Ανοιξιάτικες εξορμήσεις…στην Αθήνα

 

Η Άνοιξη έφτασε εμπρός βήμα ταχύ να την προϋπαντήσουμε…στην Αθήνα.

Η πρωτεύουσα μπορεί να γίνει ο απόλυτος προορισμός για τις κυριακάτικες εξορμήσεις μας, για αναζωογόνηση μέσα στη φύση, διαδρομές στην άγνωστη ιστορία της πόλης και να εξάψει τη φαντασία μας με τα “κρυμμένα” μυστικά της.

Λίμνη Μπελέτσι

Στους πρόποδες της Πάρνηθας, βρίσκεται ένας μικρός υδροβιότοπος, μόλις 30 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Μία τεχνητή λίμνη, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 και αποτελεί σήμερα ένα ειδυλλιακό υδάτινο τοπίο που φιλοξενεί αποδημητικά πουλιά καθώς και πάπιες, κύκνους, νεροχελώνες, κυπρίνους και χέλια.

Για ανοιξιάτικο πικνίκ δίπλα στη λίμνη και πεζοπορία σε μία από τις διαδρομές που οδηγούν ψηλά στην Πάρνηθα και στη μοναδική εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

 

Σπήλαιο Κουτούκι

Εκεί ψηλά στον Υμηττό, στην ανατολική του πλευρά, για να είμαστε ακριβείς, και σε μόλις 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό σπήλαιο της Αττικής, ηλικίας 2 εκ. ετών.

Στο Σπήλαιο της Παιανίας – “Κουτούκι”, θαυμάζουμε τους πανέμορφους σταλακτίτες και σταλαγμίτες που η ίδια η φύση έχει σμιλέψει ως άλλος διακεκριμένος γλύπτης.

Η “ολυμπιακή δάδα”, το “άγαλμα της ελευθερίας”, ο “Πύργος της Πίζας” αλλά κι ένας “δράκος” και ένα “ελεφαντάκι” είναι μερικά από τα εντυπωσιακά “εκθέματα”.

 

Μουσείο ιστορίας πανεπιστημίου Αθηνών

Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, ένα μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών ανοίγει τις πύλες του για το κοινό. Εκεί, στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης, κάτω από το επιβλητικό μνημείο, οι Έλληνες, από το 1837, σπούδαζαν Νομική, Ιατρική, Θεολογία και Φιλοσοφική, στο πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας και των Βαλκανίων.

Στεγάζεται εκεί που ξεκίνησε τη λειτουργία του, στην οδό Θόλου 5 στην Πλάκα, σε ένα ιστορικό κτίριο με καταπληκτική θέα στον Ιερό Βράχο.

 

Καταρράκτης στο Ντράφι

Ο χαρακτηρισμός “όαση δροσιάς” ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το ονειρεμένο τοπίο, μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Κατηφορίζοντας τη λεωφόρο Αχαιών στην Πεντέλη, δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας το θέαμα που θα αντικρίσετε. Ένας – ενίοτε δύο – μικροί καταρράκτες δημιουργούν μία φυσική λίμνη σε ένα καταπράσινο τοπίο, κατάλληλη για κολύμπι τις ζεστές ημέρες της Άνοιξης και ένας ιδανικός τόπος  για πικνίκ ή για βόλτα με τα παιδιά στη φύση.

 

 

Αγία Φωτεινή Ιλισού

Κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ακριβώς δίπλα στην κοίτη του άλλοτε ιερού ποταμού των αρχαίων, Ιλισού, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής.

Το ειδυλλιακό τοπίο που ξετυλίγεται γύρω της, προσελκύει πολλά νέα ζευγάρια που θέλουν να ενώσουν τις ζωές τους με τα “δεσμά του γάμου”. Όμως, κατ’ άλλους κρύβει και “υπόγεια μυστικά”.

Λέγεται ότι κάτω από το ναό περνάει η υπόγεια στοά του Ιλισού και υπάρχει μία παλιά τρίτοξη γέφυρα από την εποχή του Όθωνα, όπου φημολογείται, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, ότι ήταν η είσοδος των υπόγειων στοών που έφθαναν μέχρι το Φάληρο.

Αυτό που βέβαια μπορείτε να επισκεφθείτε είναι η αναστηλωμένη εκκλησία με το ξυλόγλυπτο τέμπλο – αντίγραφο του Αγίου Νεκταρίου της Αίγινας και να περιηγηθείτε στη γύρω περιοχή που “βρίθει” από αρχαία μνημεία.