ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΓΚΥΩΝ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ

 

Βασιλική Χατζηραφαήλ

Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος,

Ρομποτική,

Λαπαροσκοπική Χειρουργική

www.hatzirafail.gr

 

 

 

Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή της γυναίκας και απαιτεί μεγάλη προσοχή ώστε μητέρα και έμβρυο να είναι σε καλή κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της. Η έγκυος είναι πιο ευάλωτη σε λοιμώξεις καθώς έχει  χαμηλότερο ανοσοποιητικό. Για το λόγο αυτόν, όπως προστατεύουμε τις εγκύους από όλες τις ιώσεις και τους ιούς έτσι πρέπει να τις προστατέψουμε και από τον COVID-19.

 

“Οι έγκυες που νοσούν από COVID-19

έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής

 σε μονάδα εντατικής θεραπείας”

 

Έχει αποδεδειχθεί ότι οι έγκυες γυναίκες είναι πιο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 σε σύγκριση με τις μη έγκυες γυναίκες, ειδικά αν συνυπάρχουν και άλλες παθήσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, παχυσαρκία κ.τ.λ. Οι έγκυες που νοσούν από COVID-19 έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας, αυξημένη πιθανότητα προεκλαμψίας και θρόμβωσης, αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού καθώς και πιο βαριά συμπτώματα σε σχέση με μια γυναίκα που δεν εγκυμονεί.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, πολλοί διεθνείς οργανισμοί (CDC, ISIDOG, ACOG, RCOG), η Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνουν τα εξής:

 

  • Να εμβολιάζονται, έναντι του Covid-19, όλες οι έγκυες γυναίκες σε οποιοδήποτε τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

  • Όλες οι μητέρες που θηλάζουν πρέπει να εμβολιαστούν καθώς ο θηλασμός δεν αποτελεί αντένδειξη για τον εμβολιασμό της μητέρας και ενδέχεται να περνούν αντισώματα και στο νεογνό.

  • Να εμβολιάζονται και οι γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, ή να προβούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, αφού το εμβόλιο δεν φαίνεται να επιδρά αρνητικά στην έκβαση της κύησης ή στη γονιμότητα.

  • Το εμβόλιο έναντι του Covid-19 μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα και με τα υπόλοιπα εμβόλια που γίνονται κατά τη διάρκεια της κύησης π.χ. το εμβόλιο της γρίπης.

Ποια εμβόλια συστήνονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τα δεδομένα που έχουμε για τη χρήση του εμβολίου στις εγκύους είναι από μελέτες που έχουν γίνει σε περισσότερες από 200.000 περιπτώσεις εγκύων. Τα εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν στις μελέτες περιείχαν m-RNA του ιού (Pfizer, Moderna) και είναι αυτά που προτείνονται.

 

Υπάρχουν παρενέργειες από τα εμβόλια για την COVID-19;

Όλα τα εμβόλια μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες, από πολύ ήπιες έως πολύ σοβαρές. Ευτυχώς, εκείνες που αφορούν στα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι συνήθως ήπιες και διαρκούν λίγο. Συχνότερα εμφανίζονται μία με δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό και αφορούν πόνο ή ερεθισμό στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και ρίγος, μερικές φορές με πυρετό. Αν χρειαστεί, μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη για την αντιμετώπισή τους. Σοβαρές παρενέργειες στις έγκυες και στις θηλάζουσες μητέρες μπορεί να συμβούν σε πολύ μικρό ποσοστό και είναι ίδιες όπως και στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν ακόμα μελέτες για μακροχρόνιες παρενέργειες των εμβολίων στις έγκυες, ούτε σε μη έγκυες γυναίκες, γιατί είναι μικρό το χρονικό διάστημα που κυκλοφορούν τα εμβόλια κατά του COVID-19.