Ελευθερία (Ρίτα) Μωραϊτάκη-Πικρού : “Κανείς δεν πρέπει να πορεύεται μόνος του”

Συνέντευξη κας Eλευθερίας (Ρίτας) Μωραϊτάκη – Πικρού στο grtraveller

 

«Στην Περιφέρεια χρειαζόμαστε ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι στέκονται στο πλευρό των συμπολιτών τους. Αυτούς που υπηρετούν και όχι αυτούς που ψάχνουν υπηρέτες».

 

Με αίσθημα προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και με γνώμονα την πίστη ότι όλοι πρέπει να έχουν ευκαιρίες, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΚΑΠΤΥ Α.Ε, κα Ελευθερία (Ρίτα) Μωραϊτάκη – Πικρού, έχοντας ήδη διαγράψει μία επιτυχημένη πορεία σε θέσεις ευθύνης, μιλά στο grtraveller για την ίδια και για την απόφασή της να είναι για πρώτη φορά υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στην Αττική με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά. 

 

 

 

 

 

κα. Μωραϊτάκη, είστε για πρώτη φορά υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στην Αττική με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη της Νέας Δημοκρατίας, κ.Νίκο Χαρδαλιά. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.  

 

Είμαι η Ελευθερία (Ρίτα) Μωραϊτάκη-Πικρού και μεγάλωσα σ’ ένα σπίτι που οι αξίες της αγάπης και της προσφοράς στον συνάνθρωπο, ήταν στην καθημερινότητά μας. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, με παππού ναύαρχο, τον Κρητικό Ναύαρχο του Πολεμικού Ναυτικού Γιακουμάκη και μια οικογένεια που η «σκούφια» της κρατάει από την πρωτεύουσα, ήδη από την πολιορκία της Ακρόπολης κατά των Τούρκων. Είμαι παντρεμένη με τον πρώην Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αλέξανδρο Μωραϊτάκη, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βύρωνα και Παγκράτι και μαζί έχουμε δύο παιδιά. 

 

Από το κέντρο της Αθήνας, βρεθήκατε στη Βοστόνη. Μιλήστε μας λίγο για αυτό και για τα επαγγελματικά σας βήματα. 

 

Ξεκίνησα, όπως πολλοί από εμάς, πιστεύοντας πως οι σπουδές είναι ο καλύτερος τρόπος για να χτίσεις μια καλύτερη ζωή. Έτσι, σπούδασα στο Boston College (BSc) και εκεί στη Βοστώνη ολοκλήρωσα και τις μεταπτυχιακές σπουδές μου (Masters) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Boston University 

Στη συνέχεια, έχοντας εμπειρία στα Διεθνή Χρηματοοικονομικά, πιστοποιήθηκα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως Χρηματιστηριακή Εκπρόσωπος & Σύμβουλος Επενδύσεων. Έκτοτε ανέλαβα θέσεις ευθύνης σε μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.  

 

Σήμερα διαγράφετε μία πολύ επιτυχημένη πορεία από τη θέση της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου στο ΕΚΑΠΤΥ Α.Ε. Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να έχει μία τέτοια θέση ευθύνης;  

 

Πράγματι, τα τελευταία τρία χρόνια είμαι Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος στο Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και της Τεχνολογίας στην Υγεία, ενός φορέα που έχει ως αντικείμενο την πιστοποίηση ολοκληρωμένων συστημάτων ποιότητας αλλά και τον ποιοτικό έλεγχο επιμέρους ιατροτεχνολογικών προϊόντων.  

 

 

 

Και νοιώθω πραγματικά υπερήφανη για το έργο μου εκεί, καθώς όταν ανέλαβα ήταν ένας φορέας «μη βιώσιμος» κατά την εκτίμηση των ορκωτών λογιστών και σήμερα όχι μόνο είναι κερδοφόρος, αλλά έχει καταφέρει με τη σωστή οργάνωση και στοχοθεσία, με την ομαδικότητα και το πνεύμα συνεργασίας να γίνει ένας φορέας που προσφέρει υπηρεσίες και σε πελάτες του εξωτερικού, τιμώντας το όνομα της Ελλάδας.  

Από εκεί και πέρα, για να είμαι απολύτως ειλικρινής, θεωρώ ότι οι θέσεις ευθύνης δεν χωρίζονται σε «γυναικείες» και «ανδρικές». Έχουν να κάνουν με την προσωπικότητα, τα εφόδια και την προσήλωση του καθενός στον στόχο του. Αλλά και τη συμπαράσταση, θεωρώ, που βρίσκει κανείς από το σπίτι του, είτε πρόκειται για άνδρα, είτε για γυναίκα. Έχω υπάρξει πολύ τυχερή ως προς αυτό.  

 

Καταλαβαίνω, πως όταν μιλάτε για τον φορέα στον οποίο προΐσταστε μιλάτε με συγκίνηση. Γιατί;  

 

Γιατί το ΕΚΤΑΠΥ έχει αναλάβει μια σπουδαία εθνική αποστολή: Είναι ο μόνος ελληνικός αδειοδοτημένος φορέας για την αξιολόγηση και πιστοποίηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων, σύμφωνα με όσα απαιτεί η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, προκειμένου αυτά να διακινούνται ελεύθερα σε κλινικές, νοσοκομεία, ιατρεία, φαρμακεία, καταστήματα ιατρικών ειδών κλπ.  

Στην Ευρώπη υπάρχουν 51 φορείς με το ίδιο αντικείμενο εργασιών και η δική μας δουλειά είναι να αποδεικνύουμε καθημερινά, ότι η ελληνική τεχνογνωσία στο αντικείμενο αυτό στέκεται σ’ αυτό τον άτυπο «ανταγωνισμό». Νιώθω υπερήφανη, γιατί όχι απλά στεκόμαστε στον ανταγωνισμό αυτό, αλλά ηγούμαστε κιόλας.  

 

Όμως, αν και τεχνοκράτισσα είστε γνωστή στην Αθήνα για το εθελοντικό σας έργο. Πόση σημασία έχει ο εθελοντισμός και η κοινωφελής εργασία στη ζωή σας;  

 

Είναι το κέντρο ισορροπίας μου. Η προσφορά στον συνάνθρωπο, η πίστη ότι όλοι έχουν δικαίωμα στις ευκαιρίες και η γνώση ότι δεν έχουν σταθεί όλοι οι άνθρωποι τυχεροί και άρα πρέπει κάτι να κάνουμε γι’ αυτό, είναι για εμένα ο λόγος για να προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. 

 

 

Έτσι, όλα αυτά τα χρόνια έχω βρεθεί σε πολλούς Συλλόγους, πάντα ενεργά και πάντα σηκώνοντας μανίκια. Υπήρξα Πρόεδρος της Νεολαίας του Συλλόγου Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ» και είμαι ενεργό μέλος στους συλλόγους όπως η «ΕΛΠΙΔΑ» Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, στο Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ», στο «Make a wish», μέλος του Λυκείου Ελληνίδων καθώς και του Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων του Κολεγίου Ψυχικού που έχω υπάρξει και Πρόεδρος. Επίσης, είμαι ενεργό εθελοντικό μέλος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και μέλος του Ομίλου Φίλων Ελληνικής Αστυνομίας Δυτικής Αττικής. 

 

Και τώρα είστε έτοιμη για το επόμενο βήμα. Πώς προέκυψε η απόφασή σας να είστε υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στην Αττική στον Κεντρικό Τομέα;  

 

 

Όλα τα χρόνια της επαγγελματικής και εθελοντικής μου διαδρομής, στήριζα πάντα τους ανθρώπους και τις ιδέες που έχουν στο επίκεντρό τους την προσπάθεια για έναν κόσμο καλύτερο, δικαιότερο και με περισσότερη αξιοπρέπεια για όλους. Το 2006 εκλέχτηκα στον Δήμο Αθηναίων διαμερισματική σύμβουλος, όπου ανέλαβα Πρόεδρος του Α’ Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων καθώς και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. 

 

 

Έτσι αισθάνθηκα πολύ χαρά, όταν λίγους μήνες πριν ο νυν Περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, είδε στο πρόσωπό μου έναν άνθρωπο της προσφοράς και μου πρότεινε να είμαι υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα της Αττικής. Και αισθάνθηκα ακόμη περισσότερο τιμή γι’ αυτή την αναγνώριση στο πρόσωπό μου, όταν και ο Νίκος Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε με το προσωπικό του τηλεφώνημα την υποψηφιότητά μου, δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι οι προσωπικές μου αξίες μπορούν να βρουν ένα συλλογικό έδαφος.  

Τώρα, λοιπόν, είμαι εδώ έτοιμη και αποφασισμένη να δώσω τον καλό τον αγώνα για να βρουν η Αθήνα, ο Βύρωνας, το Γαλάτσι, η Δάφνη και ο Υμηττός, ο Ζωγράφου, η Ηλιούπολη, η Καισαριανή, η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα, μία δική τους φωνή μέσα στην Περιφέρεια.  

Όσοι με ξέρουν, ξέρουν ότι μπορώ να είμαι στήριγμα σε όποιον έχει ανάγκη.  

 

 

Η Ελευθερία (Ρίτα) Μωραϊτάκη- Πικρού με δύο λόγια 

Η Ελευθερία (Ρίτα) Μωραϊτάκη –  Πικρού είναι πιστοποιημένη Επενδυτική Σύμβουλος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και έχει διατελέσει σε θέσεις ευθύνης μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Σήμερα, είναι Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΚΑΠΤΥ Α.Ε., του φορέα πιστοποίησης υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα. Με σπουδές στη Σχολή Μωραΐτη, συνέχισε την ακαδημαϊκή της πορεία στο Boston College  και πήρε Masters από το Boston University. Είναι παντρεμένη με τον πρ. Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αλέξανδρο Μωραϊτάκη, και μαζί έχουν δύο παιδιά. Με την πεποίθηση ότι κανείς δεν πρέπει να πορεύεται μόνος του, η Ρίτα Μωραϊτάκη έχει έντονη εθελοντική και κοινωφελή παρουσία, όντας ενεργό μέλος των Συλλόγων «Ελπίδα», «Καλλιπάτειρα», «Κάνε μια Ευχή», ΕΕΣ, Φίλων Ελληνικής Αστυνομίας κ.λπ. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπήρξε διαμερισματική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Σήμερα, είναι για πρώτη φορά υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στην Αττική στον Κεντρικό Τομέα.