Η ΑΜΟΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Συνέντευξη του Δημάρχου Αμοργού, κ. Λευτέρη Καραΐσκου στο grtraveller

 

Νησί του απέραντου γαλάζιου, με απαράμιλλη ομορφιά και πλούσια παράδοση.

Ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Λευτέρης Καραΐσκος αναλύει στο grtraveller γιατί η Αμοργός είναι τόπος για να ζεις!

 

Κύριε Δήμαρχε, η  Αμοργός συγκαταλέγεται στα “covid-free”νησιά. Πώς καταφέρατε να προφυλάξετε το νησί σας;

 Όντως το καταφέραμε και παραμένουμε covid free, ακόμα και ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας. Από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Αμοργού μέσα από την Πολιτική του Προστασία και σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας, το Προσωπικό του Λιμενικού και του Αστυνομικού Σταθμού, το προσωπικό του Δήμου και εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο νησί ανέλαβε πρωτοβουλία για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων στη σωστή τήρηση των μέτρων. Παράλληλα, προέβη στην προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού, μέσω και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στην τήρηση των μέτρων, στη μείωση των μετακινήσεων και στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων για την επανεκκίνηση της οικονομίας όποτε αυτό ήταν δυνατό, όπως το περασμένο καλοκαίρι. Θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω όλους του συμπολίτες μου για την υποδειγματική στάση και συμπεριφορά τους. Στερηθήκαμε πολλές χαρές της ζωής μας όλο αυτό το διάστημα. Από την επαφή με τους δικούς μας ανθρώπους, τα κλειστά σχολεία μας, τις εκκλησιές μας, μέχρι την έκφραση του πολιτισμού και της παράδοσης μας, λόγω της απαγόρευσης των πανηγυριών μας. Παράλληλα οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθούν ακόμη. Βγήκαμε όμως νικητές και ελπίζουμε ότι σύντομα, αισιόδοξοι και υγιείς θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω και θα υποδεχτούμε τους χιλιάδες φίλους του νησιού.

 

 

Είναι η Αμοργός ασφαλής τουριστικός προορισμός;

 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταφέραμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, φορείς και πολύτιμους συμπαραστάτες να θωρακίσουμε υγειονομικά το νησί μας και συνεχίζουμε την ενίσχυση και αναβάθμιση των παροχών, πρωτοβάθμιας υγείας και μέσω εξοπλισμού και με την εκπαίδευση του προσωπικού. Επιπλέον, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του νησιού έχουν τη γνώση για να λειτουργήσουν υπεύθυνα κατά την επανεκκίνηση της οικονομίας ώστε να προστατευτεί και η δημόσια υγεία! Η Αμοργός είναι ένας ασφαλής και ελκυστικός τουριστικός προορισμός, ιδανικός προορισμός θα έλεγα για όσους θέλουν να αποφύγουν το μαζικό τουρισμό και επιλέγουν χαλάρωση και ιδιωτικότητα στις διακοπές τους. Ελπίζω σύντομα να είμαστε covid free νησί λόγω και του εμβολιασμού.

 

‘ Στερηθήκαμε πολλές χαρές της ζωής μας όλο αυτό το διάστημα. […] Βγήκαμε όμως νικητές και ελπίζουμε ότι σύντομα, αισιόδοξοι και υγιείς θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω και θα υποδεχτούμε τους χιλιάδες φίλους του νησιού ‘ 

 

 

 

 

Η Αμοργός συμμετέχει στους εορτασμούς για τα την Επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821;

Είναι μεγάλη τιμή για την Αμοργό η συμμετοχή μας στην Εορταστικές εκδηλώσεις «Ελλάδα 2021». Στη Χώρα Αμοργού λειτούργησε ένα από τα πρώτα σχολεία της ελεύθερης Ελλάδας.  Στο συγκεκριμένο χώρο θα στεγάσουμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του νησιού. Το Αλληλοδιδακτικό Γυμνάσιο Αμοργού με δωρεά της Ιεράς Μονή Χοζοβιωτίσσης, η συμβολή του κλήρου στην ανάταση του Γένους, ο διαχρονικός αγώνας για την παιδεία και την εκπαίδευση της νεολαίας του νησιού και οι Αμοργιανοί ήρωες του Αγώνα θα παρουσιαστούν και θα τιμηθούν σε μια σειρά εκδηλώσεων που θα αφήσουν ιστορικό αποτύπωμα για τις νεότερες γενιές.

 

 

Πρόσφατα ο Δήμος Αμοργού βραβεύτηκε στα Best City Awards 2020. Αποτελεί μια επιβράβευση του έργου σας;

Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση και εύχομαι να είναι η πρώτη από πολλές για το Δήμο μας. Πρόκειται για τη «Διαμόρφωση ανάπλαση πλατείας Όρμου Αιγιάλης», ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Λιμενικό Ταμείο Αμοργού. Είναι η επιβράβευση της προσπάθειας μας για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας αλλά και της πολιτικής μας να αναδείξουμε την παραδοσιακή αμοργιανή αρχιτεκτονική μέσα και από την αναβάθμιση της αισθητικής εμφάνισης των οικισμών, όπου αυτό απαιτείται.  Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζουμε πολλές αναπλάσεις δημοτικών χώρων και την αποκατάσταση – αξιοποίηση εμβληματικών δημοτικών κτηρίων.

 

‘  Στη Χώρα Αμοργού λειτούργησε ένα από τα πρώτα σχολεία της ελεύθερης Ελλάδας

 Στο συγκεκριμένο χώρο θα στεγάσουμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του νησιού  ‘

 

Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την τουριστική προβολή της Αμοργού για το «αινιγματικό» καλοκαίρι του 2021;

Έχουμε κάνει μια δυναμική προβολή εκμεταλλευόμενοι και το γεγονός ότι το νησί μας έχει ανταποκριθεί πολύ καλά στη διαχείριση της πανδημίας και ευελπιστούμε η πορεία του εμβολιασμού να δώσει έναν «αέρα ελευθερίας» στους επισκέπτες και να μπει η Αμοργός στο επίκεντρο των επιλογών τους.

Συμμετέχουμε σε πολλές διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, έχουμε δυναμική παρουσία σε όλα τα ΜΜΕ, εγχώρια και διεθνή, ενώ έχουμε εκπονήσει και Σχέδιο Τουριστικής Προβολής.

Είναι ξεκάθαρο πως η ποιοτική, οικονομική ανάπτυξη της Αμοργού περνά μέσα από τον τουρισμό.

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της νέας τουριστικής περιόδου.

  ‘   …η απλότητα και αυθεντικότητα στο περιβάλλον, τα γραφικά χωριά της, οι φιλόξενοι άνθρωποι και φυσικά η παράδοση, ο πολιτισμός και η γαστρονομία που θα σε συνεπάρει  ‘ 

 

Σε ποιο σημείο βρίσκεται η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην Αμοργό;

Η Αμοργός είναι ο ιδανικός «στίβος» για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Όλες οι έρευνες ενισχύουν το δυναμικό προφίλ και την τουριστική δυναμική των ανθρώπων που ταξιδεύουν με αφορμή ένα αθλητικό γεγονός. Επιπλέον, οι αθλητικές διοργανώσεις αποτελούν κίνητρο άθλησης και συμμετοχής της νεολαίας  και της ανάπτυξης του εθελοντισμού. Στην Αμοργό έχουμε δύο διοργανώσεις αυτή τη στιγμή.

To Amorgos Trail Challenge, ένα δρομικό event που αναδεικνύει τα μοναδικής ομορφιάς μας μονοπάτια και έχει εκατοντάδες συμμετοχές και το Authentic Big Blue, ένα διεθνή τουρνουά ελεύθερης κατάδυσης που προσελκύει τους κορυφαίους αθλητές σε Eλλάδα και εξωτερικό.

Γιατί να επισκεφθεί κάποιος την Αμοργό οποιαδήποτε εποχή του χρόνου;

Η Αμοργός είναι ένα από τα λίγα νησιά που έχει διατηρήσει την αυθεντικότητα της. Δεν είναι μόνο το απέραντο γαλάζιο που μας διαφημίζει παγκοσμίως. Είναι η απλότητα και αυθεντικότητα στο περιβάλλον, τα γραφικά χωριά της, οι φιλόξενοι άνθρωποι και φυσικά η παράδοση, ο πολιτισμός και η γαστρονομία που θα σε συνεπάρει. Είναι μεγάλο στοίχημα για εμάς ως Δημοτική Αρχή, μέσα από το σχεδιασμό μας να καταστήσουμε την Αμοργό προορισμό για όλο το χρόνο, και θα το πετύχουμε.