσεις, ήταν και εκείνη του κυρίου Γιάννη Πάππου, προέδρου του επιμελητήριου Δωδεκάνησου. Ο κύριος Πάππου ανέπτυξε επιγραμματικά τα οφέλη του θαλάσσιου τουρισμού στο νησί της Ρόδου αναφέροντας ότι «το yachting συνεισφέρει ποιοτικά στον τουρισμό. Μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί ότι η μέση δαπάνη ενός επισκέπτη είναι πενταπλάσια από αυτή που ξοδεύει ένας επισκέπτης ξενοδοχείου».

Την επόμενη ημέρα, φτάσαμε νωρίς το πρωί στο νησί για να διασταυρώσουμε και μόνοι μας τη φήμη που συνοδεύει το νησί του Ολύμπιου Θεού Ήλιου. Ήταν μια από τις πιο ζεστές και ηλιόλουστες ημέρες του φθινοπώρου, το οποίο δεν φάνηκε να έχει κάνει ακόμα την εμφάνιση του στο νησί. Πλήθος σκαφών στόλιζαν με μεγαλοπρέπεια τη μαρίνα χωρίς να κλέβουν όμως την παράσταση από τα καταγάλανα νερά της θάλασσας. Είχαμε χρόνο, λοιπόν, το πρωί να περιηγηθούμε κατά μήκος της έκθεσης και να ενημερωθούμε για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, να γευτούμε τοπικά εδέσματα και να συζητήσουμε με εταιρείες που συνεισφέρουν ενεργά στην ελληνική ναυτιλία, όπως η ΕΚΟ, η οποία έδωσε το «παρών» με το δικό της περίπτερο στηρίζοντας περήφανα τη διοργάνωση. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε το κύρος που προσδίδει στην εκδήλωση η παρουσία της ΕΚΟ, καθώς σφραγίζει με αυτόν τον τρόπο τη σύνδεσή της με τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting. Μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο ο εκπρόσωπος της EKO μας εξήγησε την εταιρική προσέγγιση ως προς τον θαλάσσιο τουρισμό και συμφωνήσαμε στο ότι θεσμοθετώντας και αναβαθμίζοντας σταδιακά το Aegean Yachting Festival, μπορεί πραγματικά ο θαλάσσιος τουρισμός να κερδίσει μεγαλύτερο έδαφος στην πίτα αυτή του οικονομικού καταμερισμού εσόδων του νησιού και γενικότερα της Δωδεκανήσου.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο κύριος Χριστόφορος Χαρίσης, διευθυντής της μαρίνας Ρόδου μας καλωσόρισε στο περίπτερο της εταιρείας και απάντησε με χαρά στις ερωτήσεις που είχαμε να του κάνουμε, στην προσπάθεια μας να κατανοήσουμε καλύτερα τον σκοπό του φεστιβάλ.

Αυτό είναι το τρίτο Aegean Yachting Festival που γίνεται στη Ρόδο και βλέπουμε ότι έχει αλλάξει το μέρος διεξαγωγής της εκδήλωσης αφού φιλοξενείται από την Νέα Μαρινα Ρόδου. Η αλλαγή αυτή πιστεύετε ότι αντιπροσωπεύει καλύτερα τον κόσμο στον οποίο απευθύνεται αυτή η εκδήλωση; 

Τα δυο πρώτα χρόνια είχε γίνει η εκδήλωση στον Μανδράκι, στο κεντρικό λιμάνι της πόλης της Ρόδου, φέτος λοιπόν μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στην Νέα Μαρίνα της Ρόδου. Η Νέα Μαρίνα λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, πάμε για την έβδομη πλήρη σεζόν. Θεωρώ ότι η μεγάλη πλειονότητα των επισκεπτών είναι ικανοποιημένη με το φετινό σημείο διεξαγωγής. Σίγουρα αντιπροσωπεύει τον κλάδο του yachting η λειτουργία της μαρίνας και πιο συγκεκριμένα κάποια υψηλά πρότυπα υπηρεσιών που προσφέρονται όσον αφορά την ασφάλεια του λιμενισμού αλλά και τις γενικότερες υπηρεσίες όπως η παροχή ρεύματος, νερού καθώς και άλλων αναγκών. Πιστεύω, λοιπόν, ότι είναι στην ταυτότητα μας να φιλοξενούμε τέτοιου είδους φεστιβάλ.

Βιώνοντας ήδη την επιτυχία του  τρίτου φεστιβάλ θαλάσσιου τουρισμού, θα ήθελα να μας πείτε πώς θα φανταζόσασταν εσείς το 4o, το 5o και γενικά το μέλλον αυτής της διοργάνωσης, θέτοντας παράλληλα και τους ανάλογους στόχους για το μέλλον. 

Εμείς πιστεύουμε στην καθιέρωση αυτού του φεστιβάλ και ελπίζουμε στον προσανατολισμό του ακόμα περισσότερο σε εταιρείες αυτού του κλάδου και όχι τόσο σε υποστηρικτικές. Θα ήθελα δηλαδή να δούμε εταιρείες που ναυλώνουν σκάφη, που παράγουν σκάφη, ναυπηγεία της Ευρώπης κτλ. Είναι ατέλειωτες οι επιχειρήσεις που μπορούν να εμπλακούν στο φεστιβάλ. Υπάρχει υποδομή και εμείς είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε μαζί με την εταιρεία που το διοργανώνει και γιατί όχι στο μέλλον με άλλες εταιρείες που επιθυμούν να προβούν σε παρόμοιες δράσεις και να προωθήσουν τον θαλάσσιο τουρισμό. Η Ροδος είναι ένα σημείο στην Ευρώπη που μπορεί να τραβήξει τουρίστες και επιχειρήσεις από πολλά μέρη του κόσμου, με την παρουσία του διεθνούς αεροδρομίου  το οποίο μπορεί να προσφέρει πτήσεις και ανταποκρίσεις όλο το χρόνο. Πιστεύω ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να εδραιώσουν την παρουσία τους σε μόνιμη βάση στη Ρόδο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι κάθε χρόνο αυξάνεται η παρουσία των εταιρειών που ασχολούνται με τις ναυλώσεις σκαφών στο νησί μας, φέρνοντας περισσότερα σκάφη προς εκμετάλλευση και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας που βοηθούν στην οικονομική ζωή του Αιγαίου γενικότερα.

Η ημέρα μας ολοκληρώθηκε με μια παραδοσιακή μουσικοχορευτική εκδήλωση με την συνοδεία λύρας και κιθάρας από τοπικούς καλλιτέχνες και νέους χορευτές.

Για μια ακόμα μέρα φάνηκε ότι ο καιρός ήταν με το μέρος μας, αφού η καλοκαιρία επέτρεπε  στους νεαρότερους παρευρισκόμενους να εκμεταλλευτούν το γήπεδο τένις και να παίξουν με θέα τη θάλασσα και στους μεγαλύτερους να απολαύσουν τόσο τον περίπατο στη μαρίνα και να απαθανατίσουν τόσο τα σκάφη όσο και τη συλλογή με αυτοκίνητα αντίκες που βρισκόταν στον χώρο του παρκινγκ.

Το βράδυ της Κυριακής, η μαρίνα γέμισε χρωματιστά φώτα και τραγούδι αφού ένα συγκρότημα και μια χορευτική ομάδα του νησιού εμπλούτισε την ατμόσφαιρα με διεθνείς μελωδίες και χορό.

Η εκδήλωση αυτή δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς τον απολογισμό από τον ίδιο τον διοργανωτή του Aegean Yachting Festival, τον κύριο Αναστάσιο Κωσταντάρο, ο οποίος μας είπε δύο λόγια σχετικά με τους στόχους του φεστιβάλ.

Συγχαρητήρια για την υπέροχη αυτή διοργάνωση του 3ου Aegean Yachting Festival, είναι κάθε χρόνο αισθητή η αναβάθμιση της εκδήλωσης. Θα ήθελα σας παρακαλώ να μας πείτε ποιος είναι ο στόχος αυτής της διοργάνωσης και αν νιώθετε ότι τον έχετε πετύχει; 

Ο στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε το κοινό τόσο της Ρόδου όσο και ολόκληρης της Δωδεκανήσου, ως προς την σημασία του θαλάσσιου τουρισμού. Ο τουρισμός ο οποίος δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα είναι κατά 90% θαλάσσιος, αφού ακόμα και ο παράκτιος είναι θαλάσσιος τουρισμός. Πρέπει να δούμε τι προοπτικές μας δίνει και που θα μας οδηγήσει στο μέλλον, γιατί κάποια στιγμή το τουριστικό προϊόν όπως έχει δομηθεί τώρα έχει αρχίσει να επιφέρει κορεσμό. Αυτός ο κορεσμός θα γίνει κάποια στιγμή αισθητός. Δεν χωράνε πλέον στο νησί άλλες κλίνες και βανάκια, οι υποδομές του αεροδρομίου δεν θα καταφέρουν να στηρίξουν τον όγκο τον επισκεπτών και να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.

Με κάθε σκάφος δουλεύουν χιλιάδες άλλες ειδικότητες. Οποιοσδήποτε έχει να κάνει και να συνεισφέρει στον τομέα αυτό, από έναν σχεδιαστή ταπετσαρίας μέχρι και πάροχο τοπικών προϊόντων επισιτισμού. Επίσης οι επισκέπτες που έρχονται μέσω του yachting ενισχύουν την τοπική οικονομία μέσα από τις εκδρομές στον προορισμό, επιλέγοντας εστιατόρια, μαγαζιά με souvenir, super market, καταστήματα ανταλλακτικών κ.α. Οποιαδήποτε επιχείρηση του νησιού μπορεί να επικοινωνήσει με την μαρίνα και τα ναυλομεσιτικά γραφεία για να ενημερωθεί για τις υπηρεσίες της και να δηλώσει ενδιαφέρον συνεργασίας. Το φεστιβάλ αυτό λοιπόν αποσκοπεί στην ενημέρωση όλων αυτών των θετικών στοιχείων που έχει να προσφέρει ο θαλάσσιος τουρισμός.

Σκοπεύετε μελλοντικά να προβείτε σε άλλες προωθητικές ενέργειες όπως αυτό το φεστιβάλ θαλάσσιου τουρισμού, ίσως σε κάποια άλλη περιοχή και χρονική περίοδο;

Ήδη φέτος έγινε το πρώτο πανελλήνιο συνέδριο yachting, σε συνεργασία της εταιρείας μας με την Trinity Events στην Αθήνα. Αν αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε εν έτει 2022, μοιάζει απίθανο ότι αυτό ήταν το πρώτο πανελλήνιο συνέδριο yachting. Ο θαλάσσιος τουρισμός βρίσκεται δυστυχώς σε πολύ νηπιακό στάδιο. Αυτό έχει να κάνει με την έλλειψη συσπείρωσης που υπήρχε μέχρι τώρα, υποδομών αλλά και με κόντρες που υπήρχαν μεταξύ σωματείων. Στο συνέδριο αυτό παρευρέθηκαν 300 επαγγελματίες. Του χρόνου 17 με 18 Φεβρουαρίου θα επαναληφθεί στην Αθήνα και θα γίνεται και υβριδικά πλέον. Επίσης, κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχουμε κάνει μια συνεργασία με τα ΚΕΚ Γεννηματάς παρουσιάζοντας δυο κύκλους σπουδών, έναν αποκλειστικά για το yachting και έναν για τον θαλάσσιο τουρισμό. Τέλος, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου κάναμε μια δράση στην Λερο και μαζεύουμε επαγγελματίες και ενδιαφερόμενους για τον θαλάσσιο τουρισμό για να τους δώσουμε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές ενασχόλησης με αυτόν. Έτσι έχουμε σήμερα μαζί μας τον Δήμο Λερου, αντιλαμβανόμενοι την σημασία παρουσίασης των προορισμών μας ως προορισμοί σκαφών. Είναι λοιπόν αρκετά συμβουλευτικός και ενημερωτικός ο ρόλος της εταιρείας και της διοργάνωσης αυτής.

Εμείς απολαύσαμε το μαγευτικό αυτό τριήμερο στο νησί της Ρόδου και ανυπομονούμε να σαλπάρουμε πίσω στην πρωτεύουσα με έναν άλλον αέρα!