Νίκος Χαρδαλιάς – Ζητώ την εμπιστοσύνη των πολιτών της Αττικής για να διεκδικήσω και να παλέψω γι’ αυτούς

 

 

Συνέντευξη του Νίκου Χαρδαλιά, υποψηφίου Περιφερειάρχη Αττικής και Επικεφαλής του Συνδυασμού “Αττική Μπροστά”
στο grtraveller

 

 

Δραστικές παρεμβάσεις για την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αττικής με γνώμονα την ασφάλειά τους είναι έτοιμος να υλοποιήσει ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς εφόσον εκλεγεί Περιφερειάρχης Αττικής στις επικείμενες εκλογές. Ο κ. Χαρδαλιάς, γνωστός για την αποτελεσματικότητά του στα “δύσκολα”, μιλά στο grtraveller για τις προγραμματικές του δηλώσεις και για τις προτεραιότητες που θέτει όσον αφορά την προστασία της περιοχής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις αστικές συγκοινωνίες και μια σειρά άλλων έργων.

 

Το κυρίαρχο ερώτημα κύριε Χαρδαλιά είναι ένα: Γιατί την Κυριακή, οι κάτοικοι της Αττικής να ψηφίσουν εσάς και όχι κάποιον άλλο;

 

Η εμπιστοσύνη των πολιτών θα είναι για μένα μια επιστροφή στο μέλλον, με την εμπειρία που απέκτησα ως Δήμαρχος Βύρωνα, περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μπολιασμένη με την εμπειρία που είχα στη συνέχεια ως κυβερνητικός λειτουργός, αντιμετωπίζοντας πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως η πανδημία.

 

 

Θα είναι μια επιστροφή εκεί απ’ όπου ξεκίνησα, με πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, την ενίσχυση της ασφάλειας, τη βελτίωση των συνθηκών που ορίζουν την ποιότητα της ζωής μας.

Μια επιστροφή με τη φιλοδοξία και την αισιοδοξία να κάνουμε την Αττική πιο παραγωγική, πιο ασφαλή, πιο πράσινη, πιο κοινωνική.

Και όλα αυτά αλλάζοντας ταχύτητα, αλλάζοντας ρυθμούς. Οι καιροί άλλωστε δεν περιμένουν και οι συμπολίτες μας -κουρασμένοι από τις αναλύσεις, τα πυροτεχνήματα και τις μεγάλες κουβέντες- απαιτούν λύσεις.

Ζητώ την εμπιστοσύνη των πολιτών για να διεκδικήσω και να παλέψω γι’ αυτούς. Για να πάμε την Αττική πιο μπροστά, πιο ψηλά, πιο γρήγορα. Ζητώ απ’ όλες και όλους να είναι παρόντες στην κάλπη της Κυριακής, για να πάρουμε τη μοίρα του τόπου μας στα χέρια μας.

 

Ο κόσμος στην Αττική και όχι μόνο μετά τα ακραία φαινόμενα στη Θεσσαλία, έχει καταληφθεί από έντονη ανησυχία καθώς δεν αποκλείει κάτι παρόμοιο. Τι απαντάτε, τι σχεδιάζετε εφόσον σας εμπιστευτούν οι πολίτες;

 

Μετά τα πρωτόγνωρα, καταστροφικά και τραγικά, πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία, συμφωνούμε όλοι πως δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Οφείλουμε -και ήδη προετοιμαζόμαστε- να προχωρήσουμε σε άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες δράσεις. Να δούμε πρώτα απ’ όλα τι επιβάλλεται και μπορούμε να κάνουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για την άμεση προώθηση δρομολογημένων έργων. Αλλά και να προχωρήσουμε στην κατάρτιση μελετών με βάση τα νέα δεδομένα για μια νέα γενιά έργων, το ταχύτερο δυνατό. Για το σκοπό αυτόν, έχουμε ήδη προετοιμάσει καλά στοχευμένες πρωτοβουλίες:

 

 

Πρώτον, τη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έτσι ώστε να υπάρξει στο αμέσως επόμενο διάστημα, νομοθετική παρέμβαση για την άρση των συναρμοδιοτήτων και των επικαλύψεων. Δεν μπορεί για κάποια από τα ρέματα στην Αττική να είναι αρμόδιο το Υπουργείο Υποδομών, για άλλα η Περιφέρεια και για άλλα οι Δήμοι. Είναι άλλωστε κάτι που προανήγγειλε ο ίδιος στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης και επανέλαβε στη Δ.Ε.Θ..

 

 

Δεύτερον, τη λειτουργία Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, πλήρως εξοπλισμένου και επαρκώς στελεχωμένου που θα ετοιμάσει πλήρες σχέδιο προστασίας. Και αυτό, σε συνδυασμό με την προμήθεια του αναγκαίου σύγχρονου εξοπλισμού για την Περιφέρεια και τους Δήμους.

Τρίτον, τη συγκρότηση ενός Παρατηρητηρίου -που θα υπάγεται απευθείας στον Περιφερειάρχη- και θα λειτουργεί σαν «μάτι» και «λυσάρι» απέναντι σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις. Θα συγκροτείται από αναλυτές, μηχανικούς, νομικούς και οικονομολόγους, που θα παρακολουθούν την εξέλιξη όλων των έργων στην Αττική και θα δίνουν συγκεκριμένες λύσεις.

 

Τέταρτον -εάν και εφόσον χρειαστεί- δεν θα διστάσω, ενόψει επαπειλούμενου κινδύνου, να αξιοποιήσω τον νόμο 4662/2020 περί Πολιτικής Προστασίας και να κηρύξω την Αττική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να προχωρήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση τα έργα που χρειάζονται για την αντιπλημμυρική θωράκισή της.

 

 

Έχουμε τα θεσμικά, έχουμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που απαιτούνται. Το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης, ακόμη και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορούν να μας εξασφαλίσουν πόρους για τη νέα γενιά αντιπλημμυρικών έργων. Μπορούμε ακόμη να αντλήσουμε κοινοτικούς πόρους από προγράμματα για το πράσινο και την αντιπλημμυρική προστασία των πόλεων. Και θα το κάνουμε.

 

Πέρα από τη θωράκιση της Αττικής απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα έχετε θέσει στις προτεραιότητές σας το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα με τα σκουπίδια, τι σχεδιάζετε;

 

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών σχεδιάζουμε αλλαγή μοντέλου, σημαντικά έργα, αλλά και συνεργασία όχι μόνο όλων των Δήμων, αλλά και του συνόλου των κατοίκων της Αττικής. Μέσα στα τρία πρώτα χρόνια της θητείας μας θα έχουμε δρομολογήσει όλα όσα απαιτούνται προκειμένου να μπει οριστικό τέλος στο πρόβλημα. Αφορά, άλλωστε, όχι μόνο την εικόνα που εκπέμπουν οι γειτονιές μας, αλλά και την υγεία όλων μας. Θα δώσουμε έμφαση στη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και την κατασκευή μονάδων για την επεξεργασία τους, στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση.

Παράλληλα, θα αναπτύξουμε στοχευμένες δράσεις για το κυκλοφοριακό και την οδική ασφάλεια, με την εκπόνηση νέων κυκλοφοριακών μελετών, την αναβάθμιση του Κέντρου Οδικής Κυκλοφορίας, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως τα «έξυπνα φανάρια» για τη διαχείριση του κυκλοφοριακού φόρτου και τις κάμερες για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Επιπλέον, θα συνεργαστούμε με τα αρμόδια Υπουργεία για να κάνουμε καλύτερες και πιο φιλικές προς τον πολίτη τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

 

 

Μιλάτε για έμφαση στην ασφάλεια του πολίτη. Είναι αυτό στις αρμοδιότητες του Περιφερειάρχη; Τι θα κάνετε εσείς δηλαδή;

 

Εφόσον οι πολίτες της Αττικής μού αναθέσουν τα καθήκοντα του Περιφερειάρχη, να είναι βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από τις όποιες αρμοδιότητες. Ευθύνη μου θα είναι ό,τι ταλαιπωρεί, ό,τι βασανίζει τον πολίτη στην καθημερινότητά του. Και το στοίχημα αυτό αφορά χωριστά κάθε μια από τις 66 γειτονιές της Αττικής.

Εκεί θα είμαι, δίπλα τους, απέναντι στα προβλήματά τους, στο πεδίο και όχι στο γραφείο. Και μόνιμη έγνοια μου θα είναι η ασφάλεια όλων.

 

Ασφάλεια απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, για την οποία αναπτύσσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο.

 

Ασφάλεια απέναντι στους υγειονομικούς κινδύνους, όπως τα σκουπίδια, για τη διαχείριση των οποίων θα δώσουμε οριστική απάντηση σε τρία χρόνια.

 

Αλλά και ασφάλεια απέναντι στη μεσαία εγκληματικότητα που ταλανίζει τις γειτονιές μας, για την αντιμετώπιση της οποίας θα είμαστε σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.