Διαδρομές σε επίγειους παραδείσους.

 

 “Ανοίξτε” βήμα για Περαχώρα -Λίμνη Βουλιαγμένη – Ηραίο

 

Στα “πόδια” των Γερανείων Ορέων, μόλις 15 χλμ από το ιαματικό Λουτράκι, βρίσκεται ένας επίγειος παράδεισος, λουσμένος στο γαλάζιο, στο πράσινο και με το κίτρινο του ήλιου να αντανακλά στα αρχαία μάρμαρα. Φορέστε μποτάκια πεζοπορίας, πάρτε τα μπατόν σας και φυσικά ένα σακίδιο με τα απαραίτητα, όπως νερό και σνακ.

 

Ακολουθήστε τα σηματοδοτημένα μονοπάτια που οδηγούν μέσα από πυκνό πευκόδασος, με μυρωδιές από μέντα και θυμάρι, σε μια μαγευτική λιμνοθάλασσα. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, ο ναός που οι Κορίνθιοι λάτρευαν κάθε χρόνο την Ήρα και επάνω σε έναν ψηλό βράχο ο φάρος Μελαγκάβι να φωτίζει τον δρόμο για τους ναυτικούς. Έτοιμοι; Ξεκινάμε!

 

Περαχώρα 

Πολλές διαδρομές πεζοπορίας ξεκινούν κατευθείαν από τη Λίμνη Βουλιαγμένη, αλλά αν θέλετε να κάνετε λίγα παραπάνω βήματα, η Περαχώρα αποτελεί το κύριο σημείο συνάντησης. Απέχει περίπου 6 χλμ από τη Λίμνη, μέσα από ένα κατάφυτο μονοπάτι, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και με όμορφη θέα στον Κορινθιακό κόλπο. Ακολουθώντας την μπλε σηματοδότηση του μονοπατιού, θα βρεθείτε μετά από μία περίπου ώρα, στο ήρεμο και ονειρικό τοπίο της λιμνοθάλασσας.

 

Λίμνη Ηραίου ή Βουλιαγμένη

Ένα στενό άνοιγμα συνδέει τη Λίμνη Ηραίου ή Βουλιαγμένη, όπως είναι πιο γνωστή με τη θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου. Έτσι το νερό της είναι αλμυρό και δεν μένει στάσιμο, ιδανικό για κολύμπι τις ζεστές ημέρες της Άνοιξης. Τυρκουάζ κρυστάλλινα νερά, χρυσοκίτρινη αμμουδιά, καταπράσινες βραχώδεις πλαγιές και διάσπαρτες ψαροταβέρνες για καλό φαγητό.

 

Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου

Από τα δεξιά της λίμνης συνεχίστε για τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου. Εδώ η σηματοδότηση αλλάζει και από μπλε γίνεται πράσινη. Σε τρία χιλιόμετρα θα βρεθείτε στον αρχαιολογικό χώρο Ηραίου, πλάι στα κύματα. Εδώ οι Κορίνθιοι, μια φορά τον χρόνο έρχονταν με καράβια για να τιμήσουν τη θεά Ήρα Ακραία ή Λιμενία, όπως την αποκαλούσαν. Τα νερά είναι βαθιά και μπορείτε να διακρίνετε στο βυθό τα ερείπια του αρχαίου λιμανιού. Δεν είναι όμως τα μόνα που θα δείτε εκεί. Εκκλησάκια να στέκουν στις κορυφές βράχων και το αρχαίο υδραγωγείο, που την κατασκευή του θα ζήλευαν ακόμη και σύγχρονοι μηχανικοί.

 

Φάρος Μελαγκάβι

 Ακολουθήστε το μονοπάτι από τον αρχαιολογικό χώρο της Ήρας για να βρεθείτε μετά από πέντε λεπτά περπάτημα στον βράχο του ακρωτηρίου με έναν από τους μεγαλύτερους Φάρους του Κορινθιακού κόλπου να στέκουν επάνω του. Εκεί μείνετε μέχρι αργά το απόγευμα για να απολαύσετε το μοναδικό λιόγερμα, γεμάτο πορτοκαλιές και χρυσαφιές ανταύγιες να απλώνονται στη μακρόστενη θάλασσα του Κορινθιακού με φόντο τις ψαρόβαρκες που αρχίζουν δειλά – δειλά να ανάβουν τα φώτα τους από το απέναντι Βραχάτι.