ΑΚΜΗ, ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

 

Μαρία Πολίτου
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Επιμελήτρια Α, 1η Πανεπιστημιακή κλινική Δερματικών και Αφροδισίων νοσημάτων ΕΚΠΑ,   Νοσοκομείο « Α. Συγγρός»

 

 

 

ΑΚΜΗ, ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Η ακμή είναι μια συνήθης πάθηση του δέρματος με έντονες ψυχοκοινωνικές επιδράσεις. Ενώ στο παρελθόν χαρακτηριζόταν «ως νόσος της εφηβείας», σύγχρονες επιδημιολογικές μελέτες καταγράφουν ότι το 50,9% των γυναικών και το 42,5% των ανδρών θα υποφέρει από ακμή έως την ηλικία των 30 ετών, ενώ η ακμή θα επιμείνει και πέραν της ηλικίας των 40 ετών στο 26,3% των γυναικών και στο 12% των ανδρών.

Εκδηλώνεται σε περιοχές του δέρματος πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες, όπως το πρόσωπο, η πλάτη, οι ώμοι και το στέρνο. Η κληρονομικότητα, ορμονικές διαταραχές, περιβαλλοντικοί παράγοντες καθώς και ψυχοσωματικές και στρεσογόνες επιδράσεις αποτελούν σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης της ακμής. Κλινικά χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση σμηγματόρροιας, ανοιχτών και κλειστών φαγεσώρων (μαύρα και λευκά  στίγματα), βλατίδων, φλυκταινιδίων (σπυράκια με πύον), κύστεων, οζιδίων καθώς και ενοχλητικών ουλών.

Στόχος της θεραπείας της ακμής είναι η εξαφάνιση των αντιαισθητικών βλαβών αλλά και η πρόληψη και επιδιόρθωση των σημαδιών και των ουλών. Για το σκοπό αυτόν, ανάλογα με τη βαρύτητα της ακμής, εφαρμόζονται πρωτοποριακές μέθοδοι με τη χορήγηση ή όχι φαρμακευτικής αγωγής. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η εφαρμογή τοπικών σκευασμάτων, η χορήγηση από του στόματος θεραπειών (ειδικών αντιβιοτικών και ισοτρετινοΐνης), η εφαρμογή ειδικών χημικών peelings, δερμοαπόξεσης, εξελιγμένων  LASERS, φωτοθεραπείας ή και φωτοδυναμικής θεραπείας. Σε περίπτωση ορμονικού ή άλλου υπόβαθρου της ακμής, αυτό θα πρέπει να εντοπιστεί και να αντιμετωπισθεί.

Σήμερα, η θεραπεία της ακμής αποτελεί υπόθεση ρουτίνας στα χέρια του δερματολόγου, ο οποίος αφού διαγνώσει το είδος, το αίτιο και τη βαρύτητα της, θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο, αποτελεσματικό και ασφαλές πρωτόκολλο θεραπείας. Διότι όλοι έχουμε το δικαίωμα στο καθαρό, απαλλαγμένο από την αντιαισθητική ακμή, αψεγάδιαστο δέρμα.