Από το Μονοδένδρι στον Βίκο _ Ανοιξιάτικη Περιπέτεια στα Μονοπάτια της Ηπειρώτικης Φύσης

Καθώς τα χιόνια στις κορυφές της Τύμφης αρχίζουν να λιώνουν, αργοκυλούν να ενωθούν με τα μεγάλα και μικρά ποταμάκια σχηματίζοντας ρυάκια, αλλάζοντας το λευκό φόντο σε πράσινο. Εκεί στην ηρεμία του αλπικού τοπίου οι ήχοι του νερού και της ανοιξιάτικης φύσης που ξυπνά, σχηματίζουν μελωδίες που σας καλούν σε ένα ταξίδι ανακάλυψης και περιπέτειας.

 

Ξεκινήστε από την πέτρινη ομορφιά του Μονοδενδρίου, που απλώνεται στο “χείλος” του φαραγγιού του Βίκου. Περιπλανηθείτε στα γραφικά καλντερίμια της. Επισκεφθείτε τη Ριζάρειο χειροτεχνική σχολή που για χρόνια εκπαιδεύει τα κορίτσια της περιοχής στην υφαντική και την ταπητουργία. Κάντε μια στάση στην πλατεία του χωριού για να γευτείτε μία παραδοσιακή αλευρόπιτα κάτω από τον πλάτανο με την πλούσια σκιά του, πριν πάρετε τον δρόμο προς τη Μονή της Αγίας Παρασκευής με τη μαγευτική θέα στο φαράγγι.

 

 

Θεόρατοι βράχοι με καταπράσινες πλαγιές και τον ποταμό Βοϊδόματη να διασχίζει τη βαθύτερη χαράδρα στον κόσμο. Τα διάφανα νερά του ποταμού αντανακλούν το πλούσιο πυκνό πράσινο χρώμα των δέντρων δημιουργώντας ένα παραμυθένιο φόντο για τα instagram reels σας. Περάστε το πέτρινο δάσος για να βρεθείτε στη θέση Οξυά, άλλο ένα σημείο με υπέροχη θέα στο φαράγγι.

Αν σας αρέσει η πεζοπορία, ετοιμάστε ένα σακίδιο με τα απαραίτητα, πάρτε τα μπατόν σας και ακολουθήστε το μονοπάτι παράλληλα με τον ποταμό που μετά από ώρες οδηγεί στο χωριό Βίκος. Εκεί στις πηγές του Βοϊδομάτη ανεβείτε με την παρέα σας σε μία φουσκωτή βαρκούλα για μια ξεχωριστή εμπειρία ράφτινγκ στα πεντακάθαρα νερά του.

 

Αφεθείτε στη μαγευτική ομορφιά του Βίκου και εξερευνήστε τις γύρω περιοχές, περνώντας από πέτρινα τοξωτά γεφύρια μοναδικής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής και εκκλησάκια που αντέχουν στον χρόνο, μαρτυρώντας ιστορίες παλιές. Ανακαλύψτε τα μυστικά των χωριών, τις παραδόσεις που κρατούν ζωντανό τον πολιτισμό τους και στην ηρεμία που σας προσφέρει η φύση.